Iedere borrelplank bevat altijd een paar lekkere dipsausjes of smeersels. Denk aan guacamole, (zelfgemaakte) kruidenboter, aioli en tapenade. Wat je erin dipt? Een vers stukje stokbrood, naanbrood, toastjes, chips of rauwkost.
Borrel I. Arrangement 'Borrel I' is een uitgebreide borrel met een combinatie van een rondgang van koude en warme hapjes. Op tafel presenteren wij brood met huisgemaakte smeersels. Rondgang met combinatie van wraps; vis, vlees en vegetarisch.
Borreltijd begint om 17:00 uur. Een paar dingen nog over het woord borrel. Afgeleid van het Middelnederlandse borre / borne (bron, bronwater) betekent dit woord tegenwoordig een glaasje jenever. Maar het is tevens synoniem voor een drankje.
Een wijntje voordat je gaat eten of een biertje voor de maaltijd. Een borrel werkt meestal zo dat je daarna een beetje trek krijgt, dus rond 5 uur borrelen is ideaal! Voordat je gaat tafelen even snel een borreltje drinken om de spijsvertering alvast op te starten en je bent klaar om te gaan.
De meeste vrijmibo's beginnen tussen 16:00hr en 17:00hr. Bij de meeste bedrijven zijn de werktijden ook tot 17:00hr, dus is het logisch dat de borrel vaak begint vanaf 17:00hr. Er geldt geen vaste duur voor een borrel op het werk.
Naast dat ik het altijd weer leuk vind om iets lekker samen te stellen is het ook ideaal omdat je er naar ieders smaak wat op kunt leggen. Ook kun je het makkelijk van tevoren voorbereiden hoef je die dag of avond zelf niet lang in de keuken te staan.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Tapas zijn Spaanse voorgerechtjes die je zowel warm al koud kan opdienen. In Spanje kan je ze in de meeste bars krijgen. Bij ons komen ze meer en meer voor... ook als hapje om thuis te eten.
Gebruik nooit harde borstels, krassende materialen, soda houdende, desinfecterende of agressieve middelen voor het reinigen. Een sopje van warm water en een klein beetje afwasmiddel is voldoende om de plank na gebruik weer mooi schoon te krijgen.
Duyvis Borrelplankje kaas & mosterd smaak bestellen | ah.nl.
Een tapasplank van Inlands Iepen
De Inlandse iep is een hele fraaie houtsoort met levendige stevige tekeningen. Soms zit er een plank bij met een mooie lichtere kleur. De afwisseling met dit spinthout maakt de plank nog krachtiger in uitstraling.
Persoonlijk ben ik van mening dat vrijmibo correct is - vrimibo trekt bruut de ij uit elkaar, wat niet zou moeten mogen vind ik. Toch lijkt deze steekproef te suggereren (op het tijdstip van schrijven) dat vrimibo de meer populaire variant is.
Tegenwoordig wordt er bij ieder modern bedrijf wel een vrijdagmiddag-borrel, oftewel een vrijmibo gehouden. De afkorting die bij velen al een begrip is. Gezellig borrelen met je collega's, even lekker ontspannen en stoom afblazen na weer een drukke werkweek.
Een borrel op het werk op de vrijdagmiddag is een gezellige manier om gezamenlijk na een week hard werken de werkweek af te sluiten. Op deze manier kun je gezellig bijkletsen met je collega's zonder te veel over werk gerelateerde onderwerpen te praten.
Het woord borrel gaat terug op het Middelnederlandse borre of borne dat 'bron(water), fontein, drinkwater' betekent. Borrel betekende zoveel als 'kleine dronk'. Ook het werkwoord borrelen 'door opstijgende damp- of gasbellen in beweging zijn' is zeker van invloed geweest.
Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes. (Let op: gebruik van amandelolie is af te raden wanneer je een notenallergie hebt) Ook witte minerale olie is geschikt maar wij adviseren het gebruik van Eden Snijplankolie. Gebruik geen olijfolie omdat dit plakkerig en viezig wordt. Dat wil je natuurlijk niet.
Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën.
Leg de snijplank op een vlakke ondergrond en giet er ongeveer 100ml olie op. Strijk deze uit met een keukenpapier, kwast of met de hand. Vergeet ook niet de randen mee te nemen. Wanneer de olie ietwat is ingetrokken herhaal je de stap aan de onderzijde van de plank.
Hoeveel tapas per persoon? Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt.