Een marter is een behendig dier die wel tot 1,5 meter ver kan springen. De marters komen vanuit de zuidelijke landen Nederland binnen.
Steenmarters zijn 's nachts actief.
Hoe ziet een steenmarter eruit? Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.
Steenmarters houden van kleine donkere warme droge hoekjes om overdag veilig te kunnen slapen. Kruipruimten en kleine loze ruimten op zolders of onder het dakbeschot in woningen en gebouwen voldoen uitste- kend aan deze wens.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen meer dan 1,5 meter hoog springen. Zijn de voegen tussen de muurstenen wat diep, dan klimmen ze zonder probleem een rechte muur op en af.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
In de nazomer zoeken de jongen vervolgens hun eigen territorium. Steenmarters in het wild worden ongeveer 10 jaar oud en in gevangenschap kunnen ze zelfs 18 jaar oud worden.
Zowel het mannetje als het vrouwtje van de steenmarter hebben een eigen territorium en leven solitair. Het territorium van een mannetje overlapt dat van meerdere vrouwtjes. De grootte hangt af van de kwaliteit van het gebied waar de marter leeft.
Kunagone geurzakje om steenmarters te weren onder de motorkap of bij een doorgang van de marter. De zakjes geven de geur continu af gedurende maximaal drie tot zes maanden. Deze geurzakjes houden diverse dieren op afstand als de steenmarter, eekhoorn, vos, das of ree.
Steenmarter uitwerpselen zijn lang en dun, vergelijkbaar met die van een rat, en kunnen tot 12 cm lang zijn.Ze zijn meestal zwart of donkerbruin van kleur en kunnen sterk ruiken. U kunt ze op verschillende plaatsen vinden, afhankelijk van waar de steenmarter de meeste tijd doorbrengt.
Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren. Marters zijn gewoontedieren met vaak vaste looproutes.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
TIP: Bij een steenmarter op je zolder hoor je een luid en duidelijk bonkend geluid. Sommigen beschrijven het als een inbreker op zolder. Vaak hoor je 's nachts ook luidkeels gekrijs van vechtende marters.
Bij de steenmarter zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de boommarter. De neus van de steenmarter is vleeskleurig, terwijl die van een volwassen boommarter bijna zwart is (die van een jonge boommarter kan wel lichter van kleur zijn).
Zijn steenmarters gevaarlijk? Hoewel steenmarters zich hebben aangepast aan het samenleven met de mens, zijn ze nog steeds erg mensenschuw. Bij een ontmoeting zullen ze dus gegarandeerd wegvluchten. Een steenmarter kan in principe wel drager zijn van bepaalde ziektes, zoals rabiës of hondsdolheid.
Steenmarters komen ze steeds dichterbij de bewoonde wereld. Steenmarters schuwen steeds minder geluiden en obstakels die door de mens gemaakt zijn. Steenmarters maken graag een rustplaats op een droge warme plek. Je vindt ze bijvoorbeeld op zolders, onder daken, in schuurtjes of een steenmarter in de tuin.
Steenmarters zijn niet tam te krijgen, laat staan dat je ze op de arm mee zou kunnen neem naar een stadion. Ze hebben vlijmscherpe tanden en bijten zo je vinger eraf. Bovendien is het risico op een infectie groot."
Schreeuwen, krijsen, fluiten of grommen: het kan niet gek genoeg. Heeft u geen last van de nachtelijke escapades van buren, zijn het steenmarters die als inbrekers uw huis zijn binnengedrongen en op stiekeme plekjes erop losgaan. Misschien denkt u een krijsende kat in huis te hebben, maar niks is minder waar.
Wat eten steenmarters graag allemaal
Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen.
De kop-romplengte van de steenmarter is 40 tot 50 centimeter, waarbij de staart circa 25 centimeter lang is. De mannetjes zijn zwaarder dan de vrouwtjes en wegen 1,5 à 2 kilo. De vrouwtjes wegen 0,7 à 1,7 kilo. Steenmarters zijn bruin van kleur en hebben een witte keelvlek.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault.Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen 1,5 meter hoog springen.
Dat er een marter in huis is kan worden herkend aan kruipgeluiden, maar ook aan uitwerpselen en urinesporen. Resten van zijn maaltijden zijn tekenen dat een marter in het huis is ondergebracht. Wanneer urinesporen in het plafond trekken dan lijkt dit vaak op lekkage.