Je moet je er echter wel van bewust zijn dat sojamelk met een smaakje veel meer suiker bevat dan ongezoete sojamelk. Sojamelk warmt goed op en kan in elke soort koffie gebruikt worden, waaronder caffè latte's en cappuccino's.
Sojamelk is populair voor in de koffie, al is niet iedereen weg van de smaak. Die verschilt behoorlijk tussen merken, dus experimenteren loont. Over het algemeen geeft sojamelk wel goed schuim, zeker de barista editie. (De schuimlaag hierboven bleef mooi tot de koffie op was.
Welke plantaardige melk past bij welke koffie? Als je de zoetheid uit de koffie naar boven wil brengen, gebruik dan gefermenteerde gierst of havermelk. Zoals hierboven vermeld is amandelmelk het meest neutraal van smaak en past het bij zo goed als elke koffie.
Volle melk geeft een romige, zachte schuimlaag. Melkschuim met halfvolle melk is een stuk minder zacht en het schuim van magere melk lost zelfs meteen op. Volle melk is dus de beste keuze voor een perfecte cappuccino.
Ja. Sojamelk kan warm of koud worden genuttigd, of in gerechten worden verwerkt.
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
De Alpro Soya schuimt supergoed! Precies wat we willen bij een cappuccino. De smaak is romig en iets zoetig. Het heeft de typische soja smaak, waar je van moet houden.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Milde, zachte soja voor klassieke koffie van vrijwel elke boon, melange of manier van branden. Schuim het op, koel het, schenk het. Geniet er gewoon van!
Een van de beste vegan koffiemelk opties: Oatly Barista
Het schuim is perfect (lekker stevig en dat blijft hij ook) en ideaal voor de niet-zo-snelle-drinkers onder ons. We zijn gek op de haversmaak (hij is net iets zoeter dan gewone havermelk) en past heerlijk bij koffie.
Er is veel variatie in plantaardige melksoorten. Denk aan sojamelk, rijstmelk, kokosmelk, amandelmelk of havermelk. Veel mensen kiezen ook voor plantaardige melk in hun cappuccino. Een cappuccino bestaat voor 1/3 uit koffie, 1/3 uit melk en 1/3 uit melkschuim.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk.
Wat veel mensen zo lekker vinden aan havermelk, is de licht neutrale smaak. Daar komt bij dat je havermelk heel makkelijk kunt opkloppen. Het is daarom een perfecte toevoeging aan je koffie. Niet voor niets hoor je de bestelling 'cappuccino met havermelk' tegenwoordig om de haverklap in koffiebarretjes en restaurants.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Soja en isoflavonen
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.
Veel soja stimuleert dus de oestrogeen aanmaak in het lichaam, maar het kan deze ook verstoren. Volgens onderzoek heeft een verstoring effect op de menstruatiecyclus, maar zou het ook de schildklierfunctie beïnvloeden en zo vermoeidheid en futloosheid aanwakkeren.