Meestal zijn ze te vinden in holle bomen, dicht bij de voet.Of in schoorstenen, of vogelnesten. Soms hangen nesten van de Europese hoornaar in schuren. Dan zijn ze wel min of meer bolvormig.
In Nederland komt de hoornaar voornamelijk in het oosten en in het zuiden voor, daar waar zandgronden overheersen.In België hebben ze vooral in het noorden last van plagen. Hoornaars leven in een groep en bouwen hun nesten op verschillende plekken.
Het dieet van een hoornaar bestaat uit: vliegen, muggen, rupsen, vlinders, wespen, bijen en zelfs spinnen. Een hoornaar steekt een insect eerst waarna het sterft. Vervolgens vermaalt hij dit insect tot een soort pap dat hij vervolgens aan de larven in het nest voert.
Vermijd op een warme zomerdag parfum. Zelfs deodorant kan stekende insecten aantrekken. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control houden ze vooral van toiletartikelen met een bananengeurtje.
De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van de Europese invasieve exoten. Lidstaten van de EU zijn verplicht om de soort bij waarneming te vernietigen. De website www.waarnemingen.be heeft een speciaal meldpunt om gevallen in kaart te brengen.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
Opsporen voorjaarsnest In de periode mei – juni woont het hoornaarvolk in een voorjaarsnest. Dit nest zit op beschutte plaatsen in en om bebouwing, zoals carports, vogelnestjes, spouwmuren en verlaten bijenkorven. Vaak worden hoornaars op dergelijke locaties waargenomen en is daarmee het nest gelijk gevonden !
Vul de val met een kopje appelciderazijn en een druppel afwasmiddel, en hang met een touwtje een klein stukje rauw vlees in de val om de hoornaars aan te trekken. Hang de val vervolgens op de plaats waar je hoornaars hebt gezien, en pas vooral op dat je niet wordt gestoken.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen.
Europese hoornaar (Vespa crabro (L.))
Dit 30 mm grote vliegende insect is geel, zwart en bruinrood gekleurd. Hoewel hoornaars een erg negatieve naam hebben en mensen hun agressie vrezen, zijn hoornaars van nature niet geïnteresseerd in mensen en worden alleen agressief in verdediging van het nest.
De Aziatische hoornaar is op zich niet agressief naar mensen toe, maar kan net zoals alle andere wespen steken. Zeker wanneer ze zich bedreigd voelt. De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Nee, hoornaars zijn geen beschermende diersoort. Wel is het slim om van tevoren na te gaan of je wel echt met hoornaars en niet met bijen of hommels te maken hebt. Deze zijn namelijk wel beschermd en de nesten van deze insecten mogen niet zomaar verwijderd worden.
De vrouwtjes bezitten een angel en kunnen verschillende keren steken. De hoornaar (Vespa) is 35 mm groot. Hij kan meerdere keren steken.
De Europese hoornaar heeft geen al te beste reputatie en wordt vaak verward met de Aziatische hoornaar. Toch hoef je van deze grote wesp weinig te vrezen: ze is niet agressief en zal alleen aanvallen wanneer je je te opdringerig in de buurt van haar nest begeeft.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Aziatische reuzenhoornaar (Vespa mandarinia) is de grootste hoornaar ter wereld met een lengte van circa 45 mm. De kop is groot en geel/oranje van kleur. Het borststuk is donkerbruin met grijskleurige vleugels. De poten zijn zwart maar worden lichter bij de voorpoten.
Hoornaars zijn altijd groter dan gewone wespen. Het lijf van de hoornaar is ten dele rood- tot donkerbruin gekleurd. Hoornaars kunnen agressiever reageren als u te dicht bij hun nest komt. Hoornaars maken nesten met schelpvormige lagen, gewone wespen niet.
Het borststuk en de kop zijn roodbruin gekleurd en het achterlijf heeft net als de gewone wesp een geel met zwarte tekening. De hoornaar is een goede insectenbestrijder.Ze zijn erg nuttig omdat ze dode bijen, wespen en andere insecten opruimen.
Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium.
Een lokale zwelling van de steek kan zo'n 10 centimeter groot worden en tot 12 uur lang aanhouden. Heb je er langer last van? Raadpleeg dan je huisarts.
Hoornaars zijn in de herfst op afgevallen fruit te vinden, maar komen niet af op zoetigheden. De hoornaar is een goede insectenbestrijder doordat ze grotere prooien aankan dan de andere wespen. Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af.
Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken.
Het achterlijf van de Aziatische hoornaar is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. Het achterlijf van de Europese hoornaar bestaat voor twee derden uit geel. Het eerste segment is roodbruin en zwart. De tip van het achterlijf is altijd geel.