Hierdoor wordt de lucht in huis zuurstofrijk. Zuurstof kan zelf niet branden, maar zorgt er wel voor dat andere materialen zeer heftig branden. Olie en vet kunnen door contact met zuivere zuurstof spontaan ontbranden.
Zuurstof is zelf niet brandbaar maar zorgt er wel voor dat andere stoffen makkelijker branden. Een voorbeeld hiervan is de vlam in de pan. Als er op deze pan een deksel wordt gelegd, dooft de vlam door zuurstofgebrek.
Ontvlambaar. Zuurstof op zich is niet explosief. Er is wel brandgevaar als zuurstof in contact komt met een warmtebron, vet, olie, alcohol of vaseline. Volg daarom altijd nauwkeurig de veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van zuurstof.
Zuurstof is zelf niet brandbaar, maar wel een gas dat verbranding van andere stoffen ondersteunt en mogelijk maakt. Met andere woorden: stoffen die normaal in de lucht niet verbranden, kunnen in een met zuurstof verrijkte omgeving plots brandbaar zijn.
Zuurstof en dus ook medicinale zuurstof is op zich zelf niet gevaarlijk. Maar wel is er een grotere kans dat er brand ontstaat bij het gebruik of bewaren van de medicinale zuurstof. Onder normale omstandigheden zit er 21% zuurstof in de lucht.
Wanneer een zuurstofcilinder valt en daarbij het reduceerventiel afbreekt, kan de cilinder veranderen in een projectiel dat met hoge snelheid door de ruimte schiet. Na een botsing met een muur, een bed of een medisch apparaat kan vervolgens ook brand of een explosie ontstaan.
gasvormige zuurstof. Eén liter vloeistof levert maar liefst 800 liter gas op. Weest u daarom voorzichtig met lekken van vloeibare zuurstof! Want een met een zuurstof doordrenkte poreuze stof (zoals bijvoorbeeld kleding) kan letterlijk explosief tot ontbranding komen.
U mag geen zuurstof gebruiken in de buurt van open vuur, zoals een gasfornuis, open haard, kaarsen en waxinelichtjes. Meer informatie over brandgevaar en hoe dit te voorkomen, leest u hieronder, onder: Brand voorkomen.
Het kan de ademhaling verminderen en een ophoping van koolzuur in het bloed veroorzaken. Hierdoor kunt u last krijgen van hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen. Gebruik dus nooit meer zuurstof per minuut dan voorgeschreven door de longarts. Niet verslavend Zuurstof is niet verslavend.
De aanwezige lucht bevat ± 21% zuurstof, 78% stikstof en 1% overige gassen en waterdamp. In normale omstandigheden zal er daardoor altijd voldoende zuurstof aanwezig zijn voor een verbranding. Door verlaging van het zuurstofniveau (< 14%), zal een brand doven.
Het probleem is dat het inademen van pure zuurstof schadelijk is voor de longen. In de buitenlucht zit 21 procent, precies goed, het leven zoals wij dat kennen heeft zich hierop ingesteld, meer is niet wenselijk.
Wanneer een patiënt die zuurstof krijgt een droge neus of mond heeft, mag je geen zalf op basis van vet gebruiken omdat dat brandwonden kan veroorzaken. Tenminste, dat is wat er in protocollen en handboeken staat, en in het artikel 'Lucht dankzij zuurstof' uit het maart-nummer van Nursing.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
Met zuurstof verrijkte lucht is uiterst brandgevaarlijk. Zuurstof in hoge concentraties is giftig. Houd nooit uw hand voor de opening en richt de opening nooit op uzelf of anderen tijdens het afblazen van een nieuw in gebruik te nemen fles.
Op grotere hoogte is er verhoudingsgewijs minder zuurstof aanwezig dan stikstof, omdat stikstof minder weegt. Lucht is een mengsel en geen verbinding, dit blijkt uit het volgende: Door samenpersing en steeds diepere afkoeling kan lucht tot vloeistof worden gecondenseerd.
Zuiver zuurstof heeft een kookpunt van -184 °C. Ongeveer één-vijfde deel van lucht is zuurstof.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Als je nu zo'n patient heel veel zuurstof geeft, valt zijn stimulans om te ademen (het lage zuurstof gehalte) weg, en zal hij minder gaan ademen. Het gevolg hiervan is weer CO2 stapeling! Dus; bij COPD zeer terughoudend zijn met toedienen met zuurstof en altijd onder controle van het CO2 gehalte.
2 liter zuurstof per minuut = 2 x 60 = 120 liter zuurstof per uur.
Maar van zuurstof kunt u géén voorraad aanleggen. Mensen die nog maar kort extra zuurstof gebruiken, hebben vaak de neiging de neusbril even weg te leggen, als zij gaan eten, gaan douchen, of naar het toilet gaan. Dat is niet verstandig: juist tijdens activiteiten heeft u meer zuurstof nodig.
De kooldioxide ademen we vervolgens weer uit. In rust wordt er ongeveer zes tot acht liter lucht per minuut in- en uitgeademd. Tijdens intensief sporten kan dit oplopen tot ruim tweehonderd liter per minuut.
Teveel zuurstof in het bloed kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Dit kan namelijk leiden tot een remming van de ademhaling en het ophopen van het koolzuur in uw bloed. De klachten die u van teveel zuurstof kunt krijgen zijn hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
In vorige eeuwen was buskruit het belangrijkste explosieve mengsel. Tegenwoordig worden moderne explosieven gebruikt die onder verschillende namen in de handel zijn. Buskruit is vrijwel alleen nog een bestanddeel van rotjes en vuurpijlen die met de jaarwisseling en bij bijzondere feesten worden afgestoken.
Wat er gebeurt is dat de vloeistof verdampt en dat de damp boven de vloeistof brandt. In de vloeistof zit geen zuurstof, die bevindt zich in de lucht erboven. Als verschillende vloeistoffen worden gemengd, lijkt het mengsel wat betreft brandbaarheid op de vloeistof in het mengsel die het meest brandgevaarlijk is!