Klasse 31 is het minimum voor een degelijke laminaatvloer. In ruimtes met veel verloop (woonkamer, gang, commerciële ruimtes …) kies je best voor een vloer van klasse 32 of 33. Bij intensief commercieel gebruik is HPF (High Pressure Floors) de beste keuze.
Om te berekenen hoeveel laminaat u nodig heeft neemt u het oppervlakte van de ruimte (lengte x breedte) en rekent u daar 10% bij op. Deze 10% dient als snijruimte voor lastige hoekjes en bijvoorbeeld verwarmingsleidingen. Als u een ruimte van 24 vierkante meter heeft, moet u dus 26,4 vierkante meter laminaat kopen.
Met een laminaatvloer heeft u veel keuze. Kiest u voor een landelijke look dan kiest u voor een laminaatplank met V-groef. Als u kiest voor laminaat mét V-groef, dan krijgt u de suggestie van een echte houten vloer in je kamer. Laminaat zonder V-groef zorgt er voor dat de vloer juist een heel strak effect heeft.
Levensduur laminaat
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
Kliklaminaat is in tegenstelling tot een houten vloer veel gemakkelijker te leggen; de planken worden namelijk vrij eenvoudig in elkaar gehaakt door het clicksysteem. Het materiaal waaruit de vloer bestaat en de legmethode brengen een hoop voordelen met zich mee.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
De dikte van laminaat varieert tussen de 6mm en 12mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker de vloer, hoe minder contactgeluid.
Laminaat zonder V-groef, de naam zegt het eigenlijk al; dit zijn laminaat vloeren zonder groeven. De laminaatdelen hebben dus geen afgeschuinde kant langs de zijkanten. Het creëert een vlak en strak oppervlak. Het voordeel van een laminaat zonder V-groef is dat er geen vuil in de groeven blijft zitten.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Ze zijn echter ook glad. De bovenste superharde coating wordt in bijna elk merk gebruikt, dit is de reden waarom laminaatvloeren glad zijn. Laminaatvloeren zijn ook vaak glad als u ze in de was zet of polijst. Een vuile laminaatvloer kan het ook glad maken.
Laminaat dikte woonkamer
De woonkamer is de kamer die doorgaans het meest gebruikt wordt. Omdat deze kamer gemiddeld het meest intensief gebruikt wordt, is het aan te raden om voor een laminaat dikte van 8 millimeter te kiezen.
Een laminaatvloer met een dikte van 6mm is vooral geschikt voor ruimtes waar men minder vaak in loopt, zoals een zolder of slaapkamer. Voor de woonkamer raden we aan te kiezen voor laminaat met een dikte van minimaal 7mm. Kies voor extra comfort door het laminaat te combineren met een geluid reducerende ondervloer.
Hoe dikker het laminaat, hoe minder flexibel de vloeren en hoe meer krachten ze aankunnen. De dikste laminaatvloeren weerstaan moeiteloos jarenlang intensief gebruik. Ook het geluid speelt een rol.
Ondervloer garandeert isolatie tegen kou
Dan is het aan te raden een dikkere ondervloer toe te passen. Ondervloeren van 5-7 mm dik zorgen voor goede isolatie tegen de kou.
Laminaat van klasse 23 / 31 geeft aan dat het laminaat geschikt is voor intensieve gebruik in een gezinswoning (keuken, gang, etc.) of voor licht commercieel gebruik. Laminaat klasse 32 is voor intensief gebruik in een gezinswoning en voor normaal commercieel gebruik (toonzalen, verkoopruimten).
Hoe vaker de vloer wordt belopen, hoe dikker laminaat je nodig hebt. De vloer van de slaapkamer wordt over het algemeen niet heel intensief gebruikt. Je kunt daarom kiezen voor laminaat met een dikte van 6mm of 7mm. Zorg er wel voor dat je een goede ondervloer kiest.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen. Geen zorgen wanneer er een glas cola omvalt.
Een laminaatvloer is minder duurzaam dan een echte houten vloer. Dit komt doordat laminaat een bepaalde levensduur heeft, terwijl een houten vloer bijna een heel leven mee kan gaan. Een houten vloer kan opnieuw geschuurd en gelakt worden, in tegenstelling tot een laminaatvloer.
De laminaat kan je langs 2 kanten in elkaar klikken, maakt niet veel uit of je de tand in de groef steekt of de groef over de tand schuift.