Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien.
Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen. Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien.
Je hoeft het gras niet het hele jaar door te maaien. De beste tijd om dit regelmatig te doen is tussen maart en oktober. Dat zit zo: boven de 6 graden begint het gras te groeien.
Als de bodemtemperatuur onder de 5-8 °C zakt, groeit je gras niet meer. Het maaien tijdens de koude wintermaanden beschadigt het tere gras alleen maar. Het gras maaien voor de winter begint, is daarom wel aan te raden. Wanneer de laatste keer gazon maaien van het jaar is, hangt dus af van hoe snel de temperatuur daalt.
Ook kan het natte gras verstopping veroorzaken in de grasmaaier en kunnen de messen niet optimaal hun werk doen. Kortom: maai het gras niet met nat weer. Onze tip: maai voor een regenbui en zonder dauw. Wacht tot het gras droog is en begin dan met maaien.
Neem de tijd voor je gazon
Zeker als het warm en droog is, is dit voor het gazon heel slecht. Bovendien groeit gras veel langzamer in droge periodes en de kans op beschadiging of kale plekken is groot. Als je weet dat je gazon kwetsbaar is tijdens droge perioden, zet dan de stand van de maaimachine wat hoger.
Om een mooie, dichte grasmat te krijgen, moeten veel grassprietjes de kans krijgen om te groeien. Wanneer het gras kort is, worden er eerder extra grassprietjes aangemaakt. Om het gras te beschermen, kunt u het gazon in de maanden maart, april, september en oktober beter wat langer laten.
Kalk kun je van september tot mei strooien, maar de beste periode is tussen half oktober en half februari. Door de vele regens of de sneeuw lost de kalk dan gemakkelijk op en dringt hij snel de bodem in. Eén gift per jaar is doorgaans voldoende.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Het najaar is eigenlijk de beste periode om gras te zaaien. Idealiter doe je dit in de maand september. Al kun je ook gras zaaien in oktober, mocht het weer het toelaten. Tijdens het najaar begint de buitentemperatuur weer iets af te nemen.
Toch is het beter om te wachten tot eind maart, begin april om de grasmaaier of grasrobot uit te halen. De stelregel is: als het niet meer aan de grond vriest – zowel overdag als 's nachts – gedurende een langere periode, mag je gras beginnen maaien. Belangrijk is om geleidelijk aan te beginnen.
Op productieve bodems (zoals klei en veen) is 2 keer per jaar maaien meestal handig: één keer in de loop van het voorjaar en één keer in de herfst. Op de minder productieve bodems (zoals zand) is één maaibeurt per jaar (in de herfst) meestal voldoende.
“We maaien om twee redenen. De eerste reden is dat als we niet maaien er in de berm spontaan struiken en bomen gaan groeien, terwijl we juist insecten en bloemen de ruimte willen geven. Bovendien is het niet veilig voor het verkeer. De tweede reden om te maaien is om voedingstoffen af te voeren.
Door het gras te maaien komt er licht op de bodem van het gazon. Nieuwe grassprieten krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen. Er groeit meer gras en er ontstaat een dichtbegroeid gazon.
Normaal of extensief maaien
Normaal maaien (één of tweemaal per jaar) of extensief maaien (minder dan één maal per jaar). Vaker dan tweemaal per jaar maaien draagt niet bij tot een soortenrijk grasland. De grassoorten kunnen dan niet tot bloei en zaad komen voordat de (volgende) maaibeurt er aan komt..
Wacht 3 tot 4 dagen na de bemesting met de volgende maaibeurt.
Koemest is een van de meest gebruikte meststoffen in Nederland. Deze voeding komt gedroogd en geperst in een korrelvorm; vrij van onkruiden, ongedierte en ziektekiemen. Hierdoor zijn ze makkelijk strooibaar over het gazon.
Overbemesting. Wat nog meer een oorzaak kan zijn voor het verbranden van uw gazon en het veroorzaken van gele en kale plekken in het gras, is overbemesting. Op het moment dat er te veel mest wordt gebruikt, is de grond niet meer goed in verhouding voor uw gazon.
Je kan de kalk strooien bij regen, dan komt het sneller in de bodem terecht.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk. Door kalk te strooien ga je mosvorming tegen. Tenslotte kun je ook beluchten. Met een riek, prikroller of prikvork maak je gaatjes in de mat.
Opname van voeding: kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst te strooien en pas daarna een meststof. Minder kans op onkruid: doordat het gazon mooi dichtgroeit krijgt onkruid minder kans zich te ontwikkelen.
Door je gazon regelmatig te bemesten maak je het gras beter bestand tegen mosvorming. Mest bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die je gras sterker maken. Een andere goede manier om mos te voorkomen is door het gebruik van kalk. Door je gazon te bekalken beïnvloed je de zuurtegraad van de ondergrond.
Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen. Wees er snel bij, anders worden de kale plekken ingenomen door mos of onkruid.
Na het verticuteren is het verstandig om je gazon te bemesten. Het is het verstandigst om dit te doen met organische mest. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar is minder goed voor de lange termijn.
Optimale periode is in het vroege voorjaar en in juni. Bemest je gazon een keer per jaar met Gazon-AZ+ Najaar. Optimale periode is tussen september en november.