Probiotica bevatten levende organismes en bacteriën en blijven daardoor ook niet zo lang goed. Ook deze moet je vaak gekoeld bewaren en eens de vervaldatum gepasseerd is gooi je ze best weg.
Studies hebben voor deze kwalitatief hoogwaardige probiotica aangetoond dat ze in 10 maanden niet significant veranderen indien ze bewaard worden bij kamertemperatuur (oftewel niet meer dan 21° C) en bij een lage luchtvochtigheid (hier komen we zo op terug) (14).
Probiotica bevatten levende organismen en zijn daarom kwetsbaar. Meestal moeten ze in de koelkast worden bewaard. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden ze best niet meer gebruikt.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
Bij het aanschaffen van probiotica is het belangrijk om te letten op hoeveel verschillende bacteriestammen er in zitten, welke soorten en hoeveel koloniserende eenheden het bevat wat wordt aangeduid met KVE. KVE staat dus voor het totaal aantal bacteriën in het supplement wat een kolonie kan vormen in je darmen.
Het is wereldwijd de meest onderzochte stam met 1100 wetenschappelijke publicaties en 300 humane onderzoeken. Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom (ook wel darmflora genoemd). Wanneer het microbioom uit balans is, kunnen klachten ontstaan zoals diarree.
Neem probiotica het liefst in op een lege maag
Die sappen zijn natuurlijk nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën in het product. Wacht na het innemen van het supplement een half uurtje met eten, anders worden deze sappen alsnog geactiveerd.
Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten = geen optimale, blijvende werking. Darmflora-onderzoeken laten precies zien wat er aan de hand is en wat je kunt aanvullen.
En daar zit 'm de eerste kink in de kabel: probiotica bestaan vrijwel altijd uitsluitend uit anaerobe bacteriestammen. Heb je dus te weinig aerobe stammen in je darmen, dan “doen” je anaerobe stammen het gewoon minder lekker, waardoor je klachten meteen weer terugkeren wanneer je met je probioticum stopt.
Probiotica zijn levende micro-organismen. Ze hebben een gezondheidseffect wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden (1). Een hoeveelheid van 1 tot 10 miljard bacteriën per dag wordt als de minimale hoeveelheid gezien die nodig is om een effect te bereiken.
Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Aanhoudende spanning, overmatige suikerinname en een vezelarm dieet kunnen de darmflora ontregelen. Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn o.a. yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh.
Na een antibioticakuur is het zinvol om een probiotica te gebruiken om de darmflora te herstellen. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën in het lichaam, maar ook de goede. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen deze twee.
Op het label van voedingssupplementen staat een 'tenminste houdbaar tot' (THT) datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen. Je hoeft een potje waarvan de THT-datum is verstreken dus niet weg te gooien.
Probiotica in de darmflora doen wat extra's voor uw lichaam. Ze zorgen voor een goede werking van de darmen en helpen bij de ontwikkeling van uw immuunsysteem. Daardoor helpen ze u te beschermen tegen ziektes. Het is belangrijk te zorgen voor een goede darmflora.
De bacteriestam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is het meest effectief in het voorkomen van antibioticageassocieerde diarree (AGD), bij een minimale dagdosering van 2 miljard kolonievormende eenheden (kve). Het relatieve risico van probiotica versus placebo werd vastgesteld op 0.30 (95% CI 0.16–0.5).
Een voedingssupplement met gunstige bacteriën of probiotica kan onverklaarde maagklachten verminderen, vermoedelijk door het verbeteren van de darmflora en het positief beïnvloeden van het afweersysteem. Dat blijkt uit een studie onder leiding van UZ Leuven bij 68 patiënten.
Yakult is een probiotica. Dat wil zeggen dat er levende micro-organismen in zitten die een positief effect hebben op de gezondheid. Wat doet Yakult in je lichaam? We vertellen hieronder meer over de gezondheidsvoordelen van Yakult.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Probiotica en prebiotica: wat is het verschil? Probiotica is een andere naam voor de goede bacteriën, het zijn levende bacteriën zelf. Deze worden soms toegevoegd aan bepaalde yoghurtdranken of als supplement. Prebiotica zijn voeding voor onze darmbacteriën.
Het slikken van omega 3-vetzuren helpt mogelijk bij slecht leergedrag, depressiviteit en dementie, maar onderzoeksresultaten zijn tegenstrijdig. Er is onvoldoende bewijs dat het slikken van omega 3-vetzuren positieve effecten heeft op gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit (ADHD).
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Hoewel yoghurt inderdaad als gezond kan worden beschouwd, is yoghurt zeker géén probioticum. Yoghurt is een melkproduct waarin de melksuiker is omgezet in melkzuur door bacteriën. Dit gebeurt op gecontroleerde wijze. De bacteriën die hierbij gebruikt worden zijn Lactobacillus delbrueckii ssp.
Een pilletje met probiotica is een populaire manier om de gezondheid op te krikken. Maar uit Israëlisch onderzoek blijkt nu dat de effecten van probiotica per persoon sterk kunnen verschillen. Ze kunnen zelfs het herstel van oorspronkelijke darmflora na een antibioticakuur vertragen.