Foto's, films, geluidsbanden, dvd's, etc.maar ook het moordwapen worden niet genoemd en kunnen dus niet rechtstreeks als wettig bewijsmiddel dienen. Ze kunnen wel ter zitting aan de rechter zijn getoond en vallen dan onder de eigen waarneming van de rechter.
Voor een bewezenverklaring zijn slechts twee bewijsmiddelen nodig. Dit noemen we ook wel het strafrechtelijk bewijsminimum. Bij huiselijk geweld kan dit bewijs bijvoorbeeld bestaan uit een aangifte en een proces-verbaal van bevindingen van de politieagenten die bevestigen dat de aangeefster letsel had.
Eerst beoordeel je of er ondersteunend bewijs is voor de verklaring van aangeefster, zoals blauwe plekken of andere verwondingen die passen bij haar verhaal (slachtoffers zijn vrijwel altijd vrouwen).
Deze bewijsbeslissing staat binnen het strafrecht centraal. Om te kunnen komen tot een bewezenverklaring van een strafbaar feit, moet er sprake zijn van (1) wettig bewijs en (2) overtuigend bewijs.
Voldoende bewijs maakt van de beschuldiging, een hypothese, een juridische waarheid op basis waarvan de beschuldigde persoon door een rechter kan worden veroordeeld en een straf kan worden opgelegd. Bewijs speelt ook in het burgerlijk recht een belangrijke rol.
61. De bewijsminimumregels beperken de vrije waarheidsvinding door de rechter. De rechter mag niet op grond van zijn enkele overtuiging tot een bewezenverklaring komen. Deze beperking van de vrije waarheidsvinding heeft als doel de materiële waarheidsvinding te bevorderen.
De meeste misdrijven zijn ambtshalve vervolgbaar.Dat wil zeggen dat de verdachte ook zonder dat er aangifte is gedaan vervolgd kan worden. Bij een klein aantal delicten kan het wel nodig zijn dat er aangifte gedaan wordt. Dat zijn zogenaamde klachtdelicten.
Bewijs mishandeling
Over het algemeen wordt het bewijs van mishandeling geleverd op basis van medische gegevens of vaststelling van letsel door de politie, getuigenverklaringen en de aangifte zelf. De aangifte moet altijd ondersteund worden door een ander bewijsmiddel.
Een voorlopig bewijsmiddel wordt veelal gebruikt om voorafgaand aan een procedure in te schatten of er voldoende bewijs is om met succes een vordering in te stellen. Tevens kan het worden gebruikt om bewijs veilig te stellen.
De bewijswaarde van een bewijselement slaat op de mate waarin dat element de rechter overtuigt dat een betwist feit met de waarheid overeenstemt (art. 8.1, 14° BW). De bewijswaarde is als het ware de overtuigingskracht die van een bewijselement uitgaat (B. Allemeersch et al., «Overzicht van rechtspraak.
Het is aan de politie om op zoek te gaan naar een verdachte. Bewijsvergaring is een must. Denk hierbij aan het horen van getuigen of camerabeelden veiligstellen en bekijken. De politie legt de onderzoeksresultaten vast in een proces-verbaal en stuurt dit naar de Officier van Justitie (OvJ).
Wat is een bewijskracht? De bewijskracht is de waarde van een bepaald document om te kunnen dienen als bewijs in een rechtszaak. De rechter bepaalt wat de bewijskracht van een bewijsmiddel is, tenzij er sprake is van dwingend bewijs. In een procedure kan eigenlijk alles als bewijs worden aangevoerd.
Het civielrechtelijk bewijsrecht is het totaal van rechtsregels die ertoe dienen om de Nederlandse rechter in een civiele procedure een aantal instrumenten te bieden ter zake de door partijen gestelde feiten, opdat deze tot de overtuiging komt dat de feiten zijn aangetoond.
het bewijsmateriaal zelfst. naamw. Verbuigingen: bewijsmaterialen alles wat de juistheid van een bewering onweerlegbaar vastlegt Voorbeelden: `Het bewijsmateriaal sprak tegen de verdachte.
Als je een aangiftebrief ontvangt, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen over 2022. Maar ook als je geen brief ontvangt kan het verplicht of juist slim zijn om aangifte te doen.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
De politie mag een aangifte niet weigeren
De politie is op basis van de wet verplicht om aangiftes op te nemen. In de praktijk wordt een aangifte wel eens geweigerd om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs is of omdat het te druk is.
Iedereen is voor de wet gelijk. Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en een welgemeend 'goedemorgen' of 'goedemiddag' volstaat.
Bewijzen is aantonen dat in redelijkheid niet kan worden getwijfeld aan de juistheid van het verwijt dat aan de verdachte wordt gemaakt. Deze taak ligt primair bij het Openbaar Ministerie en aanvullend bij de rechter.
Wat is bewijslast? De verplichting tot het leveren van bewijs in een proces.
Bijzondere bewijswaarde
Het gaat hierbij om wat de agenten met hun eigen ogen en oren hebben kunnen vaststellen, en niet wat zij hebben gehoord van getuigen en/of omstaanders of eigen gevolgtrekkingen die zij hebben gedaan.