Neopreen stof is bekend als het materiaal waar onder andere duikpakken van gemaakt worden. Het combineert goede eigenschappen uit andere rubbers, zoals EPDM en NBR rubber. Daardoor heeft het een redelijk goede oliebestendigheid en een goede UV- en ozonbestendigheid. Ook is neopreen zeer goede bestand tegen (zee)water.
De neopreen is niet waterdicht.
Dit zijn neopreen rubbers (CR rubber) die aan één of twee zijden bedekt zijn met een nylon laag. Deze lagen stof bedekken het rubber, waardoor het er niet meer uitziet als een rubber. Daarom wordt het vaak neopreen stof genoemd. Het is ook wel bekend als het materiaal waar duikpakken van gemaakt worden.
Wetsuits van natuurlijk rubber (naturalprene) in plaats van het neopreen waarin petroleum en chemische stoffen zijn verwerkt. Neopreen is super schadelijk voor de natuur. Best paradoxaal eigenlijk dat we in de natuur liggen met een schadelijk pak.
Natuurrubber is relatief koude bestendig en heeft een temperatuurbereik van -25°C tot +80°C. Andere goede kwaliteiten van natuurrubber zijn; groot elastisch vermogen, een hoge scheurvastheid en treksterkte. Echter is natuurrubber minder goed weerbestendig en heeft een beperkte verwering bestendigheid.
NBR rubber
Door zijn slijtvaste eigenschappen gaat het nitrile rubber erg lang mee. Het is daarnaast erg goed bestand tegen vetten, oliën, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Ook heeft het een goede hittebestendigheid, NBR kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Het is erg goed bestand tegen oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Daarnaast is het goed bestand tegen hitte, NBR rubber kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Een wetsuit wassen in een wasbak of badkuip is ook vrij simpel. Leg je wetsuit binnenstebuiten in een bak of kuip en vul deze met koud/lauw water. Laat de wetsuit vervolgens goed weken totdat alle waterresten eruit zijn. Eventueel kun je gebruik maken van speciale shampoo voor wetsuits om nare geurtjes te verwijderen.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
De toepassingen van dit materiaal zijn uitgebreid: het wordt onder meer gebruikt als grondstof voor lijmen, voor chirurgische handschoenen, pakkingen (vanwege de chemische inertie) en voor isolatie (ook voor isolerende kledij: het wetsuit voor duikers op basis van neopreen werd in 1953 ontwikkeld door Hugh Bradner).
Gummipaint is geschikt voor het verven van neopreen, rubber, pvc etc.
Neopreen kabels bieden diverse voordelen waardoor ze in veel situaties te gebruiken zijn. Zo zijn ze door het sterke materiaal goed bestand tegen olie en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor zijn ze ook buiten bruikbaar. Daarnaast zijn neopreen kabels vrij hittebestendig.
46A - Neopreen contactlijm 125ml
Geschikt voor vele materialen zoals rubber, leder, kurk, plastic, ... op diverse ondergronden. Ook voor verlijming van kunststof bekledingsplaten en werkbladen op hout, metaal, board.
Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit. OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag dan een badpak of zwembroek onder de wetsuit.
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Hang je wetsuit op om te drogen, en laat hem niet opgepropt in een tas of hoek liggen. Het beste is om de wetsuit binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger op te hangen met alle ritsen open op een plek waar deze goed kan uitdruipen. Let ook op dat je wetsuit nergens grote vouwen of kreukels heeft als hij hangt.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
EPDM is zeer geschikt voor water, stoom, ketonen, alcohols, remvloeistof, zuren/basen in lichte concentraties. Zeer goede weerstand tegen weersinvloeden en ozon. Slechte weerstand tegen olie, vet en oplosmiddelen. Ongeschikt voor aromatische koolwaterstoffen.
NBR rubber (Nitril Butadieen Rubber) is een synthetische rubber soort met hoofdbestanddeel butadieen en het belangrijkste aandeel Acrylonitril. Deze kwaliteit wordt ook Nitril rubber genoemd en is zeer geschikt voor producten die in aanmerking komen met minerale oliën en brandstoffen.
Ethyleen-propyleen-rubber heeft een goede bestendigheid tegen zuren, sterke basen en zeer polaire vloeistoffen zoals methanol en aceton.
EPDM rubber staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een groep synthetische rubbers. Deze zijn ontstaan door de polymerisatie van propeen, etheen en een dieen. Het is daardoor een terpolymeer. EPDM is een synthetische rubber kwaliteit en zeer goed bestand tegen zonlicht en weersomstandigheden.
Een natuurlijk rubber moet zo min mogelijk worden blootgesteld aan UV, terwijl een synthetisch rubber wordt behandeld om de zon te weerstaan, het ene is bestand tegen chloor en het andere is bestand tegen oliën.