Plastic folie wordt ook wel PE folie genoemd. Deze plastic dampdichte folie is 0.2mm dik en kan dienen als dampremmende folie.
Dampdichte folie gebruik je net als dampremmende folie aan de warme zijde. Er is één belangrijk verschil waarom je soms het beste kunt kiezen voor dampdichte folie: de mate waarin vocht door de folie kan dringen.
Bij het isoleren van een woning wordt vrijwel meteen aan isolatiemateriaal gedacht, maar een vochtregulerende folie is meestal bijzaak. Onterecht, want een damp-open folie, dampdichte folie, dampremmende folie en klimaatfolie zijn een zeer belangrijk onderdeel van je isolatieklus.
Tip! Isoleren van binnenmuren kan met steenwol of glaswol. Steenwol is meer geluidsisolerend dan glaswol. Bovendien is steenwol brandwerend en veroorzaakt dit isolatiemateriaal ook minder jeuk en irritatie dan glaswol.
Klimaatfolie biedt bescherming tegen weersinvloeden van zowel binnen als buiten. Het staat ook wel bekend als vochtregulerende folie. In de zomer kan vocht door de isolatielaag ontsnappen, waardoor je een koele omgeving behoudt. In de winter voorkomt het juist dat waterdamp van buiten in de isolatie kan trekken.
Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht. Bij een houten vloer kunt u denken aan Rockwool 210 of Rockwool 123.
Het verschil tussen dampdichte en dampremmende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen.
Dampremmende folie is een isolatiefolie die problemen met vocht in uw isolatie en/of uw constructie kan voorkomen. Dit vocht komt uit uw woning en wil zijn weg naar buiten vinden.
Het belangrijkste verschil tussen dampremmende of dampdichte folie is de mate van luchtvochtigheid. Dampdichte folie is namelijk bestand tegen een hogere luchtvochtigheid dan dampremmende folie. Dampremmende folie heeft namelijk een Sd-waarde tussen de 20 en 100. Dampdichte folie heeft een Sd-waarde van 100 of hoger.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Twijfelt u over welke kant de zichtzijde of bovenkant van de folie is? Leg de rol dan op de vloer en zet uw voet op het uiteinde van de rol; als u dan de rol van u af duwt, ligt de juiste zijde boven.
Volgens het bouwbesluit moet een Pe folie die als dampremmende laag wordt gebruikt minimaal 0,2 mm dik te zijn.
Kijk even of je ergens een blauwe (dampopen) of rode (dampdicht) streep op de folie ziet. Het is hoogstwaarschijnlijk wel dampopen folie, anders had je al wel veel eerder vochtproblemen gehad.
Bij het toepassen van damp-open folies op daken, gevels en muren heeft het de voorkeur om ook een damp-open tape te gebruiken.
Reflecterend folie voordelen
Dit komt omdat aluminiumfolie vochtwerend en dampremmend is. Daarnaast is het waterdicht (waterkerend), tochtwerend en winddicht.
Ook een dunne laag purschuim of een eerder aangebrachte dampremmende of dampdichte folie onder dakpannen is een dampremmende laag. Als je in deze gevallen ook een dampremmende of dampdichte folie aan de binnenkant zou plaatsen, dan sluit je het vocht juist op.
Wat is bodemfolie? Bodemfolie staat ook wel bekend als een PE-folie. Het gaat hierbij om een dampremmende folie van polyethyleen die je op de bodem van de kruipkelder aanbrengt. Zo voorkom je goedkoop en doeltreffend de verdamping van vocht in die kruipruimte en de muffe geur, schimmelvorming, … die ermee gepaard gaan.
Een dampremmende folie voorkomt dat restvocht uit het beton in je nieuwe vloer kan trekken en daar schade aan kan veroorzaken. Zeker als je je ondervloer combineert met vloerverwarming, is de kans op het vrijkomen van restvocht uit de ondergrond aanwezig en raden we dus als een vochtwerende folie aan.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie.
Beste vloerisolatie door hoge isolatiewaarde
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim* leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.