Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch.
Mede daardoor kunnen bepaalde kazen tot volledig vega worden uitgeroepen. Parmezaanse kaas is helaas een no-go voor vegetariërs: die bevat dierlijk stremsel (en dat potje pesto dus ook). Ook de meeste Franse kazen en Griekse feta worden met dierlijk stremsel gemaakt.
Vegetarische kaas is kaas die geen ingrediënten bevat afkomstig van geslachte dieren. Vegetarische kaas bevat dus geen stremsel, varkens gelatine of andere dierlijke product. Een echte vegetarische kaas heeft uiteraard al die ingrediënten niet.
Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Stremsel is dus afkomstig van een gedood dier en daarom is kaas strikt gezien niet vegetarisch.
Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
Je kunt alleen dure etenswaren in een natuurwinkel kopen als je geen vlees eet Onzin. Je koopt weliswaar geen vlees of vis, maar verder alles wat je normaal ook zou kopen: brood, pasta, rijst, kaas, melk, yoghurt, boter, eieren, groenten, fruit, koekjes, dranken.
Halloumi is vegetarisch, mits het is gemaakt met vegetarisch stremsel. Het is niet veganistisch, want de kaas wordt gemaakt van dierlijke zuivel.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.
Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in).
Sommige moslims menen dat zulk stremsel toch halal is, omdat het niet uit vlees, bloed of botten bestaat. De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is.
De Italiaanse harde kaas mag enkel de titel “Parmezaans” dragen als hij volgens het traditionele recept wordt bereid. Nog andere niet-vegetarische kazen: Grana Padano, Manchego, Gruyère, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Camembert, Roquefort …
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
De meeste kazen zijn niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in. Om van melk kaas te maken, wordt melk heel dik gemaakt. Dit doet de kaasmaker met stremsel. Stremsel komt meestal uit de maag van een (dood) kalf.
Het is bovendien de ideale aanvulling in vegetarische gerechten door zijn hoog eiwitgehalte en laag vet- en zoutgehalte. Ricotta is eigenlijk een bijproduct van kaas en daarvan komt ook de naam, die letterlijk 'opnieuw gekookt' betekent.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin. Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.
Het is niet van dierlijke herkomst. Dit geldt ook voor het aroma in TUC crackers Bacon. In sommige producten wordt karmijn, lactose of weipoeder toegevoegd. Deze producten zijn van dierlijke herkomst.
Voorbeelden zijn eieren, peulvruchten, tofu, tempé en noten. Zuivelproducten bevatten weinig ijzer. Kaas en melkproducten zijn daarom geen goede vervanger van vlees. In ontwikkeling is het gebruik van wieren, algen, insecten en kweekvlees.
De kaas is daarmee veel gezonder dan, bijvoorbeeld, feta (263kcal, 4g koolhydraten en 21g vet waarvan 15g verzadigd) of mozzarella (280kcal, 3g koolhydraten en 17g vet waarvan 11g verzadigd).
Is Burrata vegetarisch? Dit ligt aan de specifieke kaas die u heeft. Kaas kan namelijk gemaakt worden met 2 verschillende soorten stremsels. Dierlijke stremsel en microbiologische stremsel.
Eigenlijk is al het snoep en ijs (en soms ook yoghurt) dat een rode of rozige kleur heeft gekregen, niet vegetarisch. Verrassend, toch? Hun chemische rode kleurtje is afkomstig van de kleurstof 'karmijn', dat weer is gemaakt van de schildluis.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
De pure chocolade zonder toegevoegd melkpoeder is veganistisch. Maar dat is niet het enige dat je kan eten, ook van bruine en witte chocolade zijn vegan varianten. I.p.v. koemelk is er dan meestal rijstmelk of rijststroop aan toegevoegd.