De winter is een uitstekende tijd om bomen en struiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent.
Als je ze in de winter of het vroege voorjaar snoeit haal je alle bloemknoppen eruit en duurt het een jaar voordat de plant weer gaat bloeien. planten die kunnen 'bloeden'. Denk aan een druif, kiwi, berk, noot en esdoorn. Als je in de verkeerde periode snoeit, kan de plant of boom zelfs doodbloeden.
Bomen snoeien tijdens een periode van vorst wordt dan ook afgeraden, omdat de vorst wel degelijk schade toe kan brengen aan de boom via de snoeiwonden. Wanneer je een boom gaat snoeien, kijk dan even goed naar het weer. Als er binnen drie dagen vorst wordt verwacht kun je de boom beter niet snoeien.
Verschillende werkwijzen voor het snoeien
De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen. Bloemheesters moet je snoeien op habitus. Dit betekent dat ze hun natuurlijke groeiwijze behoudt. Hoe meer je hiervan afwijkt, hoe meer werk je er later aan hebt.
Welke bomen snoei je in de lente? Tijdens de lentemaanden (maart, april en mei) snoeien we tot in maart en enkel de appel, peer, kers en pruim en de leibomen (esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde en de olm).
De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is.
Kijk wel uit met vorst. Als er binnen drie dagen vorst wordt voorspeld, snoei dan niet. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan bomen met verse snoeiwonden.
Winter- en lentebloeiende heesters: De Viburnum bodnantense, winterkamperfoelie, forsythia en weigela snoei je na de bloei. Niet-winterharde heesters: Snoei abutilons, acacia en andere niet winterharde heesters halverwege of aan het eind van de lente, na de laatste vorst.
Een veel voorkomende en bekende reactie van planten op een naderende winter is het verliezen van hun blad. Bij lagere temperaturen werken de wortels van bomen en planten minder goed en nemen ze minder vocht op. Om het vochtpeil hoog te houden worden de blaadjes afgestoten.
Welke bomen mag je niet snoeien in het voorjaar? Bij het snoeien van ABC bomen: Acer (Esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) bestaat kans op bloeden. Deze bomen mogen beslist niet gesnoeid worden in de maanden december tm mei.
Inkorten of toppen van een boom is, zoals het woord ook aangeeft, het verminderen in hoogte van een boom. Door de top eruit te zagen/ of de boom in te korten maak je de boom kleiner. Als je ook de zijtakken begint in te korten of stukken af te zagen dan wordt het kandelaberen.
Lente, zomer, herfst en winter: dit kun je het hele jaar door snoeien. Het is belangrijk te weten wanneer je welke planten moet snoeien. Doe je dat op het verkeerde moment, dan knip je zomaar alle bloeipotentieel weg! Maar met de goede snede op het juiste moment houd je jouw planten mooi en productief.
Ze overwinteren en openen zich in de lente. Nooit in het vroege voorjaar snoeien dus, want dan haalt u de bloemknoppen weg. Als u na de bloei snoeit, heeft de struik de hele zomer nog de tijd om de bloemknoppen voor volgend jaar te vormen.
Snoeien in januari
De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer. Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien.
Snoeien in december
Hierbij kun je denken aan struiken zoals de kiwi, braam en druif. De restjes van het knipsel kun je gebruiken als winterstek in huis. Knip ook alvast wat hulsttakken af voor de kerst . Vogels zijn namelijk ook gek op hulstbessen, dus zorg dat je ze voor bent of gun de vogels een lekker maaltje.
Veel bomen en (fruit)struiken beginnen in maart te groeien, steeds sneller naarmate de dagen langer en de temperaturen hoger worden. Door te snoeien in maart zullen de meeste bladverliezende struiken en loofbomen sterker gaan groeien. En hoe meer je snoeit, des te krachtiger de nieuwe groei zal zijn.
Een niet-gesnoeide bessenstruik verwildert snel. De oudere takken gaan steeds minder vruchten dragen, het hart van de plant raakt helemaal verstikt en volgroeid, en de zon komt niet meer binnenin de plant. Hierdoor komen er enkel nog vruchten langs de buitenkant van de struik.
Dan hoef je je hortensia maar op één manier te snoeien. Dat kun je het beste in het voorjaar (in maart of april) doen. Knip de takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden.
Bomen die niet worden gesnoeid kunnen al snel gaan overheersen in je tuin en kunnen het andere leven dus beïnvloeden. Daarnaast nemen grote, omvangrijke bomen ook heel veel licht weg. Het tijdig snoeien van de bomen zorgt er voor dat deze zich door het opvangen van het zonlicht beter kan ontwikkelen.
Wat is Toppen? “Toppen” is het lukraak afzagen van boomtakken tot stompen of zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eindtakfunctie over te nemen. Andere benamingen voor het “Toppen” zijn; Kandelaberen, Kandeleren en Knotten. De meest gebruikte reden voor het toppen van bomen is dat de boom “te groot” wordt.
U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.