De sterk zure en bittere smaak van het sap, evenals het hoge looizuurgehalte, wat een droog gevoel in de mond geeft, weerhoudt sommige mensen echter van het gebruik van cranberrysap. Daarnaast kunnen bij het gebruik van het sap bijwerkingen optreden in de vorm van maagklachten of diarree.
Cranberries zijn zo gezond omdat er onder andere ontzettend veel vitaminen in zitten. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen.
Voor langdurige ondersteuning en/of onderhoudsdosering 1 x daags 1 tablet met water innemen, 2 uur na de avondmaaltijd. Het is belangrijk om voldoende water te drinken (1 1/2-2 liter per dag).
Cranberry verhoogt de effectiviteit van de triple therapie (combinatie van protonpompremmer en twee verschillende antibiotica) tegen de bacterie Helicobacter pylori, veroorzaker van maagontsteking, maag- en duodenumzweer en maaglymfoom.
Het resultaat van het innemen van cranberryproducten om urineweginfecties te voorkomen wordt nogal eens betwist. Cranberrysap heeft een bittere smaak en kan maagklachten geven – daarom lukt het oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas – de benodigde hoeveelheid - te drinken.
Waarom drinken meisjes cranberry juice? Cranberries zijn zo gezond omdat er onder andere ontzettend veel vitaminen in zitten. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand.
Afwachten: bij de helft van de vrouwen gaat blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als u weinig of kort klachten heeft, kunt u 1 week afwachten. Zo nodig kunt u een paar dagen een pijnstiller slikken. Bijvoorbeeld paracetamol: 3 tot 4 keer per dag 2 pillen van 500 mg tegelijk.
Want uit recent onderzoek van de wetenschap & gezondheidwebsite Vox blijkt dat één of twee glazen cranberry niet voldoende is. Wil cranberrysap echt helpen, dan moet je volgens Vox twee keer per dag zo'n 150 ml drinken voor onbepaalde tijd.
Bepaalde stoffen in cranberry's zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry's de kans op een blaasontsteking te verminderen, vooral bij vrouwen die vaak last hebben van blaasontsteking, maar in andere onderzoeken niet.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Blaasontstekingen kun je 'wegdrinken'
Door dan veel te gaan drinken kunnen zij voorkomen dat de ontsteking doorzet. Maar heel veel drinken is juist weer niet verstandig bij het gebruik van antibiotica, dan kan het antibioticum door de verdunning zijn werk niet goed doen.
Ook in de NHG standaard (Nederlands Huisartsen Genootschap) staat er als advies bij terugkerende blaasontstekingen als profylaxe (manier om ziekte te voorkomen) het volgende: “cranberrytabletten (2 keer daags 500 mg) of drank (volgens gebruiksaanwijzing op verpakking)”(1).
Cranberry bevat proanthocyanidinen. Deze antioxidanten kunnen voorkomen dat bacteriën zich vasthechten aan de blaaswand en daar ontstekingen veroorzaken. Ook maken cranberry's de urine zuurder. Dat is goed bij blaasontstekingen maar juist niet bij blaaspijnsyndroom.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken.
Maar de smaak van een vagina van aan vrouw kan veel verschillen: van lichtzoet, pikant, zout tot aan een tint van ijzer. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de natuurlijke smaak wel beïnvloeden. Zoals koffie, rood vlees, sigaretten, curry's en geneesmiddelen. De laatste kan de smaak wat scherper of bitterder maken.
Een van het bekendste voordeel is de antibacteriële eigenschappen die helpen voorkomen dat bepaalde bacteriën in het lichaam blijven plakken en urineweginfecties veroorzaken. De cranberry heeft van nature ook een laag suikergehalte en zit vol met antioxidantenpolyfenolen.
Cranberry's bijvoorbeeld zijn van nature bitter. Wanneer je een cranberrysap drinkt die lekker zoet is, weet je zeker dat er behoorlijk veel suiker aan is toegevoegd. Wil je toch echte cranberrysap drinken? Vermijd dan bijvoorbeeld AH cranberrysap, maar koop het bij een natuurwinkel als Holland & Barrett.
Op nummer 1 staat Flinndal Cranberry, de beste cranberries in het algemeen, maar ook tegen een blaasontsteking. Dit cranberry supplement bevat 400 mg cranberry extract (cranberry forte) en 40 mg guldenroede-extract. Hierdoor worden de urinewegen van mannen en vrouwen goed ondersteund.
Zet een warme kop thee
Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Don't: drink minder water
Want het droogleggen van je lichaam zorgt er alleen nog maar meer voor dat een infectie zich beter kan settelen. Het is dus van groot belang om voldoende tot veel water te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.
Fruit met een lage zuurgraad
Omdat fruit voor een groot deel uit water bestaat, is het goed voor je blaas. Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja.
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.
Door de vitamines die de bessen bevatten is de cranberry niet alleen lekker, maar zeker ook gezond. Zo bevatten de biologische gedroogde cranberries vitamine C, verschillende vitamines B, vitamine E en vitamine K. Daarnaast bevatten de cranberries ook vele mineralen, zoals koper, kalium, calcium, fosfor en zink.