Olie kan gebruikt worden als afweking op zich, maar is ook de meest voorkomende grond- of inpregneerlaag voor het behandelen van een vloer met boenwas. De olie zorgt dan voor de verzadiging van de vloer en de was moet zorgen voor de beschermende toplaag. Dit was tot voorkort altijd een twee-stappen-plan.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
U kunt oude boenwas verwijderen met heet sodawater: Maak een sopje van heet water en één kopje soda. Leg een oude doek op de grond om de boenwas op te vangen.
Hout dat behandeld is met olie krijgt een diepe kleur en voelt natuurlijk aan. Typisch aan olie is dat het product vaak snel droog aan voelt maar dat de volledige droging in sommige gevallen dagen kan duren. Het voordeel van olie is dat het snel aan te brengen is in meerdere lagen.
U kunt de boenwas (blanke bijenwas) bijna geheel verwijderen met een doek die doordrenkt is met wascleaner. Schuur het hout om er zeker van te zijn dat er geen restjes boenwas zijn achtergebleven. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier.
Je kunt de waslaag afschuren. Je kunt de waslaag verwijderen met thinner/ ammoniak. Je kunt de waslaag afschrapen met bijvoorbeeld een verfkrabber, om daarna de overgebleven restanten weg te schuren. Je kunt het hele meubel laten logen bij een logerij.
~ De waslaag, ook wel boenwas ~
Dit is een vettige, transparante laag die op een meubel geboend/ geborsteld is. Er worden verschillende soorten was voor gebruikt zoals bijenwas, terpentijnwax, kalkwas en zo nog wat meer.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Het hout is pas beschermd als het verzadigd is, dit betekent dat in extreme gevallen zelfs een 3e laag nodig kan zijn. Wanneer het oppervlak onvoldoende droog gewreven wordt dan vormen de olieresten een klevende, glanzende laag.
Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar.
Bijenwas is bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Onze boenwas wordt ook wel antiekwas of meubelwas genoemd. Boenwas reinigt, beschermt en conserveert uw meubelstuk. Meubelen die al eerder met was of lak behandeld zijn kunnen met boenwas onderhouden worden.
Onbehandelde houten tafel schoonmaken: gebruik een scheutje groene zeep en een schepje soda, opgelost in een emmer warm water. Maak een spons nat en wring deze goed uit. Maak de tafel met de houtnerf mee schoon en droog de tafel daarna direct af zodat er geen vochtplekken ontstaan.
De smelttemperatuur van Bijenwas is 60 tot 65 °C. Omdat Bijenwas een natuurproduct is, is dit een smelttraject, geen smeltpunt. Al vanaf 40 °C is Bijenwas zacht en kneedbaar.
Op deze foto kun je zien hoe diep de olie in het hout trekt. Ik heb alleen de kopse kant geverfd. De olie trekt in een paar minuten 1,5 tot 2,5 centimeter het hout in. Behandel je een plank van twee kanten, dan zal de olie dus overal in het hout komen.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Meubels in de olie zetten
Laat deze laag circa 20 minuten intrekken en wanneer het droog aanvoelt. Brengt u een tweede laag meubelolie op. Een kwartier laten drogen en met een schone droge liefst wat wollige doek de meubels nog even opwrijven en het resultaat is optimaal.
Houtolie is transparant en trekt in het hout, waardoor het hout er heel natuurlijk uit blijft zien. Je hebt geen grondverf nodig, maar zorg wel dat je het hout goed schoonmaakt voordat je de olie aanbrengt. Bij houten meubelen kan het ook goed zijn om het hout na het drogen een beetje op te schuren.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
de olie dun aanbrengen. ongeveer een half uurtje in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen behandeld u direct nog een keer. Na een half uur maar in ieder geval voordat de olie begint te drogen het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft.
Drenk de doek flink in de olie en smeer jouw tafel met lange halen in met de olie. Neem ook goed de randen, kopse kanten en onderkant van de tafel mee. Heb je alle delen van de tafel ingesmeerd? Neem dan een schone katoenen doek en wrijf als het ware de olie van de tafel af.
De beste olie voor het behandelen van een eiken tafel is de Osmo TopOil. Deze olie, verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten beschermt tegen vocht, vuil en is makkelijk bij te werken.
De was op het oppervlak aanbrengen met een harde borstel, doek of kwast. Beter twee dunne lagen aanbrengen dan één dikke laag. Bij voorkeur de was 2 uur laten drogen alvorens u de laag opborstelt (met een zachte borstel of een doek) tot de gewenste glansgraad. Behandeling maximaal 2 tot 3 keer per jaar herhalen.
Ik was op zoek naar een boenwas die lekker ruikt en niet giftig is. De Uulki Meubelwas voldoet perfect aan deze voorwaarden en is bovenal 100% plantaardig. Plakt niet, brengt een mooie diepe glans aan op het hout en laat is makkelijk verwerken.
Het schoonmaken van je houten meubels moet je niet te vaak doen, maar af en toe de meubels in de was zetten kan geen kwaad. Bepaalde meubels, zoals teakhout kun je extra laten glanzen door lijnolie te gebruiken. Wil je alleen de stoflaag van houten meubels verwijderen? Dan kun je dit gemakkelijk doen met appelazijn.