Een paar jaar later, in februari 1994 werd Oekraïne het eerste post-Sovjet-land dat een raamovereenkomst sloot met de NAVO in het kader van het Partnerschap voor de Vrede- initiatief. Daarmee steunde Oekraïne het initiatief van Midden- en Oost-Europese landen om zich bij de NAVO aan te sluiten.
Tot nu is voor zo'n 4 miljard dollar (3,6 miljard euro) aan wapens geleverd aan Oekraïne en het totale bedrag aan andere hulp voor het land is 18 miljard dollar. Omdat Oekraïne ook met massale humanitaire hulp wordt ondersteund, kan het land zelf meer geld vrijmaken voor de oorlog.
Finland en Zweden hebben besloten lid te willen worden van de NAVO. Dat heeft ook te maken met de Russische inval in Oekraïne. Nederland en andere bondgenoten willen ervoor zorgen dat Finland en Zweden snel kunnen toetreden. Maar hoe verloopt dat toetredingsproces precies?
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
Na de Russische invasie van Oekraïne was er een stijging van de steun voor het EU-lidmaatschap voor Oekraïne van 68% naar 86%, daarna bleef het stijgen en vanaf eind maart was het op een recordhoogte van 91%. Oekraïne kreeg op 23 juni 2022 officieel de status van kandidaat-lidstaat voor toetreding tot de EU.
Ze legt uit dat Nederland geen hulp aan Oekraïne had hoeven bieden. "Oekraïne is geen lid van de NAVO en van de Europese Unie. Daarom hebben we feitelijk geen verplichting om het land bij te staan." Volgens Stoetman moet het Westen daarom iedere keer goed nadenken over de manier waarop ze Oekraïne willen ondersteunen.
Spanje gaat 20 ton hulpgoederen sturen, vooral medisch materiaal en ook defensieve uitrustingen. Ook Griekenland stuurt defensieve uitrustingen en humanitaire hulp. Israël stuurt 100 ton humanitaire goederen en Italië maakte 110 miljoen euro over aan de Oekraïense regering.
Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar! Opperbevelhebber is de president van de Verenigde Staten, de machtigste man ter wereld.
Oekraïne kan neutraal blijven maar dan wel met het sterkste leger van Europa. Aan een langdurige Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland valt niet te ontkomen zolang Poetin in Rusland aan de macht blijft.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
NAVO is de afkorting van de 'Noord-Atlantische Verdragsorganisatie'. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.
De volgende landen van de Europese Unie zijn geen lidstaten van de NAVO: Finland, Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta. Oostenrijk wil geen lid worden omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaarde voor eeuwig neutraal te blijven.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Tot nog toe hebben de VS en de NAVO duidelijk gemaakt dat zij niet van plan zijn aan een no-flyzone voor Oekraïne mee te werken, omdat ze vrezen dat een dergelijke operatie zal uitlopen op een oorlog met Rusland, een kernmacht. Op het ogenblik is de NAVO geen partij in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Oekraïne heeft een grondrecht op zelfverdediging. Om dat te kunnen effectueren, ondersteunt de NAVO het land sinds 2014. NAVO-bondgenoten hebben de Oekraïense strijdkrachten getraind, hun militaire capaciteiten versterkt en hun weerbaarheid vergroot.
Het leger van Bhutan heeft tien gepantserde wagens en twee helikopters. Toch wordt het gezien als het zwakste leger ter wereld vanwege de kleinschaligheid.
Suriname
De volgende: Dit is het zwakste leger ter wereld.
Troepenmacht vertienvoudigd
Inmiddels is de troepensterkte bijna vertienvoudigd, tot zo'n 40.000 man.
De Chinese luchtmacht en marine hebben de beschikking over ongeveer 2.800 vliegtuigen, waarvan zo'n 2.250 gevechtsvliegtuigen. Daarmee heeft China de grootste luchtmacht in de regio en de op twee na grootste ter wereld. China is “snel aan het inlopen op westerse luchtmachten”, aldus het Pentagon.
Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.
Als de Russische marine uit de havens aan de Zwarte Zee wordt verdreven, kan ook de belangrijke uitvoer van graan en andere landbouwproducten worden hervat. Griekenland, Italië en Polen zullen dan weer artilleriesystemen naar Oekraïne sturen, aldus Austin.
In 1939 werd ook het westelijke deel van Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie. Sinds 24 augustus 1991 is Oekraïne onafhankelijk. Op 17 maart 2014 werd op de Krim onafhankelijkheid uitgeroepen. Als reactie daarop annexeerde Rusland het schiereiland en werd het Russisch.