Psychische factoren zoals stress en spanning Een bekend voorbeeld is een verandering van de vertrouwde omgeving, zoals een ander toilet dan thuis. Het gevolg is dat de poep langer in de darm blijft, waardoor deze hard en droog wordt en er verstopping kan ontstaan.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Wat de situatie ook is: stress doet wat met je lijf.
De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
Doe ontspanningsoefeningen
Denk hierbij aan mindfulness, ademhalingsoefeningen, yoga of een lekkere wandeling. Veel mensen ervaren stress tijdens hun werk. Loop daarom eens na je lunch een rondje buiten of neem een paar minute om wat ademhalingsoefeningen te doen. Lees hier meer tips tegen buikpijn!
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Stress en spanning rondom de buik (darmen en de maag)
De gespannen buikspieren hebben invloed op hoe vrij de darmen en de maag kunnen bewegen. De gespannen buik kan hierdoor ook boller worden en doordat de spieren rondom de buikregio zijn aangespannen kan de ademhaling verkrampt voelen.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Als je niet eet en niet drinkt dan is het in theorie mogelijk, maar daar is je lichaam niet op gebouwd," vertelt Nienke Tode-Gottenbos, auteur van 'de poepdokter'. Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt.
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
De juiste manier om te ontlasten
Zorg dat u ontspannen op het toilet zit, de kleding goed naar beneden en uw voeten op een voetenbankje of opstapje. De knieën moeten iets hoger zijn dan de heupen, de rug is dan bol. Ontspan de bekkenbodemspieren zodat de reflex om te ontlasten kan beginnen.
De techniek van het ontlasten
Ga ontspannen op het toilet zitten, uw voeten plat op de grond, de rug iets bol. De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus.
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken, helpt om verstopping tegen te gaan. Goede keuzes hierbij zijn: water, koffie en thee. Genoeg drinken zorgt er namelijk voor dat vezels zich kunnen binden. Deze binding is belangrijk, want anders kunt u last krijgen van harde en droge ontlasting.
Sennoside-drank heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij: verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping; om de darmen te legen voor een darmonderzoek of darmoperatie.
Zolang je met vaste regelmaat poept en je geen klachten hebt is dit geen reden tot bezorgdheid. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan kan er sprake zijn van verstopping.
Als je regelmatig meer dan 3 dagen geen ontlasting hebt of hard moet persen, dan spreken we van constipatie, verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Lactulose is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor u makkelijker naar het toilet kunt. In hoge dosering haalt lactulose het te veel aan ammoniak uit uw bloed, bijvoorbeeld als de lever niet goed werkt.
Je hebt een verstopping als je minder vaak poept dan voor jou normaal. De ontlasting is vaak hard en je moet soms hard persen (moeite met poepen). Een ander woord voor verstopping is obstipatie of constipatie. Een verstopping in de laatste levensfase is op zich al vervelend, maar kan ook voor andere problemen zorgen.
Neem contact op met een arts als er acute verstopping optreedt met buikpijn, buikkrampen en je als helemaal niet instaat bent om te poepen. Neem ook contact op met een arts als: Obstipatie een nieuw probleem is en veranderingen in levensstijl niet helpen. Er bloed zit in de ontlasting.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Er zijn verschillende oorzaken van een opgezette buik. Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, stress, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt.
Chronische stress is slecht voor de geestelijke, lichamelijke en maatschappelijke gezondheid. Schulden en gebrek aan perspectief kunnen een oorzaak zijn van stress. Als deze zorgen langere tijd aanhouden, kan dat leiden tot ergere problemen en sociale uitsluiting. En daarmee chronische/toxische stress.