Als je kikkererwten uit blik koopt, zijn ze al gaar en kun je ze eigenlijk gewoon zo eten. Door ze toch nog even te laten pruttelen in tomaten en kruiden krijgen ze extra veel smaak, bijvoorbeeld in deze Marokkaanse stoof. Varieer vooral met specerijen, garam masala of vadouvan voor een Indiase touch misschien.
Rauwe kikkererwten bevatten van nature een giftige stof, lectine. Lectine kan de darmen ontregelen en de nieren beschadigen. Verhitting maakt lectine onschadelijk. De pot- en blikvariant zijn al gekookt, dus die kun je direct verwerken.
Kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn erg gezond, ze zitten boordevol eiwitten en zijn perfect als je wilt afvallen. Die eiwitten komen ook in het vocht terecht, door de energie van het water, kan het gaan schuimen. Je kunt dit vocht perfect eten, het is zelfs erg gezond.
Hoelang de kooktijd precies is hangt af hoe oud de kikkererwten zijn. Hoe ouder de kikkererwten zijn, des te langer ze nodig hebben om gaar te worden. Je hoeft niet bang te zijn dat je ze te lang door kookt, de erwten vallen niet snel uit elkaar. Gebruik vers water om te koken en doe er geen zout bij.
Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar.
Peulvruchten in blik, pot of zak zijn klaar voor gebruik. Je hoeft ze alleen maar op te warmen. Je kunt ze ook koud eten.
Het advies is om 1 keer in de week peulvruchten, zoals kikkererwten, te eten. In Nederland wordt er gemiddeld maar 1 keer in de 3 weken peulvruchten gegeten. Dit is dus te weinig! En dat is zonde want kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn ontzettend lekker en gezond!
De geweekte kikkererwten moeten 45 tot 60 minuten worden gekookt, afhankelijk van de hoeveelheid. Kook je de kikkererwten langer dan verliezen ze een bite en kunnen ze zacht zacht worden. Dit doe je in principe alleen als je er puree of hummus van wil maken.
Wat kun je met kikkererwten maken? Deze groente kan niet rauw gegeten worden of in gedroogde vorm, doordat de giftige stof lectine in de erwten zit. Zowel gedroogd als vers moeten kikkererwten eerst gekookt worden.. Vegetarische gerechten als hummus of falafel.
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda's en 'groene' peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten. We rekenen pinda's echter tot noten en doperwten en sperziebonen tot groente. Omdat ze daar qua samenstelling en gebruik op lijken.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord.
165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer: 269 kilocalorieën. 45 gram koolhydraten.
Goed tegen diabetes
Kikkererwten zijn erg goed voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel vezels in zitten zal de spijsvertering heel geleidelijk en in een natuurlijk tempo verlopen waardoor er minder hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuikerwaarden worden gemeten.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Het beste antwoord
Kikkererwten (soms ook wel eens kekererwten genoemd) zijn strikt genomen geen erwten maar eerder familie van de linzen die ook thuis horen in de familie van de peulvruchten. Kikkererwten (of keker-) is gewoon hoe deze genoemd worden maar het zijn dus in feite geen erwten.
Wanneer je rauwe peulvruchten eet, kan lectine binnen enkele uren klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij een ernstige lectine-vergiftiging kunnen je darmen of nieren zelfs blijvend beschadigd raken. Het beste moet je oppassen met rauwe kidneybonen die hoge concentraties lectine bevatten.
Gebruik voor het weken ongeveer drie keer zoveel water als erwten, dus bijvoorbeeld bij 100 gram gedroogde kikkererwten 300 ml water. Je kunt daarna het weekvocht gebruiken om ze in te koken. Vervolgens kook je de kikkererwten in 45-60 minuten beetgaar. Het is wat werk, maar je proeft het verschil!
Vanzelfsprekend een afgesloten blik of afgesloten glazen pot met kikkererwten gewoon bij kamertemperatuur bewaren. Is het blik of de glazen pot geopend, dan kun je de groente nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Kikkererwten hebben een licht nootachtige smaak en zijn zowel koud als warm te eten. Deze veelzijdige peulvrucht kun je zo gebruiken: In hummus met knoflook, citroensap en sesamzaadpasta. In falafel.
Kikkererwten invriezen is net als bij de meeste soorten peulvruchten mogelijk, en ook kikkererwten uit blik kun je invriezen. Natuurlijk komt dan bij veel mensen de vraag waarom je dat zou doen, aangezien kikkererwten of in blik verkrijgbaar zijn, om in gedroogde vorm.
Ook het weken is belangrijk om twee redenen. Ten eerste maakt het de harde kikkererwten zacht en zwellen ze op waardoor ze sneller gaar zijn. Ten tweede zijn ze zo gemakkelijker te verteren.
Laat de kikkererwten 8-12 uur weken. Niet veel langer want dan worden ze moesachtig en smakeloos.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …