De suikervervangers in suikervrije drop kunnen dus gezondheidsklachten veroorzaken als: diarree, opgeblazen gevoel en winderigheid. Maar leveren wel minder calorieën dan tafelsuiker en hebben een lagere invloed op de bloedsuikerspiegel.
Alle snoepjes waar suiker in zit is helaas niet goed voor je gebit, dus ook koek en zoete chocola of dropjes. Een goed alternatief is suikervrij snoepgoed.
Is suikervrij snoep gezond(er)?
Er worden in suikervrij snoep vaak kunstmatige zoetstoffen toegevoegd, zoals aspartaam. Er mag dan minder suiker in suikervrij snoep zitten, het aantal calorieën, vet en koolhydraten staat vaak wel gelijk aan het traditionele snoepgoed. Gezond is het dus niet.
Gelukkig zijn er snoepjes, koekjes en taart met suikervervangers. Daarin zitten weinig tot geen suikers of koolhydraten. Deze producten zijn dus 'veilig'. Let wel op met het eten van suikervrije drop.
Per 100 gram zit er in zoute drop 110 mg kalium, in zoete drop wel 320 mg. Beide beschikken over 20 mg magnesium en 30 mg calcium. Wat ook opvallend is dat er in zoete drop meer natrium zit dan in zoute drop. Je kunt zoute drop dus als gezonder zien.
Advies: snoep drop met mate
Een gezonde volwassene kan op een dag ongeveer 120 gram drop veilig eten (of een halve liter zoethoutthee) volgens het voedingscentrum. Dit zijn ongeveer 20 dropjes per dag.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Wat veroorzaakt diabetes mellitus type 2? DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Sommige mensen zijn dus te zwaar, eten te veel en te vet en bewegen te weinig maar krijgen geen diabetes: zij missen de genetische aanleg.
Een dropje met zoetstof bevat gemiddeld zes calorieën, eentje met suiker heeft er rond de dertien. Dus zolang je geen hele zak drop in één keer op eet, word je ook van suikerhoudende drop niet heel dik.'' Bovendien kan het eten van drop effect hebben op de bloeddruk.
De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Koolhydraatarme diëten, zoals suikervrije diëten, zitten vaak onder de 40%, waarmee je de kans loopt op een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Af en toe snoepen mag best
Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers snoepen mag best. Kies voor een basisvoedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen.
De zoetstof glycyrrhizinezuur in drop is volgens Van den Bergh een probleem doordat het zich voordoet als een ander stofje. “Het doet zich voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het lichaam denkt dat er veel aldosteron is en verhoogt de bloeddruk.
Helaas blijkt kiezen voor suikervrij niet per se het gezondere alternatief, ook niet voor het gebit. Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat zowel suikerhoudende frisdranken als hun suikervrije variant forse tanderosie kunnen veroorzaken.
Nou, misschien – maar dat weerhoudt de meerderheid van de Nederlanders er niet van om kilo's suiker per jaar te blijven eten. Zo'n 122 gram per dag (ongeveer 20 suikerklontjes), gemiddeld – dat is bijna 3 keer keer het aanbevolen maximum!
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
Neem zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten zoals: Witbrood en broodproducten van witmeel. Vezelarme ontbijtgranen zoals cornflakes en crispies. Suikerrijke producten zoals koek (ook ontbijtkoek, eierkoek of granenkoeken)
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Er zit natuurlijk in de meeste drop redelijk wat suiker. Soms komen we dit tegen in de vorm van glucosestroop. Veel mensen denken vaak dat een dropje hier en daar niet zo erg is – dat is natuurlijk ook waar. Een gemiddeld dropje zal maar een beperkt aantal calorieën bevatten.
Vetten krijgen vaak 'de schuld', terwijl juist geraffineerde koolhydraten (suiker) de LDL-waarden verhoogd. Bij een verhoogd cholesterol kun je die dus beter mijden. Denk daarbij aan koek, snoep, drop, zoet beleg, ontbijtgranen, vruchtensappen en frisdranken.