Oorkaarsen zijn langwerpige, holle “stokjes” van opgerold katoen.Dit katoen is gedrenkt in pure bijenwas meestal vermengd met een kruidenmengsel.De oorkaarsen zijn vervaardigd uit 100% natuurlijke grondstoffen. De bijenwas geeft een verzachtend effect.
Een oorkaars is een soort holle kaars, die binnenin meestal van stof (vaak katoen of linnen) is gemaakt. Aan de buitenkant is de oorkaars, zoals bij gewone kaarsen, bedekt met was, meestal bijenwas. Vaak worden aan oorkaarsen ook kruiden met een ontspannende of geneeskrachtige werking toegevoegd.
Warme druppels die in uw oor vallen, kunnen uw gehoorgang beschadigen, membranen perforeren en tot bloedingen, infecties en gehoorverlies leiden. Zelfs als u niet op een of andere manier verbrand bent, kan oorkaarsentherapie oorsmeer dieper in uw oor duwen.
Bij acute klachten wordt er aangeraden de behandeling elke dag te herhalen. Bij een klacht die al wat langer aanwezig is wordt aangeraden om de behandeling binnen een week of kort daarna te herhalen. Wanneer je de oorkaars preventief wilt gebruiken kun je dit het beste één keer in de 4 a 6 weken doen.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Een oorkaars behandeling is pijnloos.
Als er onderdruk in de middenoorholte is, dan doet dat pijn. Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
"De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen." Mocht je oor nou zo dicht zitten met smeer dat je er echt last van krijgt (gehoorverlies, een piep in je oren, pijn, jeuk, vieze luchtjes), ga dan naar de huisarts.
Wanneer u veel oorsmeer produceert (wat regelmatig voorkomt, vaak door genetische factoren), moet u ongeveer een keer per maand uw oren schoonmaken met waterstofperoxide of, indien nodig, laten uitspuiten.
Bij oorpijn helpt paracetamol doorgaans goed. Indien de pijn niet over gaat kunt u tevens een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac. Soms kunnen ook pijnstillende oordruppels voorgeschreven worden.
Voor schone en gezonde oren is de meest geschikte reinigingsmethode een oorspray: het is een zachte behandeling. Behoudens er sprake is van ongemak, moet de oorspray twee keer per week worden gebruikt vanaf de leeftijd van 3 jaar.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen. Houd daarbij uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen. Het helpt ook als u een uur voor het uitspuiten 10 druppels lauw water in uw oor druppelt.
Oorsmeer, oorwas of cerumen is de stroperige vloeistof in de gehoorgang die bestaat uit een mengsel van keratine, collageen, haartjes en talg uit huidschilfers. Het wordt gemaakt door oorsmeerklieren, waarvan er 1000 tot 2000 in het menselijk oor voorkomen in het buitenste 1/3 deel van de gehoorgang.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.