Probeer kalm te blijven en hier niet veel aandacht aan te besteden. Misschien staat die persoon onder zware druk en werkt hij/zij u als uitlaatklep. Probeer op een kalme manier duidelijk te maken dat u vindt dat u aan het probleem niets kan doen en probeer tot een goede oplossing te komen.
Geef op een rustige, duidelijke manier aan dat je de manier van samenwerken en de verdeling van taken op dit moment niet prettig vindt. En probeer in dit gesprek met haar af te spreken hoe jullie het beste kunnen samenwerken, welke taken zij doet, en wat jij doet.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Ontlasting. U kunt de aanwezigheid van ratten meestal herkennen aan de rattenkeutels. Deze kunnen worden aangetroffen in donkere hoeken van een magazijn of een loods.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Stel duidelijke grenzen: dit pik ik wel en dat pik ik niet. Schrijf deze grenzen voor jezelf op. Laat dit duidelijk in je gedrag merken. Probeer niet extra aardig of juist onaardig te zijn als hun gedrag er niet naar is, maar blijf neutraal en blijf je richten op dingen die wel goed gaan.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom roddels ontstaan. Zo kan het een emotionele ontlading zijn. Speelt er veel op je werk en werk je veel samen met mensen die jou op een of andere manier raken, dan kan het heel fijn zijn om zo nu en dan even te ontladen en dat te bespreken met je collega's.
Tips om om te gaan met lastige collega's
Een afstandelijke collega komt vaak kritisch over en daardoor soms veroordelend. Je krijgt weinig hoogte van deze collega en zijn houding kan je een ongemakkelijk gevoel geven. Afstandelijke collega's hebben echter wel degelijk emoties, ze zijn alleen minder zichtbaar.
Je partner kan ook een oogje op je hebben als: Je collega stiekem naar je kijkt gedurende de dag, zonder aanwijsbare reden. Je collega naar je staart, knipoogt of je interesse probeert te wekken met zijn of haar ogen tijdens vergaderingen of andere gelegenheden op het werk. Je collega regelmatig naar je lichaam kijkt.
Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.
Hoe herken je een manipulator? Je wordt gemanipuleerd als je iets niet wilt en het toch doet. Een manipulator haalt alles uit de kast om van jouw 'nee' een 'ja' te maken. En schuwt daarbij geen enkel middel.
Ze zorgen voor schuldgevoelens
Als je van streek bent, kan iemand die je manipuleert proberen je schuldig te laten voelen voor je eigen gevoelens. Zij kunnen je ervan beschuldigen onredelijk te zijn. Tijdens een meningsverschil of ruzie praten ze je ook altijd schuldgevoelens aan.
Iemand die manipuleert gebruikt regelmatig passief-agressief gedrag. Voorbeelden van passief-agressief gedrag zijn liegen, kritiek geven, overdrijven, negeren en sarcastisch zijn. Je kunt dit soort gedrag ook scharen onder een sluwe en achterbakse manier van omgaan met anderen.
Hoe lang duurt een inwerkperiode? De inwerkperiode voor een nieuwe baan begint meestal zo'n twee weken voordat de nieuwe medewerker begint en vervolgens duurt het over het algemeen zes maanden voordat iemand volledig ingewerkt is.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.