Het best geteste matras van IKEA is het IKEA Hövag matras (medium-stevig). Hij staat op plek 15 in de Consumentenbond matrassentest. Het is een pocketveringmatras dat afgedekt is met polyetherschuimlagen.
Je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste matras. De kern van de matras, vering of schuim, zorgt voor de ondersteuning. Over het algemeen zorgen pocketvering en koudschuim matrassen voor de stevigste ondersteuning. Hoe meer veren er in een matras zitten, hoe steviger de ondersteuning.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Dus, hoewel we 25 jaar garantie geven op onze matrassen, raden we je toch aan je matras om de 8 à 10 jaar te vervangen.
Een goed matras hoeft niet duur te zijn. Het matras Meradiso van de Lidl heeft met een prijs van circa 100 euro en een testoordeel van 8,1 de beste prijs-kwaliteitsverhouding en is daarmee de beste koop.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Consumentenbond over Matt Sleeps
Opvallende cijfers zijn dat het Emma O2 matras beter scoort op de ligeigenschappen en de vochtdoorlatendheid. De Emma O2 scoort al erg lang nummer 1 bij de Consumentenbond. De Emma O2 is het beste matras van 2022!
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Pocketvering matrassen zijn te verkrijgen met 150, 200, 250, 300 en 500 veertjes per vierkante meter. Het aantal veertjes bepaalt het comfort van de matras. Hoe meer veren per vierkante meter, des te beter wordt het lichaamsgewicht over het gehele matras verdeeld. Oftewel: hoe meer veren, hoe beter het slaapcomfort.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Het is belangrijk dat een matras goed de warmte vasthoudt. Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim. Een traagschuim matras is zachter en past zich aan het lichaam. Latex matrassen hebben een hoog comfort door de veerkracht en ondersteuning.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel. Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras.
Als laatste is het belangrijk om je matras regelmatig om te draaien en te keren. Onze slaapexperts adviseren om je matras een keer per maand en in ieder geval minimaal vier keer per jaar om te draaien.
Onderhoud van je matras
Keer je matras ook af en toe om en verwissel het hoofd- en voeteneinde, zodat je matras aan alle kanten evenveel slijt. Hoe vaak je je matras moet omdraaien, is afhankelijk van het soort matras en je slaapgedrag.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen.
Het beste matras voor zware mensen is een massief koudschuim matras van goede kwaliteit en met een hoge densiteit. Ook is het het beste als het matras minimaal 22 cm of meer dik is. Hoe dikker het matras hoe minder snel het Bottom- out effect op treed.
Een matras gaat tussen de 3 en 15 jaar mee. Gemiddeld is de levensduur van een matras ongeveer 10 jaar. Zoals je hebt kunnen lezen, hangt de levensduur van een matras van veel verschillende dingen af. De materiaalsoort, de dichtheid en de kwaliteit van een matras zeggen veel over hoe lang een matras meegaat.