Prijzen printplatenHet goud uit een eenvoudige printplaat, zoals bijvoorbeeld uit een elektrische tandenborstel, levert zo'n €0,45 per kilo op. Een printplaat uit een mobiele telefoon is een stuk complexer omdat die ook moet kunnen zenden, en daarom levert die duidelijk meer op; al snel zo'n €9,80 per kilo.
In moderne moederborden zit per 1.000 kg ongeveer 60 tot 100 gram goud.Bij oude moederborden, van meer dan 20 jaar oud, bevatten 140 tot 200 gram goud per 1.000 kg.
Printplaten zijn geld waard vanwege de edelmetalen die gebruikt worden in de PCB's, zoals goud. Maar ook uw data is waardevol, let hier dus goed op voordat u uw printplaten weggooit voor recycling. Advies: Kies voor zekerheid en laat uw oude printplaten gecertificeerd vernietigen en recyclen.
Oude elektronica die is vervangen door nieuwe modellen of die gewoon niet meer wordt gebruikt, kan best wat geld waard zijn. Maar hoe langer je wacht om er iets mee te doen, hoe minder waardevol het wordt. Verouderde gadgets kunnen zo'n beetje alles zijn dat op stroom werkt en chips heeft.
Dat goud zit meestal op koperen contacten en op de printplaten, dus dat komt niet goed los. Doe alles in een groot vat sterk zuur (geconcenteerd salpeterzuur) zodat het koper en de printplaten oplossen.Spoel dat schoon, verbrijzel het schroot en herhaal de salpeterzuur-wasstap.
Op internet zijn diverse websites te vinden die geld bieden voor uw oude elektronische apparatuur. Rebuy.nl geeft bijvoorbeeld tussen de 80 – 250 euro voor uw oude iPad en rond de 100 – 300 euro voor een smartphone van twee jaar oud afhankelijk van zijn staat.
Hoeveel gram goud zit er in de computer of laptop? Nou, het hangt zeker af van het specifieke model en de gebruikte oplossingen. CPU's hebben een hoog goudgehalte – het kan oplopen tot 0,2 g tot 0,5 g!Smelten en verwerken van onderdelen van verschillende apparaten levert tot 1-2 g goud op.
Concreet betekent dit dat een enkel apparaat 1 tot 2 euro aan goud bevat. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud. Desalniettemin loont een goede inzameling door bijvoorbeeld Recycling Best.
In een telefoon zit zo'n 0,04 gram goud, 0,16 gram zilver en 15 gram koper.
In één mobiel zit 32 cent aan goud, 5 cent aan zilver en 10 cent aan palladium. Te weinig om het er zelf uit te halen, maar voor recyclebedrijven betekent het big-business. Sommige hiervan zijn gespecialiseerd in e-waste, het recyclen van elektronisch afval als televisies, computers en mobieltjes.
Bij Holland Recycling kunt u PCB's (Printed Circuit Boards) en oude printplaten inleveren. Wij zijn partner van bedrijven, instellingen en organisaties voor onder andere elektronica recycling en datavernietiging.
De goudmijn in je broekzak
In de smartphone in je broekzak zit zo'n 20 mg goud. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een verwaarloosbaar kleine hoeveelheid, maar het is ongeveer 200 keer zoveel goud als in een stuk gouderts met het gewicht van je telefoon.
De Nederlandse belastingdienst heeft geen maximumbedrag vastgesteld voor de hoeveelheid contant geld of de waarde van eventueel goud wat u in huis mag bewaren.
Mobieltjes bevatten een hele hoop metalen. In 1 ton mobiele telefoons zit 140 kilo koper, ruim 3 kilo zilver, 130 gram palladium, 3 gram platina en maar liefst 300 gram goud.
Een printplaat of gedrukte schakeling (in het engels Printed Circuit Board) is een plaat met schakelingen die elektronische componenten met elkaar verbinden. Printplaten worden gebruikt in computers en andere elektronische apparaten en zijn gemaakt van een elektrisch niet-geleidend materiaal, meestal glasvezel.
Dit is afhankelijk van het type computer. Oude computers zijn niet waardeloos. De apparatuur kan nog steeds geld opleveren, afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn de actuele koersen van de grondstoffen die in de computers zitten, de staat van de computer en de onderdelen die in de computer zitten.
Het testen van printplaten vindt plaats nadat de printplaat geassembleerd is, dus alle componenten zijn hierop gesoldeerd. In principe ontstaat er dan een werkbare printplaat. Tijdens het testen wordt de printplaat in een houder gezet er wordt deze onder stroom gezet. De printplaat zal dan operationeel worden.
Koper is misschien wel een van de bekendste metalen die er bestaat. Het roodbruine metaal wordt nog steeds in veel verschillende huishoudelijke apparaten gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan magnetrons en magnetronovens. Ook voor geveldelen van gebouwen, muntgeld en kunstwerken wordt veel koper gebruikt.
IJzer vervuild met bijvoorbeeld olie of koelmiddel (koelkast) nemen ze niet mee. Oud ijzer kunt u ook inleveren bij het Milieupark.
Je gebruikte elektronica eenvoudig en veilig online aan rebuy verkopen. Via onze 'groene website' kun je jouw gebruikte elektronica aan ons verkopen. Hier staan alle producten die wij op dit moment aankopen.