Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Laat je vlees langer in de pan opwarmen door het op een laag vuur te braden, zodat ook de kern zeker goed warm wordt (zeker 60 á 75 graden Celsius). Op een hoog vuur riskeer je dat alleen de buitenkant goed doorbakken wordt.
Goed nieuws: bevroren biefstuk kun je meteen in de pan bakken. Een stuk rundsvlees dat je uit de diepvriezer haalt, hoef je dus niet eerst te laten ontdooien.
Als je ze bevroren bereidt, tel dan 1 minuut per kant op bij het bereiden met een koekenpan, grill of barbecue en tel 5 minuten op bij de oventijd.
Je kunt het gehakt al bakken als het nog bevroren of deels bevroren is. Als je het gehakt verkruimelt en gebruikt voor taco's, eenpansgerechten of ovenschotels, dan kun je het vlees tegelijkertijd in stukken breken, ontdooien en bakken. Onthoud wel dat het dan 1,5 keer zo lang kan duren voordat het gerecht klaar is.
'Nooit doen,' zegt Carothers. 'Terwijl de binnenkant van de kip nog stijf bevroren is, komt de buitenkant al op kamertemperatuur, en dat is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die er zelfs bij het bakken niet uitgaan.
Varkenshaas kun je goed invriezen, zowel vers als gebakken.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Braadworst en saucijzen hoven niet eerst ontdooit te worden, maar kunnen direct in de warme pan gelegd worden om te bakken of te braden. Ontdooien mag natuurlijk wel, maar dan bij voorkeur in de koelkast. Haal je een reeds gebakken braadworst uit de vriezer, moet de worst wel eerst in de koelkast ontdooit worden.
laagje water in de pan, bevroren gehakt erin en de deksel erop. succes! In de magnetron op een lage stand (300/450 watt ofzo), tussen door een keertje omdraaien, of gewoon gaan bakken op laag vuur en steeds omdraaien en het ontdooide/gebakken laagje eraf 'krabben' met een spatel.
DIRECT IN DE PAN
Gelukkig kun je bevroren groente, sauzen en soepen ook vaak direct in een pan met deksel op laag vuur ontdooien. Leg in geen geval je kostje op het aanrecht om te ontdooien – het bederfproces zet bij kamertemperatuur razendsnel in.
Bereidingsadvies: Fritteuse: Verwarm de plantaardige olie tot 180°C. Bak de diepgevroren schnitzel 3-4 minuten goudbruim en krokant. Braadpan: Braad de schnitzel in hete plantaardige olie (of boter) gedurende 6-7 minuten tot ze goudbruin en krokant is, af en toe draaien.
Vlees en vis zijn bederfelijke producten. Door deze producten langzaam te ontdooien in de koelkast, behoud je zoveel mogelijk de kwaliteit en blijft het veilig voor je gezondheid.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe. Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Zorgvuldig ontdooien
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Bevroren vlees, vis of kip
Ontdooi het dan au bain marie. Doe het echter nooit in de magnetron, je creëert een hemel voor bacteriën. Temperaturen in de magnetron liggen tussen de 50℃ en 150℃ en daardoor kan bijvoorbeeld salmonella vrij spel krijgen.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Bereiding varkensrollade in de pan
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 30 minuten is het dan ontdooid. Haal de rollade een uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord op het aanrecht.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Bereiding kipfilet
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de kipfilets een half uur voor het koken uit de verpakking.
Ontdooien in koud water
Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
U moet het water ook elke 30 minuten verversen zodat het vlees niet op een temperatuur komt waarin het bacteriën kan ontwikkelen. Dat is ook de reden waarom u geen producten in warm water mag ontdooien, aangezien dat een open uitnodiging is voor bacteriën.