Weggooien van verzorgingsproductenLege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Flesjes nagellak: transparante flesjes zonder dop of applicator kunnen in de glasbak. De flesjes moeten volledig leeg zijn om het recyclageproces niet te verstoren. Shampooflessen en -flacons: lege plastic flessen en flacons kunnen in de blauwe zak.
Lege spuitbussen kun je weggooien bij het gewone huisvuil (restafval). Ze zijn niet schadelijk voor het milieu. Er zijn geen speciale voorschriften voor het omgaan met gebruikte lege spuitbussen. Let er wel op dat je er nooit een gat in mag prikken en druk ze ook niet plat.
Klein chemisch afval (kca) kun je inleveren bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente.
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.
Restanten van verzorgingsproducten hoeven niet bij het klein chemisch afval (KCA). Ook nagellak, nagellakremover en (lege) spuitbussen niet. Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Tip. Restjes (tot 10 procent van een verpakking) van schoonmaakmiddelen, shampoo, doucheschuim, conditioner, tandpasta en andere producten die bij normaal gebruik door de gootsteen wegspoelen, mogen door de gootsteen. Lever de lege fles of lege tube gescheiden in bij de plastic- of glasinzameling.
'We zien ze helaas veel bij het oud papier', laat DAR weten. Dit zorgt volgens de afvalinzamelaar voor extra risico's in de verspreiding van het coronavirus. De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Nagellakflesjes bijvoorbeeld mogen gewoon (met restanten nagellak) in de glasbak als het flesje van glas is. Het kwastje mag daarentegen wel bij het restafval. Oude nagellak nooit door de gootsteen spoelen, en ook niet naar het chemisch afval brengen.
En mijn theelichtje dan? Ook jij produceert aluminium afval. Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil.
Plastic flessen waar gewasbeschermingsmiddelen in hebben gezeten hebben soms een icoontje waarop staat dat deze niet bij het restafval mogen. Deze kun je weggooien bij de milieustraat. Ook bloempotten gemaakt van kunststof kun je hier weggooien.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Nagellak is na opening minimaal 24 maanden houdbaar. Belangrijk is dat-ie niet aan zonlicht wordt blootgesteld en dat je de hals van het flesje na elke lakbeurt met een beetje nagellakremover schoonmaakt.
Giet nagellakverwijderaar of thinner over de vlek en laat het even zitten. Verwijder het dan met een tissue. Schrob vervolgens met een vochtige powerpad om eventuele vlekken die er nog zijn, te verwijderen. Spuit een beetje haarspray op eventueel hardnekkige vlekken en laat het een paar minuten zitten.
Naast herbruikbare kledij en schoenen worden nu ook versleten (lees: met een 'klein defect') kledij, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen via de textielcontainer ingezameld. Voorwaarde is wel dat het textiel droog en proper moet zijn. Nat en besmeurd textiel (bijvoorbeeld met verf) hoort in het restafval.
LiviosVanaf 1 januari 2024 mag je voedseloverschotten niet meer bij het restafval gooien.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Tip. Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
De blikjes van je doperwten of mais vallen bij sommige afvalverwerkers niet meer onder het PMD of PMB afval. Zij zijn overgegaan op PD, oftewel plastic verpakkingen en drankkartons. Je lege blikjes horen in dat geval bij het restafval.
Koffiecups. Hoewel veel koffiecups uit plastics en aluminium bestaan, mogen ze niet in de PBD zak voor plastic, blik en drinkpakken gegooid worden. Omdat er in koffiecups koffiedrab zit, kunnen ze namelijk niet als PBD gerecycled worden. Koffiecups horen in het restafval thuis.
Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Chipszakken mag je dus sorteren in de PMD-zak.