Een boxspring is duurder dan een regulier bed. Dat komt doordat de bodem ook vering heeft en je een totaal bedsysteem koopt met bodem, matras en topper.
Voor een goede boxspring moet je ongeveer tussen de 1.000 en 5.000 euro rekenen. Natuurlijk zijn er ook nog veel duurdere bedden, maar dat zijn de uitzonderlijk luxe merken.
De bekleding van een boxspring is wat lastiger te onderhouden. Dat is vooral een nadeel voor mensen met een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Als alternatief zijn er tegenwoordig ook kunststofbekledingen te krijgen, zodat het onderhouden bij allergie een stuk gemakkelijker is.
Een kwalitatieve lattenbodem is qua slaapcomfort nauwelijks te vergelijken met een goedkoop exemplaar. Het is daarom ook belangrijk om je goed te laten adviseren. Een bed met lattenbodem is doorgaans goedkoper dan een boxspring.
Voordelen van de boxspring
Door de open constructie van veren ventileert een boxspring goed. Een boxspring is in de regel hoger dan een 'gewoon' bed. Zonder hoofd- en voetbord is een boxspring niet groter dan een matrasmaat. Een boxspring is geschikt voor alle soorten matrassen.
Een boxspring bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen. Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is voor rugpijn dan een lattenbodem, of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide types bedbodem een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Het hangt af wat voor soort boxspring matras je hebt. Zo kan een matras met pocketvering niet op een lattenbodem. Heb je een ander soort matras, zoals een koudschuim of latex matras, dan kunnen deze wel gewoon op een lattenbodem worden gebruikt.
Een boxspring is vaak een stuk hoger dan een gewoon bed met bedbodem en matras. Deze hoogte zorgt voor een prettige in- en uitstap in bed en een prettige werkhoogte tijdens het verschonen en opmaken van het bed. Bij een boxspring heb je niet te maken met een harde omkadering, zoals bij een bed.
De Vividius wordt verkocht door de reguliere matrassenhandelaar Hästens, maar is met 140.000 euro in aanschafwaarde wel het duurste matras op de lijst. Het Zweedse Hästens maakt al ruim 160 jaar matrassen, en weet dus goed waar ze mee bezig zijn.
Wat is de Beste Boxspring 2021 uit de consumentenbond test? De beste geteste boxspring 2021 is de Ninety van het merk Avek.
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Let erop dat dit wel afhankelijk is van het materiaal.
De belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een goede boxspring: Er zit bonell- of pocketvering in de box(en) in plaats van een massieve houten plaat. Alleen dan ben je verzekerd van goede ondersteuning en ventilatie. Bovenop de box(en) ligt een pocketvering of bonellvering matras.
Wanneer je een bed koopt, hoop je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Dat zit met een boxspring wel goed, de gemiddelde levensduur van een boxspring is namelijk maar liefst tussen de 20 en 25 jaar. De exacte levensduur is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals kwaliteit en onderhoud.
Boxsprings heb je in alle prijsklassen, maar voor een goede boxspring moet je rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro. Een boxspring is duurder dan een regulier bed.
Swiss Sense en de Consumentenbond
En de boxspring testwinnaar van Auping een 7.0. Conclusie: de slaapproducten van Swiss Sense worden zowel door consumenten (trustpilot) als de Consumentenbond als 'goed' beoordeeld.
Het gebruik van een topmatras is bij een boxspring met gestoffeerd ondermatras noodzakelijk. Het onderste matras is namelijk alleen voorzien van de ondersteunende vering, en bevat niet de volledige comfort laag die in een normaal matras verwerkt is.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
Vind je veel comfort en de juiste ondersteuning belangrijk dan is de boxspring een goede keuze voor jou. Sommige mensen houden juist niet van veel vering in hun bed. In dat geval is een lattenbodem een betere keuze. Deze zorgt voor een meer stevige en gelijkmatige ondersteuning.
De voordelen van een topmatras
Een topmatras voegt een extra laagje comfort toe, ideaal als u bijvoorbeeld een (te) hard matras heeft en deze met een topmatras wat zachter/comfortabeler kan maken. Bijvoorbeeld bij de stugge matrassen van een caravan of camper wordt de topmatras vaak ingezet.
Een topper wordt vaak gezien als een tussenoplossing wanneer een matras niet meer lekker ligt. Echter is het beter om een nieuw, kwalitatief hoogwaardig matras aan te schaffen wanneer u overweegt om een topper te nemen. Een topper gaat namelijk niet helpen wanneer er al een kuil in uw huidige matras zit.
Doorgaans liggen er één of meerdere schuimlagen op de pocketveren om je nog comfortabeler te laten slapen. Deze lagen zijn gevoelig voor kuilvorming. Wanneer er een schuimlaag van polyetherschuim op de veren ligt, dan is driemaandelijks draaien of keren voldoende.
Een hoogwaardige topper kan rugpijn verlichten door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende demping en ondersteuning krijgt. Het maakt een te stevig matras zachter en een te zacht matras steviger, waardoor jij geniet van een comfortabeler slaapoppervlak.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
De verschillen tussen een boxspring en een bed
Waar een boxspring bestaat uit een compleet slaapsysteem, bestaat een normaal bed uit een los frame met lattenbodem en los matras. Eventueel kan het bed verder uitgerust worden met een topmatras. Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak en comfort.