Per 1 augustus 2022 moeten werkgevers door de wet of CAO verplichte opleidingen aan hun werknemers vergoeden. De werkgever moet de opleiding betalen en medewerkers moeten deze onder werktijd kunnen volgen.
U moet studiekosten terugbetalen als u een 'studiekostenbeding' heeft. Dit is een afspraak die uw werkgever met u maakt. Voor een studiekostenbeding gelden voorwaarden. U hoeft bijvoorbeeld alleen studiekosten terug te betalen als u zelf weggaat.
De opleiding moet óf tijdens werktijd gevolgd worden, of de studietijd moet behandeld worden als werktijd. Simpel gezegd moet je dus doorbetaald worden. De erkende opleidingen van NTI volg je wanneer het jou en je werkgever uitkomt.
De richtlijn bepaalt onder andere dat werkgevers een opleiding kosteloos moeten aanbieden wanneer zij op grond van de wet of de cao verplicht zijn de werknemer een opleiding te verstrekken in het kader van de functie.
Het is een werkgever toegestaan om met een werknemer afspraken te maken over de terugbetaling van studiekosten bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, welke studiekosten aanvankelijk door de werkgever zijn voldaan. Deze bevoegdheid, de terugbetalingsbevoegdheid, is echter niet onbeperkt.
Nu is het zo dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die nodig is om zijn werk te kunnen doen. De wet zegt nu niet of de werkgever ook de kosten van deze scholing moet betalen. Ook is niet vastgelegd of de werknemer de opleiding in eigen tijd of werktijd kan volgen.
Na afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dit gaat automatisch, studenten hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Eventuele achterstallige maandbedragen worden niet kwijtgescholden. Je kan er voor kiezen om zogeheten “jokerjaren” in te zetten.
Studiekosten niet meer aftrekbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Misschien komt u wel in aanmerking voor STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden.
Werkgever vergoedt studiekosten
Een werkgever kan in de werknemer investeren door zijn of haar studie of opleiding te betalen. Er kunnen afspraken worden gemaakt over de voorwaarden waaronder de werkgever de studie betaalt. Dat noemt men een studiekostenbeding.
Als je in loondienst werkt, kun je jouw werkgever vragen om de opleiding te betalen. Vaak zijn daarover afspraken gemaakt in de CAO. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden, kunnen vergoedingen uit opleidingsfondsen krijgen. In steeds meer cao's worden afspraken gemaakt over een persoonlijk ontwikkelbudget.
Werknemers hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, mét loonbehoud. Dat is het zogenaamde 'Educatief Verlof'. Als werkgever kan je dit niet weigeren, maar er moet wel een akkoord zijn wat betreft de (werk)planning.
Een opleiding kan bijvoorbeeld intern of extern plaatsvinden. Een interne opleiding volg je alleen met mensen uit dezelfde organisatie of van je afdeling.
Stopt uw contract binnenkort? Dan mag uw werkgever alle bedragen verrekenen die hij nog van u moet krijgen. Bijvoorbeeld studiekosten, een lening, of een boete omdat u het concurrentiebeding overtreedt. Uw werkgever verrekent deze bedragen vaak bij de eindafrekening.
Studiekostenregeling voor 2020 en 2021
De belangrijkste voorwaarden zijn: Je hebt geen recht op studiefinanciering. De opleiding is voor je (toekomstige) beroep. Alleen de noodzakelijke kosten zoals les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen.
Per 1 augustus 2022 mag je voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of de cao geen studiekostenbeding meer afspreken. Verplichte opleidingen zijn: opleidingen die uit het nationaal recht, het Europees recht, een cao of een rechtspositieregeling voortvloeien.
Duale studie: u combineert werken met een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Een duale studie is niet hetzelfde als een deeltijdstudie. Het verschil met een deeltijdopleiding is dat bij een duale studie uw beroep moet passen bij uw studie. Bovendien wordt u op het werk begeleid.
Noodzakelijke scholing betreft scholing, die noodzakelijk is om de medewerker in staat te stellen de verplichtingen die voor hem of haar voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst na te komen.
Functiegerichte opleiding:
Een functiegerichte opleiding is daarentegen een opleiding voor werknemers zonder wettelijke status. De inhoud/eisen/normen worden door het bedrijf zelf vastgesteld en is dus 100% op maat samen te stellen.
Laptop is niet aftrekbaar
De kosten voor de aanschaf van een computer, tablet, notebook, printer zijn echter niet aftrekbaar. Dat geldt ook voor een internetabonnement.
De kosten voor ouders
Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders en thuiswonende studenten € 109 per maand (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021). Deze bedragen gelden naast de studiekosten die ouders eventueel ook voor hun studerende kind betalen.
Er geldt een drempel voor aftrek van studiekosten
Voor studiekosten geldt een drempel van 250 euro per persoon. Alles erboven is aftrekbaar. Heb je bijvoorbeeld 1.799 euro lesgeld betaald en 350 euro voor studieboeken, dan mag je 1.899 euro in mindering brengen op je inkomen (2.149 min 250 euro).
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Is het verzwijgen van een studieschuld strafbaar? Ja, het verzwijgen van je studieschuld is strafbaar en staat gelijk aan frauderen. Als de bank erachter komt dat je je studieschuld hebt verzwegen, kan de bank het volledige hypotheekbedrag opeisen.
In sommige gevallen kan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een deel van jouw studieschuld kwijtschelden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: Jouw maandbedrag is berekend op grond van jouw inkomen. Je hebt nog een openstaand bedrag na 15 jaar maandelijks te hebben afbetaald.