Wat doet chloorhexidine voor in de mond en waarbij gebruik ik het? Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt bij infecties in de mond of om dergelijke infecties te voorkomen.
Na inname zal chloorhexidine digluconaat nauwelijks worden opgenomen in het lichaam. Effecten op het lichaam zullen beperkt blijven tot lichte irritatie van de slijmvliezen, mogelijk misselijkheid en braken. Wij adviseren u bij lichamelijke klachten of bij inname van grote hoeveelheden uw arts te raadplegen.
Gebruik chloorhexidine daarom nadat u uw tanden heeft gepoetst of wacht na gebruik een half uur lang met poetsen. Mondspoeling: spoel 2 maal per dag uw mond gedurende 1 minuut met 10 ml vloeistof. Spuug de vloeistof daarna uit.
Chloorhexidine doodt veel soorten bacteriën en remt de groei van schimmels en gisten. De werking begint direct en houdt aan zolang het middel in de mond is. Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn plaatselijk.
Waterstofperoxide heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.
Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees.
Chloorhexidine is een ontsmettend middel. Het wordt gebruikt bij huidinfecties en om infecties te voorkomen. Het wordt ook gebruikt om steeds terugkerende infecties, zoals steenpuisten, te voorkomen.
Mondspoeling tegen ontstekingen en infecties
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling, kamille of waterstofperoxide kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften.
Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet. Dit helpt de ontsteking te genezen.
Wanneer je gingivitis, tandvleesontsteking hebt, is het aan te raden een product zoals Corsodyl mondspoeling te gebruiken. Deze mondspoeling is ontwikkeld voor kortdurende symptomatische behandeling van tandvleesontsteking.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Mondwater doodt de slechte bacteriën in de mond. Dit zorgt voor een schoon en fris gevoel. Oliën als menthol en eucalyptol verbergen een slechte adem, terwijl de fluoride tandplak vermindert. Het mondwater beschermt op deze manier het tandglazuur.
Spoel dit langs de tanden en het tandvlees gedurende 30 seconden. Daarna is het belangrijk dat u het mondwater niet inslikt, maar uitspuugt in de wasbak. Het inslikken van mondwater kan namelijk wel schadelijk zijn, aangezien het als spoelmiddel bedoeld is.
Hoe lang moet u de mondspoeling gebruiken? Gemiddeld wordt er 7-8 dagen gespoeld; echter de tijdsduur kan langer zijn als uw behandelaar dit aangeeft.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten.
Behalve een tandartsbezoek raden wij ook aan om LISTERINE® Tand en Tandvlees Bescherming te gebruiken na het tandenpoetsen, als onderdeel van je dagelijkse routine. Gebruik 2 keer per dag deze mondspoeling om je 24 uur te beschermen tegen de ziektekiemen en bacteriën die tandplak en tandvleesontsteking veroorzaken.
Hoewel er inmiddels mondwaters zijn met chloorhexidine die een minder grote verkleuring veroorzaken, blijft tandverkleuring een probleem van de stof. Chloorhexidine kan bovendien leiden tot irritaties van het zachte weefsel in de mond, zoals het tandvlees en gehemelte.
Deze Gel-tandpasta is de verzorgende tandpasta van Perio-Aid. De tandpasta kan als nazorg gebruikt worden in de parodontale nazorg. Door de Chloorhexidine die te tandpasta bevat, heeft deze tandpasta een anti-bacteriële werking. Het doodt de bacteriën en beschermt uw tanden.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.