Watervast MDF, ook wel MDF exterieur genoemd, is plaatmateriaal dat dankzij de productiewijze in hoge mate vochtwerend is. Mits goed verwerkt, kan watervast MDF buiten worden toegepast.
MDF exterieur is door de watervaste verlijming buiten te gebruiken. Door de waterbestendige eigenschappen kun je de plaat zowel binnen- als buitenshuis toepassen. Zo is watervast MDF ideaal voor badkamers of keukens.
MDF met een watervast karakter wordt ook wel MDF vochtwerend of MDF V313 genoemd en is geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes binnenshuis. Een groot voordeel van vochtwerend MDF is het bewerkingsgemak. De watervast MDF platen splinteren niet en zijn gemakkelijk af te lakken.
Als MDF nat wordt gaat de plaat uitzetten en is er kans dat de hars loslaat. MDF wordt daarom ook bijna alleen maar toegepast in droge ruimtes. Er zijn bepaalde soorten MDF die wel in vochtige ruimtes toegepast kunnen worden.
MDF Plaat Vochtwerend
U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de keuken, badkamer of toilet. MDF Plaat Vochtwerend is namelijk een vochtbestendig product. Het kan echter niet buiten gebruikt worden, want het is niet bestand tegen regen of extreme weersinvloeden.
Een nadeel van MDF is dat de meeste soorten niet waterbestendig zijn.Daarnaast kan het materiaal doorzakken bij een hoge belasting. Het is dan niet mogelijk om de plaat terug in de oorspronkelijk vorm te buigen. Je kunt MDF daarom bijvoorbeeld beter niet gebruiken voor het maken van een kast.
Watervast MDF wordt verlijmd met een watervaste lijmsoort en de persdruk ligt hoger dan bij gewoon MDF, net als bij vochtwerend MDF. Daarnaast zijn de houtvezels gemodificeerd om de vochtwerendheid nog meer te verhogen, waardoor watervast MDF dus toepasbaar is in buitenomstandigheden.
Geschikt voor diverse buitenprojecten! MDF Exterieur zijn watervaste platen.Dit betekent dat deze platen uitstekend bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden.
MDF exterieur is geschikt voor buitengebruik. De platen zijn geschikt voor alle weertypen.
Hoe lang gaan MDF-platen mee? Bij correct gebruik gaan MDF-platen 10 jaar of langer mee. Dit betekent dat dit materiaal een duurzame keuze is.
Specifieke toepassingen van MDF vochtwerend V313
Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken. Voorbeelden van projecten zijn een badkamermeubel, een keukenkastje, een scheidingswand in de badkamer of een vensterbank.
Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken.
Wij raden aan de randen te poetsen na het zagen, om zo al het zaagsel te verwijderen. De groene MDF-plaat is vochtbestendig, dwz. dat het goed te gebruiken is in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en bij raamkozijnen. De plaat heeft ook een milieukeurmerk.
Compactplaat. Compactplaat is een kunststof vezelplaat die onder zeer hoge druk tot stand komt. Doordat er een watervaste lijm wordt gebruikt, is dit plaatmateriaal ook geschikt voor buiten. De compactplaten zijn uv-bestendig, onderhoudsarm en hebben een erg hard oppervlak.
MDF bestaat uit dunne platen gemaakt van houtvezel, hars en was. Als het gaat om samengesteld hout, wordt MDF vaak beschouwd als een niveau boven multiplex.Het is dichter, sterker en duurzamer. Om deze redenen heeft het bijna evenveel toepassingen als massief hout.
De giftige chemicaliën die in MDF aanwezig zijn vormen het grootste gevaar voor de gezondheid. Hiervan behoort vooral de stof formaldehyde die astma en andere longaandoeningen kan verergeren tot de boosdoeners. De stof werkt bovendien irriterend voor de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken.
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
Voordelen van MDF
De platen zijn vrij van noesten, zijn mooi vlak en hebben een egale kleur. Ze zijn dus ideaal om strak in de lak gezet te worden. Doordat het is gemaakt van allemaal losse vezels is het hout erg stabiel. Het trekt dus normaal gezien niet krom bij schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid.
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen. Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen.
MDF is bij uitstek hét materiaal om meubels mee te maken. Het is erg sterk, er is makkelijk mee te werken en het kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Voor onze eigen maatwerk meubels maken we dan ook veel gebruik van dit materiaal.
De brandwerendheid van standaard MDF is laag. Het valt in klasse D en het brandgedrag komt overeen met naaldhout. Impregneren van MDF met een brandvertragend middel is mogelijk, maar het is beter om brandvertragend MDF toe te passen wanneer een hogere brandwerendheid nodig is.
Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.
Beitsen zijn gemaakt voor massief houten ondergronden. Dergelijke houten werken: ze zetten uit en krimpen. Plaatmaterialen zoals MDF en multiplex hebben hier geen last van. Daarnaast tref je multiplex ondergronden vooral binnenshuis aan.
Omdat mdf dus van nature een houtsoort is dat makkelijk vocht opzuigt, is het belangrijk om je schilderklus te starten met een grondverf of primer. Grondverf en primer zorgen er namelijk voor dat het hout minder vocht opzuigt. Je hoeft maar één laag aan te brengen.