Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten.U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel).
Direct na de verstuiking kunt u de enkel hoog leggen en koelen met ijsblokjes in een plastic zak of met een zogenaamd 'ice-pack'. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Dit kan de klachten verlichten. Een drukverband kan wat stevigheid geven, maar het versnelt de genezing niet.
Drukverband laten zitten (drie tot vier dagen) ook `s nachts. Als het verband te los zit kunt u dit zelf wellicht strakker trekken. Het verband mag niet nat worden. Probeer zo weinig mogelijk te lopen, ook wanneer u gebruik maakt van krukken.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
Indien nodig kan de pijn gestild worden door te koelen met een ijspakking en het been hoog te houden. Het advies om wanneer mogelijk de enkel te belasten op geleide van pijn ter bevordering van het herstel. In de meeste gevallen kun je 1 of 2 weken na het trauma weer normaal lopen.
De pijn is het hevigst op het moment dat u de enkel verstuikt. Hierna zal de pijn tijdelijk even wat afnemen, maar na een poosje gaat uw enkel zwellen en krijgt u een blauwe plek aan de buitenkant van uw enkel. Deze ontstaat doordat er een bloeduitstorting is onder de huid van uw voet.
Leefregels letsel aan gewricht been
Gebruik elleboogkrukken wanneer u moet lopen, als de arts u dit heeft geadviseerd. Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen.
Gebruik de plaats waar je gekneusd bent de eerste dagen even niet voor een goed herstel. Wacht alleen ook niet té lang met (rustig) bewegen.Dan kunnen de spieren verslappen.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Bij een lichte tot matige verstuiking van de enkel is het belangrijk de zwelling en pijn te verminderen. De fysiotherapeut kan daarom een zwachtel aanbrengen of u het advies geven een elastische kous te dragen. Bij een zwaardere blessure heeft de enkel ondersteuning nodig van tape, een brace of een spalk.
De eerste 10 dagen na een enkelverstuiking
In de eerste fase (10 dagen na verstuiking) kan het vocht in de enkel vasthouden waardoor de zwelling zichtbaar blijft. Dit voelt warm en pijnlijk aan en gaat vanzelf over. Na ongeveer 4 dagen zal de pijn afnemen en de beweeglijkheid toenemen.
Deze kunnen gaan knellen bij een zwelling. De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken. Dit hangt sterk af van het herstel van de patiënt.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Wat zijn de gevolgen? Een verstuikte enkel doet pijn; doorlopen is meestal niet mogelijk. Vaak ontstaat vrijwel direct een zwelling door de weefselschade.Meestal zijn ook bloedvaatjes beschadigd, waardoor de enkel blauw kleurt.
Verzwikking of Verstuiking? Bij een verzwikte enkel worden de gewrichtsbanden opgerekt, terwijl bij een verstuikte enkel de gewrichtsbanden en/of het gewrichtskapsel verrekt of ingescheurd zijn. Het is vaak moeilijk om direct na het ongeval het verschil te bepalen vanwege de zwelling.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Het nemen van rust is ontzettend belangrijk om van een gekneusde enkel te herstellen.Ook koelen is van groot belang. Gebruik hiervoor een icepack of een koelelement. Let er goed op dat u hier een theedoek om heen wikkelt voordat u deze aanbrengt op de kneuzing.
Een beschadiging van het weefsel kan bijvoorbeeld zijn aan spieren, pezen of onderhuids bindweefsel. Hierdoor kan er zwelling en vocht ontstaan waardoor dit drukt op de zenuwen, waardoor kunnen pijnklachten ontstaan.
In principe houd je enkele dagen tot een paar weken last van een kneuzing. Afhankelijk van de ernst van de kneuzing, jouw gezondheid en je leeftijd kan de kneuzing korter of langer duren. Kinderen herstellen bijvoorbeeld een stuk sneller dan volwassenen.
Leg de eerste slag rondom de voorvoet. Draai 2-3 slagen rond de voorvoet richting de enkel, waarbij je de vorige slag met tweederde bedekt. Leg vervolgens een slag midden over de hiel. Leg twee slagen in de vorm van een acht van boven de hiel naar onder de hiel, elkaar voor tweederde afdekkend.
Leg je been omhoog. Leg ijs op je voet om de zwelling te verminderen. Nemen de pijn en de zwelling verder toe en kan je niet meer op je voet staan? Ga dan naar je arts.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Kleine kneuzingen, zoals blauwe plekken, zijn goed zelf te behandelen met wrijfmiddelen in de vorm van een crème of gelei. Het belangrijkste bestanddeel van deze producten is veelal arnica, ofwel valkruid. Het heeft de reputatie om zwellingen door kneuzingen tegen te gaan.
Te gebruiken bij wonden en kneuzingen of verstuikingen
Bij een wond zorgt drukverband ervoor dat het bloeden eerder stopt. Door de (lichte) druk die wordt uitgeoefend zal de wond sneller stoppen met bloeden.