Als wasgoed heel licht van kleur is (licht blauw of licht grijs) dan kan dit ook bij de witte was. Verder is het goed om kwetsbare stoffen apart te wassen en niet op een te hoge temperatuur.
Witte was is dus alle witte was en alle heel lichtgekleurde was. Zacht blauw, pastelkleurtjes en licht beige of lichtgrijs mag je bij de witte kleding voegen. Sorteren op kleur is heel belangrijk.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Bij een witte was kan je lakens, t-shirts, blouses, broeken en nog veel meer kleding in de wasmachine doen, zolang het dus maar wit is. Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten. Daarnaast blijft zwarte was langer mooi als je alleen donkere kleuren bij elkaar wast.
Grijze was bij witte was? Heb je een grijs kledingstuk, dan kun je dit bij de witte was doen, maar dit geldt niet voor alle grijze was. Het kan eigenlijk alleen wanneer het kledingstuk lichtgrijs is, of al zo vaak gewassen dat het vaal is. Is het donkergrijs, dan kun je het beter met een andere was meewassen.
Soda maakt jouw grauwe witte was weer een stuk witter. Ideaal bij verkleurde of doorgelopen witte was. De soda kun je gewoon in het bakje van de wasmachine doen of toevoegen aan de wastrommel. Tip: laat de witte kleding eerst even weken in een emmer water met soda.
Was minimaal witte en bonte was gescheiden van elkaar. Zo geef je gekleurd wasgoed geen kans om je witte wasgoed een ander tintje te geven. Nog beter is het om alles met gelijke kleuren te wassen. Dus wit bij wit, pastel bij pastel, fel bij fel en donker bij donker.
Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen.
In een teiltje gevuld met warm water giet je ongeveer een kommetje kristalsoda. Laat de kristallen oplossen voor je het kledingstuk in het teiltje onderdompelt. Je moet de verkleurde was een of twee dagen laten weken voordat de vlekken verdwijnen. Was het kledingstuk daarna in de machine.
Een hogere temperatuur bij het wassen
Vaak wassen we op een temperatuur van 40 of 60 graden. Wanneer je last hebt van gele vlekken in je witte kleding kun je die temperatuur het best een beetje opschroeven. Zet eens in de zoveel tijd een kookwas van 90 graden aan.
Witte was wil nog weleens grauw worden. Je dient voor witte was altijd op de juiste temperatuur te wassen. Raadpleeg hiervoor altijd het wasetiket. Ook kun je het beste je witte was het beste scheiden; voorkom dat (licht) gekleurde was samen met witte was gewassen wordt.
Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Vul een teiltje met koud water en bleekmiddel en voeg de verkleurde witte was toe. Zorg ervoor dat alle was goed onder water staat. Laat de kledingstukken vervolgens een half uur weken en spoel het daarna uit met koud water. Was de kledingstukken vervolgens in de wasmachine en laat aan de lucht drogen.
60 graden: witgoed weer helemaal wit
Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden. Een spijkerbroek wassen met azijn zorgt dat de blauwe kleur minder snel vervaagt.
Het bleken werkt het beste op zomerse zonnige dagen omdat er dan de meeste UV-straling is. Op bewolkte dagen werkt het ook, alleen duurt het dan langer. Nieuwe vlekken gaan er sneller uit. Bij oude vlekken duurt het wat langer.
Deze viezigheid wordt vetluis genoemd. Vetluis is een vettige substantie dat ontstaat door lichaamsvet en huidschilfers die in aanraking komen met wasmiddel. Het is dus geen beestje zoals de naam doet vermoeden. Het zorgt er vooral voor dat de witte was alsnog grijs uit de machine komt.
Grijze was bij de bonte was
Je loopt namelijk het risico je witte was grijzig wordt als je er te donkere kleding in meewast, en andersom geldt dat ook: zwarte was kan afgeven op het lichte grijs van je kleding. Grijze was met gekleurde details kan sowieso beter mee in de bonte was.
Ondergoed, vieze shirts, katoenen truien moeten in de 40 graden bonte was (op stand katoen). Sportkleding (polyester) in de 40 graden kreukherstellende of synthetische stand. Handdoeken op 60 graden katoen stand.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).