In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie op A-, en B-niveau.
Het niveau onder Super A/B is de Topklasse, dit is de hoogste poule van het District Midden Nederland (JA2 speelt Topklasse).
idc. Afkorting van I don't care. Oftewel: kan me niet schelen.
De Topklasse en Subtopklasse A-jeugd worden landelijk en regionaal ingedeeld. Hiermee wil de competitieleiding bereiken dat uiteindelijk de beste teams zich plaatsen voor de Landelijke competitie of Super A competitie. De voorcompetitie start met 32 teams in de Topklasse en 64 teams in de Subtopklasse.
Teams spelen op één avond twee wedstrijden (drieluik) van elk 25 minuten. Er wordt gespeeld op een half veld en zonder keeper en scheidsrechters. Teams bestaan enkel uit mannen of enkel uit vrouwen en in sommige regio's zijn er gemixte teams toegestaan.
De Vierde klasse is vanaf seizoen 2018/2019 het zevende en laagste niveau in het Nederlandse hockey. Er zijn zes parallelle poules, die naar regio zijn ingedeeld met elk maximaal 12 teams. Het aantal teams per poule verschilt hier, omdat er niet in elke regio evenveel clubs zijn.
Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober1 van het lopende bonds- c.q. competitiejaar: • Jonger dan 6 jaar: G-jeugd; • 6 of 7 jaar: F-jeugd; • 8 of 9 jaar: E-jeugd; • 10 of 11 jaar: D-jeugd; • 12 of 13 jaar: C-jeugd; • 14 of 15 jaar: B-jeugd; • 16 of 17 jaar: A-jeugd.
Alle andere teams heten reserveteams. Bij de amateurs is het hoogste nivo waarin je kunt spelen de "topklasse". Daaronder komt de "hoofdklasse" en dan de "1e klasse", "2e klasse" enzovoorts. Als jullie eerste team hoofdklasse speelt dan zijn de andere teams "reserve hoofdklasse".
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
Nummer 1.
Op 1 staat een hockeyclub uit Utrecht. Dit is de hockeyclub Kampong. Het is een hockeyclub met 9 hockeyvelden en 3232 hockeyleden. De hockeyclub Kampong maakt in kleding verschil tussen heren en dames.
De Jongste Jeugd speelt in 3-, 6- en 8-tallen. De teams spelen in 2 categorieën bij de Jongste Jeugd, te weten in de F- en E-categorie. De G-categorie speelt nog geen hockey, maar kan aan Funkey deelnemen. Afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van kinderen worden zij in deze categorieën ingedeeld.
Play-offs. Na de reguliere competitie volgt de ontknoping van de strijd om de landstitel in de vorm van play-offs (nacompetitie). Daarin spelen in de halve finales (best-of-three) de nummer één tegen de nummer vier, en de nummer twee tegen de nummer drie.
Op basis van de behaalde resultaten van de spelers in de voorgaande competitie krijgt het team een 'rating', en wordt het ingedeeld in een voorcompetitie. De excessen waarbij er met torenhoge doelsaldo's wordt gewonnen, zijn daardoor al veel minder.
Hoe vaak wordt er getraind? De frequentie van trainen verschilt per vereniging. De jeugd traint over het algemeen één keer in de week en speelt op zaterdag competitie. De Jongste Jeugd speelt hun wedstrijden altijd in de ochtend en de oudere kinderen in de middag.
Een wedstrijd duurt twee keer 30 minuten. Tussen de twee helften is een rust van ongeveer vijf minuten.
Vanaf het seizoen 2016/2017 mag een speler in competities en/of toernooien voor senioren niet meer voor een of meer teams in een of meer wedstrijden uitkomen indien hij of zij de leeftijd van 15 jaar nog niet heeft bereikt.
Het sturende orgaan binnen de organisatie is het bondsbestuur dat bestaat uit 8 leden. Gezamenlijk zetten zij zich in voor kwalitatief goed hockeyaanbod en voor de ondersteuning van 323 clubs met een totaal aantal leden van circa 255.000.
Een hockeywedstrijd bestaat uit 4 kwarten van 17,5 minuut. Na het eerste en het derde kwart is een pauze van 2 minuten. In de rust, na het tweede kwart, volgt een pauze van 5 minuten. De wedstrijd begint met een toss, die bepaalt welk team mag beginnen.
In 1891 bracht Pim Mulier het veldhockey van Engeland naar Nederland. Haarlem was de stad waar in Nederland voor de eerste keer hockey op natuurgras werd gespeeld. Het waren de Bandyspelers (soort ijshockeyers) die buiten het winterseizoen – als er geen ijs lag – veldhockey gingen spelen.
In Nederland hebben we de beste competitie van de wereld, de wedstrijden zijn vrij toegankelijk en er is weinig tot geen merchandise. Desondanks worden spelers nog best aardig betaald. Boven in de hoofdklasse moet je denken aan salarissen tussen de 10.000 en 50.000 euro.
Om de zuivere speeltijd gelijk te houden, kiest de KNHB voor de variant van vier kwarten van 17 ½ minuut. Ook het tijdsblok waarbinnen een wedstrijd wordt gespeeld blijft zo voor elke wedstrijd gelijk, waardoor de wedstrijden beter te plannen zijn voor de verenigingen.
Aan beide uiteinden van het veld liggen de achterlijnen, met precies in het midden een doel (3,66 meter breed). Voor elk doel is een halfronde cirkel getrokken. Tenslotte is op beide helften op 23 meter afstand van de achterlijn aan beide kanten een lijn getrokken; de 23-meterlijn.
Alle hockeywedstrijden vanaf de D-jeugd (vanaf 10 jaar) duren vier keer 17,5 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Dit elftal bestaat uit tien veldspelers en één keeper. De veldspelers onderscheiden zich in aanvallers, middenvelders en verdedigers.