Hoewel de laurierkers uitstekend tegen aanhoudende droogte kan, heeft een laurierhaag vlak na aanplant veel water nog om hem te helpen wennen aan uw tuingrond. Na het planten van uw laurierhaag is het dan ook zaak om ruim water te geven en het is daarom niet goed voor uw laurierhaag als dit water snel verdampt.
Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte.
Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
De taxushaag is een sterke groenblijvende haagplant. De taxus behoort tot de coniferen en is in die categorie het sterkste soort. De taxus is een langzame groeier en groeit ongeveer 25 tot 35 cm per jaar. Andere conifeersoorten groeien gemiddeld sneller.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winterhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de steeds warmere winters in Nederland wel overleven.
Er blijft voldoende drinkwater beschikbaar
Bijvoorbeeld door niet te lang te douchen. Drinkwater is een eerste levensbehoefte. Drinkwaterbedrijven moeten 24 uur per dag, 7 dagen per week drinkwater produceren. Het drinkwater moet van goede kwaliteit zijn en onder voldoende druk staan.
Dek de grond af met stro, afgestorven blad, houtsnippers of takjes. Dit noemen we ook wel een mulchlaag. Dit houdt de toplaag mooi vochtig en verbetert de waterhuishouding in de grond!
Je kunt de Laurierkers in augustus of in september bemesten met kali meststoffen, dit zorgt ervoor dat de winterharde plant nog sterker word in de winter.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak. Overigens eet je de blaadjes niet op, maar trek je alleen de smaak eruit door ze mee te koken.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Kijken we naar de overige laurierkersen in ons assortiment, dan is de laurier 'Caucasica' de snelst groeiende soort. Jaarlijks groeit de laurier 'Caucasica' zo'n 40 tot 50 centimeter. In tegenstelling tot de meeste andere laurierkersen blijft de laurier 'Caucasica' daarbij ook redelijk smal.
De meeste goedkope hagen vindt u in de categorie 'bladverliezende haag'. Hier staan naast de haagbeuk, beukenhaag en laurier ook de veldesdoorn en meidoorn, waarvan de goedkoopste varianten minder dan een euro per stuk kosten!