Kleine spulletjes zijn in het dekselvak veilig op te bergen en snel te pakken. Dit zijn spullen die je onderweg nodig hebt, zoals mueslirepen, een gps-apparaat, regenjas, zonnebrand en de EHBO-kit. Stop hier geen al te zware voorwerpen in, anders komt het zwaartepunt van de rugzak te hoog te liggen.
Een rugzak pak je in door het gewicht op de juiste manier te verdelen. De zwaarste spullen zitten het dichtst tegen de rug aan en daaromheen doe je lichtere items. Onderin de wandelrugzak plaats je spullen die je niet zo snel nodig hebt, zoals reservekleding.
Steek zware stukken liefst boven heuphoogte en onder schouderhoogte (rughoogte) en zo dicht mogelijk tegen je lichaam, zo komt het zwaartepunt van je rugzak zoveel mogelijk overeen met je eigen zwaartepunt.
Uw rugzak in lagen inpakken
Houdt de zwaarste dingen in het midden van de rugzak, aan de kant van het rugpand. U heeft ze toch niet meteen nodig. De tent, voedsel en water zijn meestal de zwaarste dingen en kunnen het beste in het midden van de rugzak worden gestopt, in de buurt van de rug.
Slaapzak, donsartikelen en andere lichtgewicht voorwerpen gaan in het onderste compartiment. Matig zware items zoals kleding worden bovenop aan de buitenkant gelegd. Zwaar materiaal - tent, voorraden, dikke jassen - wordt op schouderhoogte verpakt, zo dicht mogelijk bij de rug.
Hoe zwaar je rugzak mag zijn, hangt af van je lichaamsgewicht. Voor volwassen geldt als vuistregel dat je niet meer dan 20 % van je lichaamsgewicht mag meedragen. Voor kinderen is het anders, die mogen namelijk 10% van hun lichaamsgewicht meedragen. Voorbeeldje: als je 80 kilo weegt, mag je rugzak 16 kg wegen.
Wanneer je je daypack op je rug hebt zitten, kijk je of de schouderband niet te dicht tegen je nek zit. Trek vervolgens je schouders iets op, trek de schouderbanden aan tot ze je schouders raken en laat dan je schouders zakken.
Ga rechtop staan en pak de verstelbanden ter hoogte van je oksels. Trek beide schouderbanden tegelijk aan, net zo hoog totdat de rugpand van je backpack strak tegen je rug komt. Zorg dat het grootste gedeelte van het gewicht van de backpack wordt opgevangen door je heupen, en niet de schouders.
Tip 9: Wandelstokken aan je rugzak bevestigen
De fijnste plek is om ze in of aan je rugzak te bevestigen. Wist je dat er aan de meeste wandelrugzakken speciale lusjes zitten waar je wandelstokken in passen. Vaak is het aan de onderkant een lus waar de punten in kunnen en boven een bevestiging om ze in te klemmen.
Beste dagrugzak (rugzak wandelen hiking 20 l): Osprey Talon 22. Beste wandelrugzak 30 tot 40 liter: Quechua NH500 30 liter. Beste goedkope wandelrugzak: Regatta 45 Liter. Beste trekking rugzak: Deuter Aircontact.
Door een rugzak met USB-aansluiting voorkom je ook gerommel met losse kabels. Maak simpelweg gebruik van de “Plug & Play” aansluiting en je kan weer gebruik maken van je apparaat. Waar de smartphones en tablets met flinke stappen vooruitgaan daar blijft de batterij vaak achter.
Op Pad beschouwt de 40-liter rugzak als de ideale rugzak voor huttentochten in de bergen. Zonder tent, slaapmat, dikke slaapzak, kookspullen en een berg voedsel zal het volume immers voldoende zijn. Het gewicht schommelt daarbij tussen de 12 en 15 kg. Zwaarder is, voor wie een beetje oplet bij het inpakken, niet reëel.
Wandelstokken zorgen voor ritme, evenwicht en balans, zeker als je met een zware rugzak loopt. Ze ontlasten je spieren, rug en knieën tijdens het lopen tot wel 30%. Door de ondersteuning en ontlasting is het lopen minder vermoeiend en houd je het langer vol.
Houd de wandelstok in de hand aan de kant van je goede been. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar het is waar. Heb je last van je linkerbeen, dan houd je de wandelstok in je rechterhand. Als je last hebt van je rechterbeen, houd dan de wandelstok in je linkerhand.
Door je wandelstok schuin neer te zetten, dus met de punt op de grond en het handvat voor de punt van je stok en met je arm nog licht gebogen, wijst je stok al in de juiste richting om jou te ontlasten. Je hoeft nu maar een klein beetje kracht te zetten met je arm. Je trekt jezelf als het ware steeds naar je stok toe.
Ruglengte bepalen
Het opmeten van de ruglengte doe je door de afstand te meten tussen de C7 nekwervel en de horizontale lijn tussen de bekkenkam. C7 vind je door je hoofd voor over te buigen en in je nek de bobbel te pakken die het duidelijkst uitsteekt.
Je kunt het beste een rugzak voor trektochten kiezen met een goede padding, voldoende ventilatie en een goede drukverdeling door borst- en heupriemen. Dit zorgt ervoor dat de backpack niet alleen op je schouders rust, maar dat je ook een groot deel van het gewicht op je heupen draagt.
Een daypack (dagrugzak) is niks meer dan een rugzak die je meedraagt tijdens het reizen. In de rugzak stop je de noodzakelijke spullen die je gemakkelijk kunt pakken.
Een gemiddelde dagrugzak heeft een inhoud van 20-25 liter. Dit is ruim voldoende om een warme trui plus eten en drinken mee te nemen. Neemt u weinig of geen extra kleding mee dan kunt u met een tas tot 15 liter prima uit de voeten. Gaat u een aantal dagen op pad dan is een tas van 35-40 liter meer geschikt.
Backpack van 80 tot 100 liter
- Zeer goede conditie vereist: het gewicht van de volle backpack loopt al snel op tot (meer dan) 20 kilo of meer.
Rucking is geïnspireerd door millitairen. Militairen zijn voor een groot gedeelte zo fit omdat ze afstanden afleggen met zware bepakking. Het principe is simpel: Stop gewicht in je rugzak en start met wandelen. Door het extra gewicht verbrandt je extra calorieën en train je je spieren.
Hoe zwaar mag je rugzak zijn wanneer je gaat wandelen in de bergen? Er is een vuistregel die aanraadt om niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht mee te dragen in je rugzak. Wanneer je 70 kilo weegt, zou dit dus een rugzak van maximaal 14 kilo zijn. Voor kinderen geldt een advies van 10% van hun lichaamsgewicht.
Gewicht per opleidingsniveau
De tassen van scholieren op het vmbo-tl, vmbo-bl en vmbo-kl wegen gemiddeld 3 kg. Bij havisten is dit 4,9 kg. Schooltassen van scholieren op het niveau vwo wegen gemiddeld 5,5 kg. Opvallend is dat de leerlingen van het vmbo-gl gemiddeld de zwaarste boekentassen hadden met 5,6 kg.