meestal stelt een verzekering dat je niet mag rijden rond windkracht 7 of hoger: "Het rijden met de caravan bij storm, waaronder wordt verstaan wind met een snelheid van 14 meter per seconde of meer".
Het is onverstandig om te rijden met een aanhanger of caravan. Deze kunnen, zoals vrachtwagens, extra gevoelig zijn voor harde windstoten. Het risico bestaat dat aanhangers en caravans kunnen omwaaien. Het kan voor veel gevaar én een enorme schade zorgen!
En ook hier geldt weer: komt de wind van achter, dan is er weinig aan de hand. Een windkracht 7 op de achterzijde van de caravan met luifel zal geen probleem zijn.Maar een windkracht 5 recht onder je caravan luifel kan dan wél weer voor problemen zorgen. En je kunt ook beter een constante wind hebben, dan rukwinden.
Doordat deze zo populair is weten we ook hoeveel wind een thule luifel kan hebben: tot windkracht 6 zit u veilig. Komt de windkracht boven de 6 uit, dan is het verstandig om de luifel in te rollen.
Soms wordt zelfs gezegd dat je bij windkracht 6 niet meer op je tweewieler moet stappen. Windkracht 8: bij deze windkracht wordt fietsen sterk afgeraden. Bij een windkracht 8 is er storm. Ook handig in de koude maanden: zorg ervoor dat je fietsslot niet bevroren raakt.
Een luifel voor uw caravan kan zeker tegen wind, maar het is belangrijk om te onthouden dat elke luifel zijn eigen windbestendigheid heeft.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.
Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
7 Bft – harde wind- 28 tot 33 knopen (55-58 km/uur) – (zee) golven worden hoger, beginnende schuimstrepen / IJssel-, Markermeer mocht je dit overkomen meld je positie via de marifoon aan het kustwachtcentrum. 8 Bft – stormachtige wind – 34 tot 40 knopen (64-66 km/uur) – zee, matig hoge golven, schuimstrepen.
Je hebt bij een luifel de keuze uit twee systemen: een zakluifel zit in een hoes en bevestig je aan de voortentrail van je caravan.Een cassetteluifel zit vast aan je caravan en draai je met een slinger uit. Bekende merken luifels zijn Brand, Freestyle, Isabella en Ventura. Van een voortent kun je ook een luifel maken.
Bij onweer moet je dus een veilige plek opzoeken. Onweer in een caravan: Caravans zijn een ander verhaal. Wanneer de constructie van de caravan voor het grootste deel van staal of aluminium is, dan ben je redelijk veilig.De caravan zal de bliksem geleiden en in de grond laten verdwijnen.
Maar ook in een caravan of camper is het tijdens een onweersbui niet altijd veilig. Metaal (veelal aluminium) is wel een veilige geleider, maar kunststof weer niet. Wees dus altijd op uw hoede. Wacht het onweer op de camping in ieder geval nooit af.
Werken vanaf windracht 6 gevaarlijk
Hoewel windkracht 5 al voor extra risico's op de werkplek kan zorgen, staan in het Arbobesluit alleen grenswaarden voor werken in koud en warm weer en niet voor werken in harde wind en storm.
Met elke wind kan je fietsen.
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Bij zware windstoten (vanaf 75 km/u) kan het KNMI een waarschuwing uitgeven. Vanaf windkracht 9 spreken we van storm.
150 watt is een inspanning die een getrainde fietser goed elke dag een uur kan volhouden. Van een uur 200 watt trappen wordt een goed getrainde fietser lekker moe. En 250 watt trappen is voor een goed getrainde fietser voluit fietsen en net een uur vol te houden.
In het zomerhalfjaar ligt de gemiddelde windsnelheid landinwaarts tussen 10 en 13 km/uur (2-3 Bft), aan zee tussen 22 en 25 km/uur (4 Bft). In het winterseizoen ligt de gemiddelde windsnelheid een stuk hoger met 13 tot 16 km/uur landinwaarts (3 Bft) en 28 tot 31 km/uur (4-5 Bft) langs de kust.
Gemiddelde snelheid fietsen
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen.
Geen zorgen bij harde wind
Onze knikarmen hebben tot 50 % dikkere profielen en scharnieren uit smeedaluminium. In combinatie met de 4-voudige zelfsmerende staalkabel of geweven Dyneema Powerband in de arm, kunnen onze luifels ook harde windsnelheden tot 6 Beaufort weerstaan.
Je mag de zonwering tot maximaal windkracht 6 blijven gebruiken. Wordt de kracht hoger, dan dien je het zonnescherm in te klappen omdat het anders kan beschadigen of kan dubbelklappen. Windkracht 6 staat voor een sterke wind waarbij ook de dikkere bomen gaan bewegen.
Vanaf 5 Bft moeten stormbanden worden aangebracht. Vanaf een windkracht van 8 Bft (62-74 km/h ofwel 17,2-20,7 m/s) spreekt het KNMI van “stormachtig”. Het doorgaan van de markt is dan twijfelachtig. Kenmerken van deze windkracht zijn: twijgen breken af, het voortbewegen wordt moeilijker.