Getuigschriften voor verstrekte hulp, zoals een doktersbriefje, blijven 2 jaar geldig. Dit betekent dat je ze aan je ziekenfonds moet bezorgen binnen de twee jaar na het einde van de maand waarin de zorg werd verleend. Nadien zijn ze verjaard en kunnen ze niet meer worden terugbetaald.
Let wel: een getuigschrift is niet hetzelfde als een diploma. Je ontvangt namelijk pas een getuigschrift wanneer je jouw opleiding niet hebt afgerond, maar hier al wel heel ver mee was.
Hoger onderwijs (hbo en wo)
In het hoger onderwijs krijgt u een getuigschrift als u een examen heeft behaald. Aan een getuigschrift wordt een supplement toegevoegd. Het supplement is een document dat werkgevers en onderwijsinstellingen duidelijk maakt welke opleiding u heeft gevolgd.
raadpleegt, wordt een getuigschrift voor verstrekte hulp opgesteld. Dit kan je op papier ontvangen of kan in de vorm van een eAttest automatisch naar je ziekenfonds opgestuurd worden. Door dit attest krijg je een (gedeeltelijke) terugbetaling van het ziekenfonds voor de verstrekte zorgen.
Doe aangifte bij CM, binnen de 7 kalenderdagen vanaf de eerste ziektedag. Belangrijk: ook zelfstandigen moeten op tijd het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid laten invullen door een arts. CM betaalt enkel dagen uit tot 14 dagen voor de datum waarop de arts het getuigschrift opstelde.
Ben je slechts 1 dag afwezig?Dan moet je geen ziekteattest indienen.
Tijdens de begrotingsonderhandelingen bereikte de regering een akkoord over de afschaffing van het medisch attest voor één dag. In kmo's met minder dan vijftig werknemers blijft het ziektebriefje vanaf de eerste dag ziekte wel nog mogelijk. Ook wie vaker afwezig is dan drie keer één dag, heeft een ziektebriefje nodig.
Een getuigschrift kan voor de werknemer een belangrijk document zijn voor het verkrijgen van een nieuwe baan. Daarom is in de wet vastgelegd dat de werkgever aansprakelijk is voor schade als hij onjuiste informatie in het getuigschrift heeft gezet.
De werkgever is wettelijk verplicht om bij het einde van de arbeidsovereenkomst een getuigschrift af te geven (artikel 7:656 Burgerlijk Wetboek). Maar alleen als de werknemer daarom verzoekt. Het is dus belangrijk dat je als werknemer aangeeft of je dat wilt ontvangen.
Leerlingen die op het einde van de basisschool geen getuigschrift basisonderwijs halen, hebben recht op een attest. Op dit attest staat welke leerjaren de leerling gevolgd heeft. Daarnaast geeft de school een schriftelijke motivatie en aandachtpunten voor de verdere schoolloopbaan van de leerling.
Het behalen van een getuigschrift of diploma (eventueel in tweedekansonderwijs), gecombineerd met enige werkervaring verhoogt de kansen op werk sterk. Wie zonder diploma of zelfs zonder enige kwalificatie het onderwijs verlaat, kan slechts het hoofd bieden aan de concurrentie indien hij/zij niet te kieskeurig is.
Het gemiddeld brutoloon voor iemand zonder diploma hoger onderwijs is rond 3.000 euro, in tegenstelling tot iemand met een universitair masterdiploma, dat is ongeveer 4.500 euro. Daarnaast stijgen lonen van hoger opgeleiden ook sneller dan die van lager opgeleiden, zodat ze op lange termijn nog meer verdienen.
Op de website Mijn diploma's kunt u van veel opleidingen diplomagegevens bekijken. U kunt een digitaal overzicht (uittreksel) van uw diplomagegevens downloaden. Bijvoorbeeld als u het origineel kwijt bent door brand of diefstal.
Een positief geredigeerd getuigschrift is een getuigschrift dat wat uitgebreider is dan een standaard getuigschrift. Het is zo dat een getuigschrift volgens de wet slechts enkele zaken hoeft te vermelden. Er hoeft niet in te worden vermeld of de werknemer en positieve indruk achterlaat op de onderneming, bijvoorbeeld.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen. Als dit niet gebeurt, meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Dit werkt net zoals bij leerlingen onder 16 jaar.
De kwalificatieplicht start na de leerplicht (na 16 jaar). Het betekent dat zolang je geen startkwalificatie (havo, vwo, mbo-niveau 2 diploma) hebt, je verplicht bent onderwijs te volgen. Deze kwalificatieplicht duurt totdat je een startkwalificatie hebt gehaald of tot de dag dat je 18 jaar wordt.
Hoe vraag je om een getuigschrift? Je krijgt het document niet automatisch toegestuurd; in de meeste gevallen moet je zelf een verzoek indienen. Vraag om een getuigschrift op het moment dat je ontslag neemt en je de arbeidsovereenkomst beëindigt. Je kunt er bijvoorbeeld om vragen in je ontslagbrief.
Diploma controleren met diplomaregister
Als werkgever kun je de sollicitant vragen om een digitaal of papieren uittreksel. Je krijgt dan een overzicht van de diploma's die hij op zijn naam heeft staan. Daarop staan de naam van de opleiding, de naam van de onderwijsinstelling en het examenjaar van de diplomahouder.
U kunt per brief of per e-mail een hypothecair getuigschrift aanvragen. De prijs varieert naargelang het type getuigschrift. Als u ook afschriften of uittreksels van een akte wenst te ontvangen, is een forfait verschuldigd per afschrift of uittreksel.
Het uitgangspunt is dat “zoveel mogelijk relevante informatie, ofwel informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de 'potentiële werkgever' mag – en zelfs moet – worden verstrekt.” Welke informatie dat precies is, hangt af van: de inhoud van gestelde vragen door de 'potentiële werkgever'
Getuigschrift als verklaring
Het getuigschrift kan dienen als bewijs van uw werkervaring wanneer u solliciteert voor een nieuwe baan. Uw werkgever is wettelijk verplicht om een getuigschrift af te geven wanneer u ontslagen wordt. De reden voor uw ontslag is daarbij niet van belang.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Anders gesteld: voortaan moet je drie dagen na elkaar afwezig kunnen zijn zonder ziektebriefje, en dit maximum drie keer per jaar.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.