Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf binnen 2 - 3 weken. Krentenbaard is erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving.
Krentenbaard gaat binnen 1 tot 3 weken over. Bij de meeste mensen blijven er geen littekens over. Als u een donkere huid heeft, kan het zijn dat er nog een tijd lichte of donkere plekken te zien blijven.
Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar. Het is heel besmettelijk, maar gelukkig niet gevaarlijk. Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken vanzelf weer over, dan zie je er helemaal niets meer van.
Krentenbaard is onschuldig maar besmettelijk en vervelend. Het is daarom belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden: Neem contact op met een arts bij het vermoeden op krentenbaard. Je verkleint met een behandeling namelijk de kans op besmetting en daarnaast kan de krentenbaard dan sneller genezen.
De aandoening begint met het ontstaan van rode vlekken of bultjes in het gezicht, veelal rondom de mond en neusgaten. De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met gelig vocht. Wanneer deze blaasjes opengaan, kunnen vochtige plekjes en geelbruine korstjes ontstaan. De huid kan jeuken of pijnlijk zijn.
Tip 1: raak krentenbaard niet aan.
Dit is het allerbelangrijkste. Ook al heb je jeuk, blijf echt af van de bultjes en blaasjes. Vaak helpt het om krentenbaard te bedekken met kleding, zodat ga je minder snel gaat krabben. Zo voorkom je ook dat anderen, zoals kinderen, de plekken aanraken.
Krentenbaard zit meestal rond de neus of mond. Op de huid komen wondjes, rode of donkere plekjes of blaasjes met korstjes. Het komt door een bacterie. Zorg dat uw kind de handen vaak wast met zeep.
Meestal schrijft de arts een antibioticum in de vorm van een crème of zalf voor. Hij kiest meestal voor Fusidin crème. Het besmettingsgevaar is na 48 uur na het eerste gebruik verdwenen. Als de blaasjes open zijn, werkt het antibioticum het best.
Laat het kind niet aan de plekken krabben, om herbesmetting te voorkomen. Gebruik voor het kind een eigen handdoek.Plak de blaasjes niet af met een pleister. Het zal tot broei leiden die de infectie zal vergroten.
De huid is daar pijnlijk en kan jeuken. Wanneer er heel veel blaasjes zijn, voelen mensen zich vaak ook ziek. Ze hebben opgezette lymfeklieren en koorts.
Impetigo (officiële naam: impetigo vulgaris of impetigo contagiosa) is een oppervlakkige infectieziekte van de huid die vooral bij kinderen voorkomt. Een impetigo in het gezicht wordt ook wel 'krentenbaard' genoemd. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf.
De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is. Meestal is een crème met antibiotica voldoende.
Hoe lang duurt krentenbaard? In de meeste gevallen gaat krentenbaard na 1 tot 3 weken over. De korstjes laten geen blijvende littekens achter.
Het vocht kan ook op speelgoed of andere spullen terechtkomen, waardoor iemand anders besmet kan raken. Krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes droog zijn of 2 dagen na het begin van de behandeling.
Thuisblijven helpt niet om krentenbaard te voorkomen. Een kind is namelijk al besmettelijk voordat er klachten ontstaan. Je kind kan ook meerdere keren besmet raken en krentenbaard krijgen. Als je kind krentenbaard heeft, zeg het dan wel even tegen de juf of meester op school.
De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Zalf hielp niet, echter een kuur wel. Helaas weten wij niet welk middel toen is voorgeschreven. Volgens deze huisarts in denemarken zijn er resistente vormen bekend bij krentenbaard en is al tien jaar bekend, dat zalfjes geen oplossing bieden.
Uw kind kan niet zwemmen met krentenbaard. Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie en daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreid in plaats van geneest.
De variant van impetigo waarbij kleine of grotere blaren ontstaan heet impetigo bullosa. Bij hele kleine kinderen kunnen zelfs oppervlakkige ontvellingen over grote gebieden ontstaan. Hierbij ziet men roodheid en blaren, en dit beeld wordt staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS) genoemd.
"Bij een slecht afweersysteem kan een wond een soort entree zijn", zegt Van Aalsburg. "Zeewater is niet per se slecht, maar of je voor de behandeling van een wondje naar zee moet: nee." Beter is het om gewoon te spoelen met kraanwater, eventueel met een beetje opgelost soda of keukenzout.
Indien u een afsluitend steriel verband aanbrengt, dient u Fucidin® minder vaak te smeren. Merkt u dat Fucidin® zalf te sterk of juist te weinig werkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. De duur van de behandeling bedraagt ongeveer 1 tot 2 weken, soms echter langer.
De aanbevolen dosering is, zowel voor volwassenen als voor kinderen, driemaal per dag een kleine hoeveelheid Fucidin® crème op de aangedane huid smeren. Indien u een afsluitend steriel verband aanbrengt, dient u Fucidin® crème minder vaak te smeren.
De bacterie kan zich verspreiden via de handen of besmette voorwerpen, of door hoesten of niezen. Als de huid van je kind is beschadigd door bijvoorbeeld een schaafwond, waterpokken of eczeem, kunnen de bacteriën makkelijk in zijn lichaam komen en krentenbaard veroorzaken.
Een laagje dat de huid bedekt is genoeg. Het is niet zo dat zinkzalf beter werkt als je een dikkere laag smeert. Wel is het zo dat als de huid veel bescherming nodig heeft, je het zo dik moet smeren dat je de huid zelf niet meer ziet door de zalf heen.
De Zinkolie heeft dezelfde werking als de Dr. E.J. Swaab Zinkzalf, maar is geconcentreerder van samenstelling. Dr E.J. Swaab Zinkolie heeft een verkoelende en mild-samentrekkende werking.