Gebruik dan altijd mineraalwater, zonder koolzuur, uit een fles of pak. − Als u een fles klaarmaakt voor direct gebruik, dan hoeft u het koude water alleen maar te verwarmen tot de temperatuur waarop het poeder oplost.
Voor het maken van flesvoeding kun je dan het beste mineraalwater gebruiken, zoals Bar le Duc en Spa Blauw.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Putwater is niet geschikt voor de bereiding van flesvoeding. Er kunnen bacteriën, te veel zware metalen of mineralen in zitten.
Bar-le-Duc is natuurlijk mineraalwater dat van nature mineraalarm is en dus geschikt voor een zoutarm dieet. Omdat Bar-le-Duc laag mineraalhoudend is kan het door iedereen gedronken worden en is het tevens zeer geschikt voor de bereiding van babyvoeding.
Het is in veel gevallen beter om kraanwater te gebruiken dan mineraalwater voor het bereiden van flesvoeding. Het gehalte aan zouten en mineralen in sommige flessenwaters is eigenlijk te hoog voor flesvoeding. Je kunt het beste kraanwater direct uit de koude kraan gebruiken om flesvoeding te maken.
Je kunt ook alvast de flesjes met de juiste hoeveelheid water klaarzetten. Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water.
Tip 1: Gebruik het juiste water
Het is aanbevolen water te gebruiken waar op de verpakking vermeld staat dat het is 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding'. Gebruik dit water zolang je flesvoeding moet bereiden, ook nog na de leeftijd van 12 maanden.
Vers kraanwater is net zo veilig voor uw kind als flessenwater. Gebruik wel altijd koud water van de kraan en laat die eventjes lopen vooraleer u water neemt om flesvoeding mee te maken.
Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken. Bovendien ondersteunt SPA® Reine de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Zuiver water
Het mineraalwater van Chaudfontaine heeft ook een zeer laag nitraatgehalte (< 1 mg/l). Dat maakt het uitermate geschikt voor de baby in je buik én in je armen.
Vroeger moest dat eerst worden gekookt maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Warm kraanwater wordt daarentegen afgeraden. Dit zegt brabantwater erover: Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden.
Niet-bruisend water
Dit water kan door iedereen dagelijks worden gedronken en is ook geschikt voor baby's*.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. Water drinken hoort ook bij een gezonde dagelijkse voeding. Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Bar le Duc natuurlijk mineraalwater.
Bar-le-Duc wordt bij de bron afgevuld en is dus een mineraalwater. Daardoor is de kwaliteit altijd constant. Mineraalwater is, zoals de naam al aangeeft, water met mineralen. Er zit bijvoorbeeld Calcium, Natrium en/of Magnesium in.
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Hoeveel water mag een baby vanaf 6 maanden eigenlijk drinken? Geef een baby vanaf 6 maanden regelmatig wat water. Als je na een half jaar borstvoeding blijft geven, is extra drinken niet eens nodig. Geef bij warm weer eventueel wat extra borstvoeding.
Baby water geven: de eerste slokjes water
Het advies van het Voedingscentrum en consultatiebureaus is dus om je baby pas vanaf zes maanden water te laten drinken. Voor die tijd heeft je kind het simpelweg niet nodig.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Uit flessen
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood.Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.