Gooi koffiecreamer niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Een geopende verpakking volle, halfvolle en magere koffiemelk kunt u 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer. Zet de verpakking na gebruik wel direct terug in de koelkast, om de kans op bederving te minimaliseren.
Melkpoeder. Een ongeopende doos melkpoeder is bruikbaar tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Een geopende doos melkpoeder moet je binnen de maand opgebruiken. Bewaar op een koele, droge plaats.
Houdbaarheid koffiemelk
Een gesloten verpakking, al dan niet een fles, kan soms wel tot langer dan een jaar bewaard worden, maar de datum op de verpakking moet altijd in de gaten worden gehouden. Is deze datum verlopen dan kun je de koffiemelk beter niet meer gebruiken.
Is de verpakking gesloten, dan kun je het poeder bewaren tot de aangegeven houdbaarheidsdatum. Is de verpakking geopend, dan kun je het poeder nog 4 weken bewaren op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast).
De meeste poeders, die je in de drogist koopt, gaan ongeveer 18 maanden mee. Professionele poeders zijn van hogere kwaliteit en kunnen wel 36 maanden mee. Bij losse poeder herken je dat het niet meer goed is als de poeder korrelig wordt tussen je vingers. De meeste poederblushes (rouges) kun je 18 maanden gebruiken.
Let op dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.
Anders dan koffiemelk is koffieroom niet ingedikt, dus niet geëvaporeerd. De typische smaak van koffiemelk blijft daarom bij koffieroom achterwege.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Halfvolle of volle melk invriezen, of soorten als sojamelk, koffiemelk of karnemelk, is mogelijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de structuur kan veranderen. Door het invriezen, of liever gezegd door het ontdooien, kan melk namelijk gaan schiften en een gelige kleur aannemen.
Bewaar melkpoeder droog en koel. Het trekt gemakkelijk vocht aan waardoor klonten ontstaan.
Door de fles een slag te draaien of zacht te schudden meng je alle voeding tot de juiste temperatuur. Duur van verwarmen van de fles in de magnetron bij 600 Watt: voor een fles van 100 ml: 30 seconden, voor een fles van 150 ml: 45 seconden, voor een fles van 200 ml: 60 seconden.
Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn.
Creamersticks zijn dé ideale melkvervangers doordat ze dezelfde smaak hebben als koffiemelk en veel langer houdbaar zijn. De creamer is verpakt in sticks van 2,5gram, de geschikte hoeveelheid voor een kop koffie.
Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Zout. Zout is een conserveringsmiddel, waardoor het nooit kan bederven.
Koffieroom en Creamer
Koffieroom bevat room en daardoor meer verzadigd vet dan koffiemelk. Koffieroom staat niet in de Schijf van Vijf. Koffiecreamer is geen melk. Het is een poeder gemaakt van glucosestroop, kokosvet en melkeiwit.
Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak. Dat komt doordat het een laagje op de tong legt waardoor de koffie milder smaakt. De creamer kan al in de automaat bij de koffie gevoegd worden maar is er ook als staafjes zodat je het zelf aan jouw zwarte koffie kunt toevoegen.
Je hebt maar een klein scheutje koffiemelk nodig om een koffie met melk te maken van een zwarte koffie. Met koffiemelk kan je een wat romiger kopje koffie creëren dan met een creamer.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
Echt ziek van de bacteriën in water word je volgens hoogleraar Zwietering meestal niet. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.