Nee, want bier bederft zelden door bacteriën! Wel kan de kwaliteit met de tijd afnemen. Het blijft echter hetzelfde bier, zij het met een (licht) ander aroma, kleur en/of smaak.
“Maar ook de hopoliën zijn belangrijk want die gaan de aroma's vormgeven. Bij sterk gehopte bieren, Duvel Tripel Hop bijvoorbeeld, zou ik aanraden om die binnen de 6 maanden al uit te drinken want daarna gaat het al achteruit.”
Bier bederft niet, de smaak verandert
Wanneer je een bier drinkt dat over de aangegeven houdbaarheidsdatum is, zul je niet ziek worden. Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen.
Een donkere plek waar de temperatuur constant blijft, is ideaal. “Schommelingen in temperatuur doen je bier in sneltempo verouderen. Een ideale temperatuur ligt tussen 10° à 15° graden. Hogere temperaturen zullen je bier leiden naar een versnelde oxidatie, en dus veroudering.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden. Bieren met gist op de fles kunnen onder de juiste bewaaromstandigheden zelfs 12 maanden of vele jaren langer bewaard worden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Dat gebeurt in de warme kelders (24°C) en duurt twee weken. Nadien komt het bier terecht in koude kelders, waar het zes weken verder rijpt en stabiliseert. Deze extra lange rijpingsperiode is uniek en draagt bij tot de verfijnde smaak en het zuivere aroma van Duvel.
Het begon ooit als Victory Ale vlak na de Eerste Wereldoorlog. Toen was het nog een donker bier. Sinds 1926 wordt het bier aangeduid als Duvel. De Duvel zoals we die nu kennen is er eigenlijk pas sinds 1970.
Gebruik de azijn in saladedressings, marinades, en sauzen. Zelfs kip wordt smaakvoller en malser met bier. Leg een hele kip in een ovenschaal, prik wat gaatjes in het vlees, giet een half flesje bier over de kip, kruid naar smaak, laat de kip anderhalf uur braden, en het resultaat is een lekker malse kip.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Flesjes in de vriezer
De meest eenvoudige manier om je bier koud te krijgen is door ze in de vriezer te zetten. In ongeveer een uur tijd zijn ze dan wel op temperatuur. Maar vergeet niet om ze er ook weer uit te halen.
Duvel is een echte klassieker. Dit prachtige blonde bier met volle witte schuimkraag is elke keer weer een ware traktatie. Dit zware bier is uiterst doordrinkbaar en dat blijft oppassen, want 'het is een echte Duvel'.
Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. De hergisting op fles en een lange rijping, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak.
Duvel is een Belgisch blond speciaalbier van Brouwerij Duvel Moortgat uit Puurs-Sint-Amands. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%.
Een Duvel geldt nog steeds als dé referentie onder de zwaardere, blonde bieren.
Duvels distillaat in een schitterende fles
Deze sterkedrank verdient ook een speciale verpakking in dit feestjaar. Daarom wordt Duvel Distilled in een bijzondere fles én in beperkte oplage gebotteld.
Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. De hergisting op fles en een lange rijping, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak.
Eén glas alcohol per dag kan je gezondheid bedreigen
Concreet bedraagt de maximaal aangeraden hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen 10 standaardglazen per week. Eén standaardglas komt volgens het VAD overeen met 10 gram pure alcohol. Omgerekend naar milliliter is dat 12,7 pure alcohol.
Omdat alcohol zich langer ophoudt in vet, bereiken vrouwen dus meestal sneller de grens van 0,5 promille. Concreet betekent dit dat een man ongeveer 2 pintjes van 25 cl mag drinken en een vrouw slechts 1,2 pintjes van 25 cl.
2 boterhammen = 1 bier.
Nee, want bier bederft zelden door bacteriën! Wel kan de kwaliteit met de tijd afnemen. Het blijft echter hetzelfde bier, zij het met een (licht) ander aroma, kleur en/of smaak.
Eenmaal geopend blijft Grand Marnier nog vele maanden goed, mits bewaard op een koele, donkere plek.
Bier bewaren: welke temperatuur is ideaal? Bewaar bier op een koele en donkere plaats, maar niet in de koelkast. Een plek zonder direct zonlicht met een constante bewaartemperatuur van 10-15°C is ideaal.