Richtprijs van Bluedec basis, gecoat = € 35,- per m2 (1 cm dik). De prijs is afhankelijk van de gewenste vorm en afname. Vergelijking van Bluedec met andere isolatiematerialen.
De plaat van resolschuim geldt momenteel als de harde isolatieplaat met de laagste lambdawaarde, al heeft ook Xtratherm (in Nederland geleverd door Weston, weston.nl) een PIR-plaat genaamd SpouwPIR Plus met lambdawaarde 0,021 W/m.K. De meeste PIR-platen van andere producenten zitten daar met 0,023 W/m.K net boven.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal
De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Gipsplaat met isolatie (ook wel gyproc genoemd) is een zeer geschikt isolatiemateriaal om het warmteverlies van een ruimte te verminderen. Ze kunnen gebruikt worden om scheidingswanden en plafonds te isoleren. Bovendien gaan ze vochtproblemen tegen en verminderen ze geluidsoverlast.
Hout is isolerend
Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium. Ook de muuraansluitingen van houten kozijnen zijn goed gedetailleerd en voorkomen daardoor onnodige warmteverliezen.
Maken van aërogel
Doe de eiwitten in een kom en voeg een eetlepel azijn toe. Mix nu het mengsel en voeg er geleidelijk aan enkele lepels fijne suiker aan toe. Blijf mixen tot het mengsel stijf is, zodat je de kom ondersteboven kunt houden zonder er iets uitvalt.
Een Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
Het grootste verschil tussen XPS en PIR isolatie ligt vooral in het feit dat PIR het hoogste rendement per m2 oplevert. Er wordt dus beter geïsoleerd met een dunnere plaat, waardoor isoleren op plekken met beperkte ruimte mogelijk is.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
De meest effectieve volgorde in isolatie is vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie. Vanuit de kruipruimte kan veel vocht uw woning binnen komen. Door te beginnen met vloer- of bodemisolatie stopt u de kou en vocht aanvoer die vanuit de kruipruimte uw woning binnenkomt.
Beginnen doe je beter met het dak, aldus Theo. “Via een ongeïsoleerd dak verlies je het meeste warmte. Bovendien moet je later de isolatie van de muur laten aansluiten op die van het dak. Pas na het dak volgen de muren, ramen en vloer.”