Als je zwanger wil worden, is het van belang dat jouw hormonen goed in balans zijn. Deze zorgen namelijk voor een eisprong, de opbouw van baarmoederslijmvlies, en de start van een eventuele menstruatie. Soms hebben vrouwen een tekort aan het hormoon progesteron.Dit kan de kans op een zwangerschap verkleinen.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Je kunt de gevoeligheid van je lichaam voor progesteron verbeteren door stress tegen te gaan, bijvoorbeeld door toepassen van body-mind technieken als mindfulness en yoga. Ook zijn er supplementen die een te hoge cortisolproductie kunnen temperen, bijvoorbeeld diverse ginsengsoorten, ashwaganda, rhodiola, relora.
Vitamine C is een anti oxidant en kan progesteron laten stijgen en ondersteund de luteale fase van je cyclus. Gebruik 1000 mg per dag of eet voeding rijk aan vitamine C als: citrusvruchten, bosbessen, aardbeien, mango, papaja, watermeloen, tomaten, broccoli, spinazie, bloemkool, kool, etc.
Als er geen bevruchte eicel is, daalt de progesteronspiegel en begint de menstruatie. Als een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, helpt progesteron het baarmoederslijmvlies tijdens de zwangerschap in stand te houden. Progesteron is daarnaast nodig voor borstontwikkeling en borstvoeding.
- Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Waar oestrogeen ervoor zorgt dat je je impulsief voelt, zorgt progesteron er juist voor dat je lekker thuis op de bank wilt hangen. Je wordt slaperiger en oncontroleerbare eetbuien kun je soms niet voorkomen.
Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huidelasticiteit, talgproductie en net als oestrogeen ook bij huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding. Progesteron beïnvloedt de arteriële bloedvattonus.
In de tweede helft van je menstruatie, dus na de eisprong, is progesteron de baas. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel.
Het antwoord op de vraag of het smeren van progesteron creme gevaarlijk is : NEE, het is volkomen veilig om progesteron creme te smeren. Het enige wat het doet is jouw hormonen weer in balans brengen op een snelle en zo natuurlijk mogelijke manier.
Bij tekort aan progesteron:
In het algemeen: 200 mg per dag 's avonds vóór het slapen gaan, zo nodig aangevuld met 100 mg 's morgens gedurende ten minste 12 dagen per maand.
Een deel van de lichamelijke klachten zijn een gevolg van toename aan progesteron, zoals vocht vasthouden, gespannen borsten en een opgezette buik. Ook zijn de hersenen van vrouwen met PMS vaak gevoeliger voor progesteron en voor stoffen die op progesteron lijken en die bijvoorbeeld in de pil zitten.
Gebruik eventueel progesteron (crème)
Is uit een bloedtest gebleken dat je progesteron laag is, dan zal je arts je hoogstwaarschijnlijk Utrogestan voorschrijven. Dat is natuurlijke progesteron. Dat zal je luteale fase verlengen.
Progesteron is een hormoon dat voornamelijk in de eierstokken wordt gemaakt en tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden in de placenta (moederkoek). De belangrijkste rol van progesteron is het in stand houden van het baarmoederslijmvlies tijdens de zwangerschap.
Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml. Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
De progesteron speekseltest is eenvoudig thuis af te nemen en geeft je inzicht in je progesteron niveau door het meten van de hormoonwaarden in het speeksel. Het hormoon progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon en speelt een belangrijke rol in het reguleren van je menstruatiecyclus.
Jij. Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er direct na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt. En dit hormoon zorgt indirect weer voor de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron.
De rol van oestrogeen en progesteron in de overgang
In de puberteit kregen je eierstokken ineens de functie om oestrogeen en progesteron aan te maken. Oestrogeen voor het rijpen van eitjes. En progesteron om je baarmoeder klaar te maken voor het innestelen van een bevrucht eitje.
Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Het lege ei-blaasje wordt een geel lichaam, dat progesteron gaat aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies voldoende voedingsstoffen gaat bevatten voor de eventueel bevruchte eicel. Wordt de eicel niet bevrucht, dan daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het bloed aanzienlijk.
Progesteron onderzoek
Met de bepaling volgen we heel nauwkeurig de stijging in de progesteronspiegel en nemen dat mee in ons advies. Wij adviseren om op de 7e dag van de loopsheid te starten met het eerste bloedonderzoek. Vaak is dit bij het eerste verlies van bloederig vocht uit de vulva.
De behandeling met vaginale progesteroncapsules in het eerste trimester van de zwangerschap, zorgt niet voor een kleinere kans op een miskraam bij vrouwen met onverklaarde recidiverende miskramen in de voorgeschiedenis.