Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
De belangrijkste Nederlandse wapenindustrie maakt marineschepen, delen van gevechtsvliegtuigen en helikopters, en radar- en vuurleidingsystemen waarmee bommen en raketten hun doel zoeken. Jaarlijks wordt voor een kleine miljard euro aan wapenexportvergunningen afgegeven.
78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 12 miljard kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. Er zijn nu 875 miljoen vuurwapens in de wereld.
Belangrijk om te vermelden is dat Nederland vrijwel geen complete wapensystemen exporteert, maar met name onderdelen van deze systemen. Zo levert Nederland geen tanks, maar tankwielen; geen gevechtsvliegtuigen, maar wel radarsystemen.
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'.
Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen meer dan 90 procent van alle kernkoppen. Rusland had er begin 2021 naar schatting 6.255, de Verenigde Staten 5.550. Zij zijn wel de enige landen die hun arsenaal hebben afgebouwd als je de cijfers vergelijkt met die van begin 2020 (respectievelijk -120 en -250).
Argos over wapenleveranties door of onder toezicht van de Nederlandse overheid aan landen als Turkije, Chili, India, Pakistan en China. Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
Saoedi-Arabië, India en Egypte zijn de grootste importeurs van wapens, gevolgd door Australië en China. De VS zijn de grootste wapenexporteur ter wereld. Tussen 2015 en 2019 waren de Amerikanen verantwoordelijk voor 36 procent van de totale export van grote wapens.
Het Nederlandse leger beschikt over verschillende typen drones. Van de piepkleine PD-100 Black Hornet (ongeveer zo groot als een horzel) tot de MQ-9 Reaper, met een spanwijdte van 20 meter. Nederland heeft sinds begin dit jaar vier van deze Reapers.
Hoewel het aannemelijk is dat de door Europa geleverde wapens nu worden gebruikt in Oekraïne, produceert Rusland het meeste zelf. Met een export ter waarde van naar schatting 15 miljard euro per jaar sinds 2015 is het, op de VS na, de grootste wapenleverancier ter wereld.
Ander veelgebruikte wapens, de G3 en opvolger G36, zijn van Duitse makelij. Nog altijd is de wapenindustrie in Duitsland gigantisch. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van enkele miljarden en ongeveer 80.000 mensen verdienen er hun boterham mee. Ook in het buitenland doet het Duitse arsenaal het goed.
Het Colt C7-geweer is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht. Met het wapen kunnen geoefende militairen doelen raken op zo'n 400 meter. Naast de C7 heeft de krijgsmacht ook de C8 (karabijn) in gebruik. Deze kortere versie zonder kijker heeft een inschuifbare kolf en een kortere loop.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
Nederland heeft tot nu toe voor ruim 172,7 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne geleverd. Minister Ollongren van Defensie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet zich blijft inspannen voor aanvullende steun.
Inmiddels zijn de semi-automatische wapens, de MP5's, te koop op de site van een wapenwinkel op Malta, bij wapenhandel Lock, Stock & Barrel. Op Facebook wordt in Malta geadverteerd met foto's van Nederlandse Glocks.
Na de M16 en de AK-47 was het een van de bekendste en meest verkochte wapens ter wereld. Verder produceerde FN wapens in licentie. Van de Amerikaanse M16 heeft FN meer dan een half miljoen exemplaren gemaakt. Verder heeft het honderdduizenden Uzi-pistoolmitrailleurs geproduceerd voor het Nederlandse leger.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen.
Op dit moment hebben 193.000 Polen een wapenvergunning. Binnen een jaar moeten dat er 100.000 meer zijn. Daarmee gaat Polen recht tegen de Europese trend in. In maart vorig jaar besloot het Europees Parlement met grote meerderheid de richtlijn voor wapenbezit aan te scherpen.
De Verenigde Staten hebben opnieuw een militair en financieel steunpakket toegezegd aan Oekraïne. De Amerikaanse regering belooft een miljard dollar aan wapens en munitie te sturen. Ook krijgt Oekraïne via de Wereldbank nog eens 4,5 miljard dollar aan financiering vanuit de VS.