Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.
Kan je zomaar stoppen met de pil? Je kan ieder gewenst moment stoppen met het slikken van de pil. Hiervoor hoef je geen huisarts te bezoeken. Het hormonale effect van de pil is na een week weg.
Niet alleen je eetlust en gewicht verandert als je stopt met de pil. Er verandert nog veel meer, omdat je hele hormoonhuishouding op de schop gaat: Je natuurlijke menstruatie komt weer op gang. Je lichaam is eerst aan het zoeken en dit kan onrust geven.
Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je tijdelijk een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen. Neem bijvoorbeeld lynestrenol of norethisteron. Je huisarts schrijft dit voor.
√ Starten met de pil
Je kunt op iedere dag van de week beginnen met een strip. Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld wordt. De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom.
Stop nooit langer dan 7 dagen
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Na het stoppen met de anticonceptiepil kan het best een poosje duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Wees niet ongerust als dit enkele maanden duurt. Bij sommige vrouwen duurt het tot wel een jaar voordat alles weer normaal is!
Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
De pil heeft bij de meeste vrouwen weinig risico voor de gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Het maakt niet uit hoelang je de pil doorslikt.
Hier zijn alleen geen wetenschappelijke bewijzen voor, dus de pil doorslikken kan zolang als jij dat wil. Wel wordt er aangeraden om even een stopweek in te lassen wanneer je last krijgt van doorbraakbloedingen.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Gebruikt u anticonceptie, bijvoorbeeld de pil, de prikpil of een vaginale ring? Wanneer u wilt starten met anticonceptie moet uw arts een recept hiervoor uitschrijven. Dit is wettelijk verplicht. Hierna kunt u zonder recept van uw arts zelf uw anticonceptie bij de apotheek bestellen.
De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.
Maar het lichaam van vrouwen aan de pil maakt minder estradiol aan. “In theorie kan dat leiden tot minder serotonine, waardoor je je minder vrolijk voelt. Bij weinig estradiol zijn de prefrontale cortex en amygdala – hersengebieden waarmee je angsten onder de duim houdt – minder actief.”
U kunt de pil gedurende 1 jaar veilig doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer risico op doorbraakbloedingen.
Eénfasepillen worden onderverdeeld in lichte en zware pillen. De lichte pillen bevatten minder oestrogeenhormonen en hebben hierdoor meestal minder bijwerkingen. Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
MAG JE DE PIL DOORNEMEN ZONDER RISICO VOOR JE GEZONDHEID ? Volgens nieuwe richtlijnen van de Britse gezondheidsinstelling 'Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare' mogen vrouwen elke dag van de maand hun anticonceptiepil nemen.
De pil kan stemming veranderen
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
Hiernaast bevat anticonceptie zowel oestrogeen als progesteron, dat het aantal androgenen in een mensenlichaam verlaagt. Dit resulteert vervolgens in minder talg, en daardoor minder acne.
De anticonceptiepil die het meest wordt gebruikt, is tijdelijk niet meer leverbaar in de apotheek. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon 30 of Stediril 30.
Er zijn geen medische aanwijzingen dat de pil schadelijk is voor je vruchtbaarheid. In sommige gevallen kan de pil je vruchtbaarheid achteraf zelfs net ten goede komen. Maar als je al lang de pil neemt, betekent dat wellicht ook dat je in vruchtbaarheidstermen gesproken al redelijk oud bent.
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.