U brengt ruim een liter water aan de kook en laat dit minimaal 10 minuten doorkoken. Hierna weegt u 9 gram zout af en doet dit in een schone kan/fles en vult deze aan met het gekookte water tot 1 liter. U heeft nu 1 liter fysiologische zoutoplossing.
Beide zoutsoorten bestaan grotendeels uit natriumchloride, terwijl er wel een verschil tussen keukenzout en zeezout zit als u kijkt naar de hoeveelheid mineralen. Zeezout beschikt over wat meer mineralen dan keukenzout. Kalium en magnesium zijn voorbeelden van mineralen die we daarmee bedoelen.
Zout water
Het “zoute spoelwater” kunt u zelf goed bereiden door een theelepel keukenzout (even aftikken aan de rand) op te lossen in 250 ml lauw water (grote beker) dit benadert de lichaamszoutwater samenstelling goed. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is in principe voldoende schoon.
Hoe worden zeezout en vacuümzout ontgonnen? Zeezout wordt op een natuurlijke, ecologische en duurzame manier gewonnen door het indampen van zuiver zeewater in zoutbekkens. Door de unieke combinatie van zon en wind wordt een zoutkorst gevormd die na verloop van tijd machinaal geoogst wordt.
Zout wordt in Nederland gewonnen door oplosmijnbouw. Diep in de grond zit een zoutlaag. Hier wordt zoet water ingebracht, waarin het zout oplost. Het zoute water (pekel) wordt opgepompt.
De hoeveelheid zouten bedraagt dus gemiddeld 34,5 gram per liter zeewater, oftewel 34,5‰ (m/m). Een emmer met een inhoud van 10 liter zeewater bevat daarmee ongeveer twee volle koffiekoppen zeezout.
Destillatie is de klassieke methode voor ontzilting. Zeewater verdampt onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen als zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
U brengt ruim een liter water aan de kook en laat dit minimaal 10 minuten doorkoken. Hierna weegt u 9 gram zout af en doet dit in een schone kan/fles en vult deze aan met het gekookte water tot 1 liter. U heeft nu 1 liter fysiologische zoutoplossing.
Tafelzout is een geraffineerde vorm en zijn alle gezonde stoffen uitgehaald. Het voegt dus niks toe aan jouw gezondheid. Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant.
Het oudste zout is zo'n 600 miljoen jaar oud. Zo oud zout vind je in Punjab, Salt Range en Siberië. In Nederland is het zout tussen de 255 en 200 miljoen jaar oud. Het zout dat in Nederland uit de bodem wordt gehaald is tussen de 255 en 225 miljoen jaar oud.
Is zeezout gezonder dan keukenzout? Zeezout is doorgaans gezonder dan standaard keukenzout omdat het nog spoorelementen van magnesium, calcium, kalium, zink en andere mineralen bevat. Bij keukenzouten worden al die gezonde mineralen weggefilterd.
Het helpt je lichaam om vocht te reguleren, je spieren te ontspannen en je zenuwen te functioneren. Zout is ook nodig voor de productie van maagzuur, dat helpt bij de vertering van voedsel.
In Nederland wordt er geen drinkwater uit zeewater gewonnen. De energie-intensieve ontzilting van zeewater kan hier niet concurreren met de gebruikelijke winning van drinkwater uit zoet oppervlakte- en grondwater.
Fleur de sel is volgens velen het lekkerste, maar ook het duurste zout ter wereld.
Gezondheidsrisico's van zout
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout.
Steenzout wordt ook wel een 'schoon zeezout' genoemd. Waarom? Steenzout is afkomstig uit ondergrondse – onaangetaste – mijnen en niet uit vervuilde watermassa's. In feite is steenzout hetzelfde als zeezout, omdat het om een laag sediment gaat dat uit water uit de zee is ontstaan.
Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout. Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Van alle zouten in de wereld heeft Keltisch Zeezout immers het kleinste gehalte aan natriumchloride en daardoor de zachtste smaak. Bovendien, door die mineralen zou Keltisch zeezout de gezondste aller zeezouten zijn. Sterker nog, volgens sommige mensen zou het zelf tegen allerlei kwaaltjes werken.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
JOZO Zout flakes is een van de zuiverste zoutsoorten ter wereld. Het zout wordt gewonnen in Nederland en Denemarken uit ondergrondse zoutlagen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan bij de indamping van de Zechstein Zee.
Keltisch zeezout, ook wel bekend als Keltisch zeezout of Sel gris, komt oorspronkelijk uit de zoutmoerassen aan de kust van Bretagne in Frankrijk. Het wordt gewonnen uit zeewater dat wordt ingevangen in ondiepe kleibekkens.Nadat het water is verdampt door de zon en de wind, blijft het zeezout achter.
Drinkwater is afkomstig van ontzilt zeewater geproduceerd in een 12-tal elektriciteitscentrales, gespreid over de kustlijn van de Verenigde Arabische Emiraten.
Ons water zit dus vol met goede bacteriën die kunnen sterven. Als u het water belucht, heeft het een onbeperkte houdbaarheid (bij voorkeur zo donker mogelijk vanwege de vorming van algen).
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren.