Een infectie bij een prothese kan leiden tot allerlei klachten met uiteindelijk loslating van de prothese.Ook kan een infectie er toe leiden dat u erg ziek wordt met hoge koorts. Daarom is een snelle behandeling nodig. We onderscheiden acute (vroege) en chronische (late) prothese-infecties.
Infecties kunnen het genezingsproces ernstig vertragen en leiden toe een veel langere behandeltijd enerzijds en veel slechtere kans op genezing anderzijds. In het worst case scenario kan een infectie leiden tot een amputatie of zelfs een levensbedreigende situatie.
De behandeling van een prothese-infectie bestaat meestal uit een combinatie van een of meer operaties en het toedienen van antibiotica. Dit gebeurt volgens vaste protocollen die ook internationaal veel gebruikt worden.
De meerderheid van de wondinfecties ontstaat binnen 30 dagen na de operatie. Chirurgische wondinfecties kunnen vaak worden voorkomen wanneer met zorg wordt omgegaan vóór, tijdens en na de operatie. Belangrijk dus om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Wanneer ongewenste micro-organismen binnendringen en ongeremd gaan delen is er sprake van een infectie. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie op deze micro-organismen of hun giftige stoffen. Dit kan leiden tot een infectieziekte met duidelijke klachten zoals koorts of uitslag.
Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.
Wanneer patiënten besmet raken met een van de bacteriën kunnen er dodelijke infecties in het bloed of longontstekingen optreden.
Wat is een infectie van een prothese? Als een ontsteking van een (operatie)wond of kunstgewricht (prothese) wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels, hebben we het over een prothese-infectie. Een infectie bij een prothese kan leiden tot allerlei klachten met uiteindelijk loslating van de prothese.
Het ontstaan van een postoperatieve wondinfectie is te beschouwen als de resultante van een complex proces. De verwekker van een postoperatieve wondinfectie komt vrijwel altijd tijdens de operatie in het wondgebied terecht.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bij een bacteriële infectie treden er al snel symptomen op zoals: Misselijkheid. Braken. Bloed, pus of slijm in de ontlasting.
Afhankelijk van de ernst en de plaats van de infectie en van de uitgevoerde operatie zal worden bepaald wat in uw geval de beste behandeling is. In de meeste gevallen zal dit in ieder geval betekenen dat u wordt gehandeld met antibiotica, per infuus of met pillen.
De reden waarom de knieprothese loslaat kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn osteolyse, dit is het verdwijnen van botweefsel. Hierbij is de verbinding tussen de prothese of het cement en het bot onderbroken. De reden kan zijn slijtage of beschadiging van de lager.
Een infectie heeft vaak een ontsteking (ontstekingsreactie van het lichaam) tot gevolg. Het micro-organisme wordt bij een ziekmakende infectie ook wel het pathogeen of de ziekteverwekker genoemd. Als het pathogeen zich door het lichaam verspreidt zal het afweersysteem antistoffen maken.
Denk hierbij aan bacteriën, schimmels en virussen. Bij een (operatie)wond is de huid stuk. De bacteriën en virussen kunnen dan makkelijk uw lichaam in komen. Bij een wondinfectie (na een operatie) raakt uw wond geïnfecteerd doordat het immuunsysteem (wat de wondgenezing ondersteunt) in de war is.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
wondinfecties De meest voorkomende verwekker van postoperatieve wondinfecties is Staphylococcus aureus. Daarnaast zijn Staphylococcus epidermidis (vooral bij infecties van ge- wrichtsprothesen en kunstkleppen), streptokokken en, in een beperkt aantal gevallen, Enterobacteriaceae en Pseudomonas-species van belang.
Zorginfecties zijn infecties die ontstaan tijdens of door het verblijf in een zorginstelling en gaan gepaard met een ver- hoogd risico op morbiditeit en mortaliteit. In ziekenhuizen verlengen zij de opnameduur en verhogen de kosten. Ze zijn echter preventief te beïnvloeden.
Afhankelijk van de ernst van de infectie en de bereikbaarheid van de ontstekingshaard, moeten antibiotica in tabletvorm of via en infuus gegeven worden. Antibiotica maken de bacteriën dood en nemen de klachten weg. Ook parasitaire infecties kan een behandeling met antibiotica volstaan.
Om na te gaan of u de MRSA bij u draagt, maken we met een wattenstokje kweekuitstrijken van uw keel, neus en rectum (gebied voor de anus). Heeft u wonden of andere huidafwijkingen (zoals psoriasis of eczeem)? Dan maken we daar ook uitstrijken van. Het afnemen van deze kweekuitstrijken is pijnloos.
De meeste klachten na een knieprothese zijn in te delen in pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of algemene beperkingen (zoals niet goed kunnen hurken, traplopen of op knieën zitten). Er kan ook een combinatie van deze klachten worden ervaren.
Bij de operatie die u hebt ondergaan, is een kunstgewricht (prothese) geplaatst. Ter voorkoming van infectie van dat kunstgewricht is het van belang dat u onder bepaalde omstandigheden tijdelijk beschermd wordt met penicilline of een daarmee vergelijkbaar antibioticum.
'Longontsteking, een wondje in de voet, een ontsteking van de urinewegen enzovoort, het kan allemaal leiden tot sepsis. Daarbij raken bacteriën in de bloedbanen. Via die bloedbanen komen ze terecht in hart, longen, hersenen ... De organen kunnen beschadigd raken of volledig uitvallen, met de dood als gevolg.
Wat ze gemeen hebben is een infectie met een bacterie, virus of andere ziektekiem die tot een dermate ontregelde afweerreactie leidt dat de functie van organen verminderd. Iemand wordt in korte tijd zeer ernstig ziek en kan zelfs overlijden. In Nederland worden jaarlijks ca. 35.000 patiënten slachtoffer van sepsis.
MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen. Het belangrijkste verschil tussen de gewone Staphylococcus aureus en de MRSA ligt in de behandeling. Infecties veroorzaakt door Staphylococcus aureus kunnen met de gebruikelijke antibiotica behandeld worden.