Voor een lymfedrainage kun je terecht bij de kinesist of bij de schoonheidsspecialiste, maar je kunt de massage ook gemakkelijk thuis bij jezelf of bij je partner toepassen.
Lymfedrainage kent eigenlijk geen complicaties. Wel moet een oedeembehandeling altijd door een gespecialiseerde huidtherapeut worden uitgevoerd. Het oedeem kan namelijk bij een niet goed uitgevoerde behandeling verergeren. In sommige gevallen mag oedeem niet behandeld worden met drainage.
Hoeveel lymfedrainge kost, hangt af van verschillende factoren zoals het aantal sessies en de tijdsduur. De prijs voor een lymfedrainage sessie van 30 minuten bedraagt ongeveer € 25.
Manuele lymfedrainage is een zeer rustige en zachte massagetechniek. De fysiotherapeut past speciale zachte aanrakingstechnieken toe om de lymfeklieren te stimuleren het vocht en daarmee de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De massage heeft een 'drukfase' en een 'drukloze fase'.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent, dat de patiënt de therapeut in het begin 3 tot 5 maal per week bezoekt.
De positieve resultaten van lymfedrainage
Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat de lymfecirculatie tot tien maal sneller gaat werken dan normaal. Deze behandeling heeft daardoor ook een ontspannend effect en zorgt ervoor dat de huid er beter (gezonder) gaat uitzien.
Zet de duim van je linkerhand op het kootje van je rechterduim. Draineer de toxines en de lymfe van je kootje naar je pols toe met behulp van lange, krachtige bewegingen. Herhaal deze bewegingen met alle kootjes op de hand. Verander tot slot van hand en herhaal het hele proces.
Wanneer een persoon met oedeem overlijdt, blijft het extra vocht aanwezig in het lichaam. Deze vochtophoping zorgt tijdens de opbaring vaak voor problemen. Doordat de huid na overlijden poreus wordt, krijgt het vocht een weg naar buiten. Dit gebeurt vooral in de armen, benen en rug.
Lymfedrainage is niet pijnlijk
Gelukkig niet. Als iemand, op het moment dat ik het vocht stuur, pijn ervaart is het vocht niet de reden van de pijn. De pijn wordt veroorzaakt doordat andere structuren, zoals spieren en pezen, in de verdrukking komen door het vocht. Dat kan soms pijnlijk zijn.
Zout. Vaak wordt geadviseerd om minder zout te nuttigen, omdat het lichaam dan extra vocht verliest. Bij lymfoedeem ligt echter het probleem in het afvoeren van vocht, niet in het het vasthouden daarvan.
Hoe herken je lymfoedeem? Je kunt lymfoedeem herkennen door een zwelling in je lijf of veranderingen aan je huid. Maar ook een zwaar, moe gevoel in bijvoorbeeld je arm of been kan duiden op lymfoedeem.
Symptomen bij vocht in de benen
Als u met uw vingertop op de gezwollen huid drukt, blijft er even een 'putje' achter op de plek waar u heeft gedrukt. Moe, zwaar of gespannen gevoel in de benen. Benen kunnen gaan jeuken en soms pijn doen. Soms kramp in uw benen 's nachts.
Het zelf masseren van lymfeklieren. Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven.
Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen. In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten. Deze vloeistof noemen we lymfe.
Lymfedrainage is een techniek waarbij onze oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt.
Hoe ontstaat lymfoedeem ? Lymfoedeem ontstaat op het moment dat de lymfevaten onvoldoende in staat zijn het vocht uit de weefsels af te voeren. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er te veel lymfevocht wordt aangemaakt in de weefsels.
Het lymfoedeem kan bijvoorbeeld in je benen, voet of arm zitten, maar bijvoorbeeld ook in je buik. De aandoening lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Lymfevocht ontstaat als een deel van je bloed (het bloedserum) buiten je kleine bloedvaten stroomt en in je weefsels komt.
Oedeem kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.