Het kan gebeuren dat je merkt nog maar één dag hebt om te leren voor een belangrijke toets. Misschien heb je dingen uitgesteld of had je te weinig tijd. Met discipline en focus kun je nog steeds slagen voor je examen, ook al heb je slechts één dag om je voor te bereiden.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Ga niet langer dan 5 dagen aan één stuk studeren voor een vak. Plan je meer dan vijf dagen aan een stuk? Dan is de kans groot dat je niet snel op gang komt en zo niet ten volle je dagen benut.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
5 Tips om beter te leren én onthouden
Hou regelmatig pauzes zodat je hersenen de kans krijgen om de informatie te verwerken/op te slaan. Gebruik de pomodorotechniek. Herhaal, herhaal, herhaal! Zonder herhaling gaat veel informatie snel verloren (liefst tussen 1 en 9 uur de eerste keer herhalen).
Problemen met leren kunnen allerlei oorzaken hebben. Van een te hoog schoolniveau, tot een verkeerde leerstrategie, tot dyslexie tot depressie. Alles heeft invloed op de schoolresultaten van het kind. Wanneer concentratieproblemen de meeste last veroorzaken is het aan te raden om hier verder te lezen.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.
Hoeveel uur per dag je moet studeren is moeilijk in regels vast te leggen. In het secundair onderwijs moet je toch wel rekenen op gemiddeld 2 uur per dag tijdens de gewone lesweken. Deze tijd gebruik je om de lessen van de voorbije dag kort te herhalen, taken af te werken en jouw lessen te leren.
9 uur studie per dag is niet maximaal, je kan het dus lang volhouden en in geval van nood ook opvoeren tot 12 uur en zelfs meer.
Studeer actief door jezelf vragen te stellen, korte aantekeningen of een schema te maken. Probeer niet passief als een spons de studiestof op te zuigen maar verwerk de informatie. Ga na of je de studiestof begrijpt door herhalen, jezelf vragen stellen, bespreken met medestudenten en het maken van oude tentamens.
Spreid leer- en oefenmomenten in de tijd
Dat heeft een beter effect op hun langetermijngeheugen dan 'blokken'. 3 keer een uur studeren aan een onderwerp verspreid over een week is beter dan 1 keer 3 uur studeren op dezelfde dag. Leerlingen moeten leerstof herhalen, maar het liefst niet onmiddellijk na de les.
Jezelf overhoren en gespreid studeren zijn bijvoorbeeld uitstekende manieren om het studierendement te verhogen: efficiënt, gemakkelijk toe te passen en effectief. Twee methoden die veel studenten toepassen – onderstrepen en de stof telkens herlezen – hebben weinig nut en kosten bovendien veel tijd.
De deelnemers aan de test die met een rode achtergrond werkten, scoorden hoger bij opdrachten waarbij oog voor detail en concentratie belangrijk was, zoals het onthouden van woorden.
Kleed je aan en neem rustig de tijd om wakker te worden vooraleer je start met studeren, zodat je meteen 100% gefocust kan zijn op je leerstof. Om slapeloze nachten te vermijden, raden we je ook aan om niet vanuit je bed te studeren. Je bed moet gelinkt zijn aan ontspanning en dus niet aan studeren!
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.
Uit onderzoek uitgevoerd door UGent en KULeuven bleek dat studenten die gemiddeld 7 uur per nacht sliepen, betere resultaten halen op hun examens. De verklaring hiervoor is vrij eenvoudig. Tijdens onze slaap wordt alle informatie verwerkt, gekoppeld aan bestaande informatie en opgeslagen in het lange termijngeheugen.