Hoe kan dat? Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Met zelfklevende magneetfolie kan je gemakkelijk je eigen magneten maken. Neem een foto, tekening of print en plak dit op de zelfklevende magneetfolie. Knip de leuke vorm vervolgens uit en hang op je ijskast of op ons magneetbehang.
Een ferromagnetisch metaal als ijzer kent magnetische domeinen: gebiedjes waarin de atomaire magneten dezelfde kant op staan. Normaal gesproken zijn ook zij willekeurig verdeeld. Wanneer ijzer echter aan een extern magnetisch veld blootgesteld wordt, draaien ze mee met het veld en wordt het metaal magnetisch.
Magnetische materialen zijn onder meer ijzer, nikkel en kobalt. Zij bestaan uit magnetische atomen, die hun magnetische eigenschap ontlenen aan twee valentie-elektronen met een parallelle spin.
Natuurlijke magneten zijn stoffen die van nature al magnetisch zijn. Magnetiet is het meest rijk aan ijzer en is zo genoemd omdat het sterk magnetisch is. We vinden ze terug bijv. in Klein-Azië (Magnesia) in de vorm van ijzererts.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
De verschillende magnetische metalen. Verschillende metaalsoorten zijn met magnetisme verbonden. Sommige zijn simpelweg magnetisch en andere kunnen bij de vervaardiging van magneten gebruikt worden. IJzer, kobalt, nikkel en gadolinium zijn niet alleen magnetisch, maar kunnen het magnetisme ook vasthouden.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
Neem een lang stuk gelakt koperdraad en draai dit om de spijker heen. In de foto hieronder zie je een voorbeeld, dit stuk koperdraad is ongeveer 150 keer rond de spijker gedraaid. Laat aan beide uiteinden van de draad een stuk over dat je niet rond de spijker draait. Zo, nu is je spoel af.
Ja, de kracht van de magneten versterkt zich, wanneer men twee dezelfde schijfmagneten op elkaar plaatst – maar alleen bij schijfmagneten die plat genoeg zijn. Bij het stapelen geldt: De magneetstapel mag maximaal half zo hoog worden als de doorsnede van eén enkele schijfmagneet.
HEMA heeft zowel kleine magneten als wat grotere. Ben je vooral op zoek naar zakelijke accessoires, zoals een magneet dan ben je bij HEMA aan het juiste adres. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze multomappen en planners. En ook uit stiften heb je een ruime keuze.
Je vindt magneten in heel wat toestellen om je heen: in elke dynamo of alternator (van je fiets, in de auto, maar ook van de windmolen of de elektriciteitscentrale…). Vrijwel elke luidspreker bevat een magneet en ook een groot deel van de microfoons.
Magneten hechten alleen aan ijzerhoudende oppervlakken
Niet alle metalen zijn ferromagnetisch. Magneten kleven bijvoorbeeld niet aan aluminium, koper, messing, zilver of goud. Bij andere materialen, zoals plastic of hout, weet men vaak wel dat de magneten niet blijven kleven.
Een elektromagneet kan sterker worden gemaakt door 1.de stroomsterkte te vergroten. 2. door een spoel met meer wikkelingen te gebruiken.
Deze magnetische domeinen gedragen zich als heel kleine magneetjes, en vormen samen de magneet. Als je een magneet doormidden breekt, doorbreek je als het ware een keten van kleinere magneetjes. Daardoor heb je aan alle uiteinden nog steeds een noordpool of een zuidpool, en krijg je dus twee nieuwe magneten.
Een magneet heeft een noord- en een zuidpool. De magnetische kracht is bij deze polen het sterkst.
Normale neodymium magneten zijn erg gevoelig voor roest, waardoor we ze niet voor toepassingen buiten aanraden. Uitstekend geschikt zijn echter waterdichte neodymium magneten en ferriet magneten. Ook magneetband en -folie kan met bepaalde beperkingen in een buitenomgeving worden gebruikt.
De wetenschappers hebben ontdekt dat magneten de doorbloeding stimuleren of een regulerend effect op de doorstroming van het bloed kunnen hebben. Ze hebben bovendien geconstateerd, dat uitgerekte aders krimpen en vernauwde bloedvaten ontspannen. Zwellingen en ontstekingen verdwenen, wonden genazen beter en sneller.
Goud en zilver behoren tot de diamagnetische stoffen. Dat betekent dat ze door magneten lichtjes worden afgestoten.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
Het enige wat je nodig hebt, is namelijk witte azijn en een druppelaar. Breng met de druppelaar wat witte azijn aan op het oppervlakte en kijk of de kleur verandert. Als de druppels de kleur van het metaal veranderen, is het geen puur goud.
Goud is van zichzelf niet magnetisch. Doordat er heel soms een beetje nikkel in een sieraad kan zitten kan het soms wel héél licht magnetisch zijn. Maar als je sieraad dus heel sterk aangetrokken wordt door een magneet dan weet je zeker dat het geen gouden sieraad kan zijn.
Concreet betekent dit dat een enkel apparaat 1 tot 2 euro aan goud bevat. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud. Desalniettemin loont een goede inzameling door bijvoorbeeld Recycling Best.