Verse mosselen in de schelp kan je niet invriezen. Je kan de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Zeeuwse mosselen kunt u na aankoop het beste, gewoon in de verpakking, in de groentelade van uw koelkast bewaren. Mosselen zijn levende beestjes. Zorg er daarom voor dat er voldoende lucht in de verpakking kan komen. Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open.
Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt 'wakker' te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kunnen beter weggegooid worden.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Ook als de schelp van een mossel zich vóór het koken niet sluit of als een mossel na het koken niet open is, is het aan te raden om ze weg te gooien. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Om toch een antwoord te geven op je vraag kan je stellen dat mosselen die gekoeld en vochtig bewaard worden ongeveer 7 dagen kunnen overleven zonder water.
Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien. Toch zegt de geur van iets niet alles: ook met voedingsmiddelen die niet stinken kan iets mis zijn. Let dus ook op de volgende tekenen.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Als de schelp meer dan 3 millimeter open staat, kun je het beste het volgende trucje toepassen: geef de mossel een flinke tik op het aanrecht. Als de schelp dichtgaat, leeft de mossel nog en kun je de mossel nog gewoon opeten. Zo niet, dan is het diertje dood en is eten écht af te raden.
VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Een mossel kan 18 tot 24 jaar oud worden.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen. Dan komen al het zand en vuil eruit.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
Hoeveel mosselen per persoon? Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Opbakken. De makkelijkste manier is opbakken. Heerlijk in de roomboter in een pannetje óf door een beslagje halen en frituren. Eet ze zo als borrelhapje of serveer met wat knoflook– of whiskey-cocktailsaus.
Mosselen na bereiding her-invriezen kun je beter niet doen. Als je zeevruchten tweemaal invriest en ontdooit zal de smaak- en textuur tegenvallen.